Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi scan speak/vifa

Na wstępie witam wszystkich.
    Pozdrawiam również Piku16 dzięki któremu mam głośniki Perless'a i Vify. Kiedyś dawno temu byłem tu (stare forum i strona) zarejestrowany. Z powodów osobistych nie mogłem zaglądać do serwisu i... jakoś wszystko wzięło w łeb. Nie wiem czy moje stare konto tu jeszcze jest, zresztą nie ważne.

Powróciłem do mojego starego projektu na:
    GDN 30/120/1
    HDS 152 EXCLUSIVE
    VIFA XT25

Konstrukcja obudowy oparta na walcu ze ściętym przodem na front. Góra ścięta pod kątem. Wydzielona komora na HDS'a.
    Poniżej założenie i planowany efekt "końcowy" ale jak wyjdzie w praniu? Zobaczymy.
    zalozenie-cad.jpgzalozenie.jpg

Główna konstrukcja opiera się o szkielet (wręgi), do których przyklejony jest tył. Tylna konstrukcja sklejana jest z płyt HDF 3mm - jest ich 6 co daje 18mm ściankę. Wyginany i klejony był także na konstrukcji walcowej. Kształt walca daje nam dość dużą sztywność więc wzmocnień nie jest dużo. Front tworzą 2 sklejone ze sobą płyty wiórowe o grubości 18mm co daje 23mm. Z górną skośną ścianką było trochę zabawy ale AutoCad przyszedł z pomocą. Ona także składa się z 6-ciu 3mm płyt HDF. Do całości od razu zaprojektowałem maskownicę (malutkie dzieci w domu), którą wkomponowałem w przednią ściankę aby tworzyły jedną całość.
    Jak długo będę z tym walczył? Kto wie. Główna konstrukcja przeleżała w piwnicy około 1,5 roku więc ... Warunki "blokowe" nie ułatwiają mi pracy. Czasami pełno pyłu w kuchni. Od czasu do czasu mogę zrobić coś w pracowni techniki (pracuję w szkole). W okresie letnim w rachubę wchodzi także balkon ale ile można pylić na sąsiadów?

Co do pomiarów to jeszcze długa droga. Mam to udogodnienie, że mogę je przeprowadzić w dużym pomieszczeniu - sala gimnastyczna ale to jeszcze nie czas na to. Poniżej kilka zdjęć:
    03.jpg02.jpg01.jpg
    Last edited by lklukasz; 02.02.2012, 11:59.

następne zdjęcia
    05.jpg04.jpg06.jpg

Skomentuj

i końcówka zdjęć
      08.jpg07.jpg09.jpg

Skomentuj

Konstrukcja fajna, dużo zabawy ale dobry efekt.
        Trochę tylko nie rozumiem co ty tam wyrabiasz na froncie. Po co boki zachodzą na front (robiąc na odrót z pewnością było mniej pracy) no i sądząc z ostatnich zdjęć zfrezowałeś taką powierzchnię płyty? Po co?

Skomentuj

Co wyrabiam na froncie - zrobiłem maskownicę równo z frontem - tylko wyciąć otwór w maskownicy na głośniki. Teraz tego nie widać. Tak frezowałem taką powierzchnię płyty :) To była z początku masakra ale potem wpadłem na pomysł aby od krawędzi frezu wyfrezować rowek w odległości około 3-4cm potem równo to skosić dłutem i wyrównać frezarką - udało się ale cały w pyle byłem. Tak dużo pracy ale już za mną.

Skomentuj

W końcu jakieś konkretne 3-way na dużym wooferze. Choć osobiście mi jakoś średnio ten Tonsil pasuje do Vifek i Peerlesów. Efekt końcowy będzie pewnie świetny.

Skomentuj

No niestety fundusze nie pozwalają na coś wybitniejszego. Z resztą ten GDN nie jest aż tak zły. Zobaczymy w praniu co i jak. Może kiedyś się zamieni na coś innego.

Skomentuj

a może sprzedasz mi 152exc ?? lub zamienisz się na 134 nomex na srebrnym koszu, taki sam jak twoj tylko ma sciete krawedzie kosza stadmniejsza liczba w oznaczeniu a srednica poza tym dokladnie taka sama,i nie ma tylko korektora fazy :P zamoją dopłatą wtedy :)

o taki:

http://www.audiostereo.pl/uploads/ol...1221499979.jpg

bo poszukuję właśnie 152 exc do centralki bo na fronty mam 180exc i te twoje bardziej mi pasuja a nigdzie nie moge ich juz nabyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                  Choć osobiście mi jakoś średnio ten Tonsil pasuje do Vifek i Peerlesów.
                  a mi nie bardzo pasuje charakter brzmienia HDSa i XT do tego tonsila :???:
                  osobiscie bym szukal czegos o innym charakterze
                  ale projekt zapowiada sie ciekawie

tez kiedys przeszla mi przez mysl konstrukcja na bazie walca... tylko ze u mnie miejsce na glosniki mialo byc wciete w walec a nie scieta cala scianka

rowniez nie rozumiem po co frezowales ten front. nie latwiej byloby poprostu maskownice przeciac na 2 czesci? jedno dokleic na stale a drugie demontowac?

Nie na temat...
                  mam nadzieje ze kolega nie uczy dzieci w tej szkole? bo troche czeskich bledow zrobiles - GDN oraz wymiar frontu

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                    Z resztą ten GDN nie jest aż tak zły
                    Nie miałem tego głośnika w ręku nawet, ale to technologia wręcz "średniowieczna" można powiedzieć. Średnie i wysokie jak najbardziej, ale jeśli chodzi o głośniki (sub)niskotonowe, to jednak najlepsze są nowoczesne subniskotonowce przystosowane do pracy w ekstremalnie niskich częstotliwościach.

No niestety fundusze nie pozwalają na coś wybitniejszego.
                    Ja bym na Twoim miejscu dołożył te 50zł, i kupił 2x tego nowego 8' węglowego od STX. Natężenia już nie te, jednak zejście może nawet i lepsze jak Tonsil, a jakościowo to już nie muszę nic mówić

Skomentuj

Autor nie napisał że chce zrobić suba. Wiec rzeczywiscie już nic nie musisz mówić.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                        Autor nie napisał że chce zrobić suba.
                        to technologia wręcz "średniowieczna" można powiedzieć.
                        najlepsze są nowoczesne subniskotonowce przystosowane do pracy w ekstremalnie niskich częstotliwościach.
                        i dlatego wlasnie wybralbym tonsila a nie "nowoczesnego subniskotonowca" ;]
                        brakuje mi wlasnie we wspolczesnych glosnikach takiego brzmienia jakie reprezentuje soba stary tonsil... ale przydaloby sie troche nizej :p

Skomentuj

Moim zdaniem tor sredni i wysoki wybrał przypadkowo. Na średnie tonsil gdn15/40/3 powinien byc lepszy.

Skomentuj

daniel69 - przykro mi, ale projekt ma jakieś 3-4 lata a ja nie lubię zmieniać koncepcji. Przepraszam, ale nie mogę pójść na ten układ.

Pawel S. - odnośnie frezowania. Pierwsza koncepcja sprzed 3 lat nie obejmowała maskownicy równej z frontami. Miała po prostu być wystająca. Ściankę przednią skleiłem i leżała dość długo na szafie. Konstrukcją znów zająłem się jakieś półtora miesiąca temu i nagle wpadł do głowy pomysł z taką formą maskownicy. Niestety było już za późno na cięcie maskownic na 2 części.... Musiałem coś wymyślić. Padło na frezowanie - mam to już za sobą. ps. nie uczę na szczęście w szkole.

BioCannabis - może i masz rację, ale tamte głośniki zostały mi z poprzednich kolumn. Myślałem do tego zestawu wsadzić Perless NE315W-04. Jest dość interesujący, ale cena za 1szt mnie przerasta a za parę..... Może za jakiś czas takie wsadzę. Są nieco większe od GDN, 30/120/1 ale to nie problem. Wystarczy trochę zabawy z frezarką. Potem już tylko pomiary i dopasowanie zwrotki (łatwo się pisze). Kto wie może kiedyś, muszę za coś żyć :)

Dzisiaj miałem trochę czasu, więc wziąłem szlifierkę i potraktowałem ją swoje obudowy. Kilka zdjęć u dołu:

10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg

arwas - głośniki nie wybrałem przypadkowo. Jak powstało to forum parę lat temu konsultowałem się z uzytkownikami i wypadło na te właśnie głośniki - stare czasy.
                            Last edited by sir_morgot; 04.08.2011, 21:26. Powód: korekta

Skomentuj

Nie ma sensu zmieniac juz koncepcji glosnikow, trzeba robic z tego co zostalo wybrane. Zapowiada sie bardzo ciekawa konstrukcja, nie tylko wizualnie. Jak skonczysz to wpraszam sie na odsluch

Ps. Jawor pozdrawia.

Skomentuj

Owszem zapraszam. Tylko kiedy ja to skończę?

Skomentuj

Oj tam, spoko luz, kiedys skonczysz :) Jak sie czlowiek spieszy, to sie diabel spieszy hehehe

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                    Autor nie napisał że chce zrobić suba. Wiec rzeczywiscie już nic nie musisz mówić.
                                    Sub prędzej pod Tonsile, niż STX 8', bo one zejdą niżej... To, ze głośnik jest mniejszy, nie oznacza, ze nie zejdzie niżej.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    i dlatego wlasnie wybralbym tonsila a nie "nowoczesnego subniskotonowca" ;]
                                    brakuje mi wlasnie we wspolczesnych glosnikach takiego brzmienia jakie reprezentuje soba stary tonsil... ale przydaloby sie troche nizej
                                    Rodzaj brzmienia to juz kwestia gustu. Jedni lubią brunetki, inni blondynki, inni rude

BioCannabis - może i masz rację, ale tamte głośniki zostały mi z poprzednich kolumn. Myślałem do tego zestawu wsadzić Perless NE315W-04. Jest dość interesujący, ale cena za 1szt mnie przerasta a za parę..... Może za jakiś czas takie wsadzę. Są nieco większe od GDN, 30/120/1 ale to nie problem. Wystarczy trochę zabawy z frezarką. Potem już tylko pomiary i dopasowanie zwrotki (łatwo się pisze). Kto wie może kiedyś, muszę za coś żyć
                                    Czegoś tu nie rozumiem. Napisałem, ze lepiej by było dołożyć te pare złotych, a nie "MASZ KUPIĆ TE GŁOŚNIKI BO BĘDZIE CIE PRZEŚLADOWAŁ PSYCHOPATA Z NOŻEM!!". A od razu wszyscy mnie atakują, że przecież nie robisz suba (lol?), albo i tak charakter dźwięku lepszy! (ja tam wolę urocze brunetki z zgrabnymi pupami)

Skoro je masz już z starych kolumn to jak najbardziej. Co innego gdybyś kupił nowe i mógł np. zwrócić, wtedy by można o tym pomysleć. Też to będzie dobrze grać.

Skomentuj

Oj nie atakuję. W żadnym wypadku. Można by rzec - tłumaczę się z wyboru głośników. Pozdrawiam dobranoc.

Skomentuj

Witam

Bardzo mi się podobają wizualnie te kolumny i zamierzam zrobić coś podobnego z tym że konfiguracja głośników inna a mianowicie 30/100/11, 16/30 a tor wysokotonowy PJ, męczy mnie jedynie na chwilę obecna umiejscowienie tunelu BR, czy z przodu czy z tyłu czy może w podłogę go skierować ...

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X