Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
    Ale może to wpłynąć na dokładność pomiaru, (chyba).
    No tak - ale wszystkie nasze amatorskie pomiary działają na tej zasadzie. Jeśli zmierzysz zbyt dokładnie (czy to impedancja czy charakterystyka) to zbierasz sporo niepotrzebnych śmieci, które w naszych warunkach pomiarowych sa nieuniknione. Jeśli z kolei dokładność pomiaru ograniczysz zbyt mocno to wykresy będą co prawda gładkie ale mało wiarygodne. Generalnie chodzi o to, żeby znaleźć coś w okolicach "złotego środka"

---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post o 14:15 ----------

PS: no i oczywiście wyniki nie zależą od ustawienia tylko jednego parametru ale od wielu parametrów. Złoty środek, o którym wcześniej wspomniałem to nie tylko kompromis na jednym suwaku w programie pomiarowym ale również kompromis pomiędzy poszczególnymi suwakami Na pierwszy rzut oka może to wyglądać strasznie ale w miarę szybko można się w tym połapać - choćby stosując metodę prób i błędów.
    Czytałeś arty o pomiarach w SW ze strony głównej portalu? Jeśli nie to polecam bo są one bardzo pomocne - zwłaszcza w początkowym etapie zabawy z tym programem (ale nie tylko). Dodatkowo kiedyś toczyła się tutaj na forum rozmowa na temat ustawień SW (akurat te ustawienia nie były chyba opisane w artach) - bardzo pomocny (przynajmniej dla mnie) był w tej rozmowie kolega Irek - nie pamiętam co to był za temat ale jego wskazówki mam gdzieś zapisane na dysku - jeśli chcesz to mogę je odszukać i podesłać Ci na skrzynkę mailową.

Skomentuj

Tak proszę prześlij jak możesz. Co do artykułów na stronie głównej - oczywiście czytałem parę razy i do tego właśnie się stosowałem.

Skomentuj

Nie na temat...
        dabyl - ja też, ja też, ja też chcę...:razz: luszti(małpka)o2(dot)pl
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Późnym wieczorem postaram się wysłać.
          sir_morgot - podaj adres

Skomentuj

Mam wersję 0,44.[COLOR="#696969"]
            Mam wersję 0.50a7 wg niej GDN30/120/1 w obudowie 68dm3 i strojeniu na 36 Hz ma F3 44 Hz.

Ciekawe wyniki daje układ Compound w 45dm3 mozna uzyskać 39 Hz

Skomentuj

Witam po przerwie.
              Znalazłem trochę czasu więc zająłem się otworami pod głośniki.
              16.jpg17.jpg 18.jpg
              Powoli coś się klaruje. Do pomiarów brakuje mi jeszcze tunelu BassReflex. Mam do wyboru:

1. Wytoczyć z orzecha.
              2. Wytoczyć ze sosny.

Z tym, że drewno orzecha jest świeże, ścięte około rok temu i trochę wilgotne w środku. Może podczas schnięcia pęknąć. Drewno ze sosny ma jakieś 90 lat - stary legar z poniemieckich koszar. Suche wiec nie będzie problemu. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Na razie tyle pozdrawiam.

Skomentuj

3. Kupic w polinku :p

ale do drewnianego z wygladem nie bedzie mial podejscia
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Owszem nie będzie miał.

Na razie będę toczył:)

Skomentuj

Sądzę, że łatwiej byłoby dopasować odpowiednie strojenie (optymalne dla Ciebie) przy pomocy zwykłego portu BR i dopiero później wytoczyć port drewniany - uwzględniający już ostateczne parametry techniczne. Trohę pracy zaoszczędzisz... właściwie to nawet dużo pracy zaoszczędzisz :)

Sam pomysł z portem toczonym w drewnie - wg mnie bardzo OK.

Skomentuj

Zgadzam się z tobą dabyl ale... porty robię dłuższe. W 1/2 będzie zakręt o 90 stopni w górę - konstrukcja tego wymaga. W czasie testów będę skracał. Co do śr. wewnętrznej to wiem jaką dać. Mam swoje stare kolumny w których grały te głośniki. Tam miałem tunele także z drewna o wew. śr. 11cm. Nie było świstów. Tu także takie zastosuję. Dla czego chcę toczyć od razu? Tunele mają mieć kołnierz który chcę wsadzić w wyfrezowanie na froncie. Wszystko ma być równe i nic ma nie wystawać. Z tego względu muszę zrobić gotowca dłuższego, by móc wprowadzić korekty w formie "skrawania" :). Jak by było za krótko - dotoczymy i dokleimy. Żaden problem. Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie.
                      Poniżej rysunek:
                      bassreflex.jpg

Skomentuj

W 1/2 będzie zakręt o 90 stopni w górę - konstrukcja tego wymaga
                        postaraj sie to zaokraglic!
                        jakbys tam dal ostry kant to na bank beda swisty...

Skomentuj

Można kanty zaokrąglić, myślałem o tym i tak zrobię ale łagodnego łuku "na całej długości" zrobić się w tym przypadku nie da.

Skomentuj

tak, zaokraglony kant wystarczy
                            dorabiam profil do tuneli o przywiznie R=11mm i jest juz cisza

Skomentuj

Z tym, że drewno orzecha jest świeże, ścięte około rok temu i trochę wilgotne w środku. Może podczas schnięcia pęknąć. Drewno ze sosny ma jakieś 90 lat - stary legar z poniemieckich koszar. Suche wiec nie będzie problemu. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Teoretycznie jak wytoczysz taki BR z trochę mokrego to nie powinien pęknąć ze względu na to że będzie to okrągły przedmiot w dodatku o cienkich ściankach - dzięki czemu w powolnym jego suszeniu wilgoć z drewna będzie oddawana jak by to ująć - dookolnie tj. we wszystkich kierunkach, pamiętaj jednak że nie możesz za szybko tego suszyć to raz, a dwa takie drewno musi być przede wszystkim odizolowane od bezpośrednich promieni słonecznych. Z drugiej str. natomiast to nawet jak nie pęknie przy wysychaniu to znowu i tak, i tak się skurczy, przez co zaburzą się jego wymiary, albo gorzej - wypaczy się, czyli dodatkowo powygina.
                              Dlatego jak robisz coś na dokładny wymiar to musi to być niestety ale dokładnie wysuszone.
                              Osobiście radzę zrobić z suchego, jeśli ma być dokładnie. Możesz odciąć kawałek tego trochę mokrego drewna tylko ze co najmniej o 30% większy od zamierzonego kształtu, to wtedy mniejszy szybciej wysuszysz. A najlepiej było by pociąć tego orzecha w małe formatki np. listewki 3x3cm (które to ze względu na swoją objętość najszybciej by wyschły), po wysuszeniu przepuścić przez grubościówkę/wyrówniarkę i posklejać w odpowiednią bryłę /kawałek obrabianego drewna tzn. po prostu zrobić klejonkę.

PS sosnę trochę nie za fajnie się toczy ale jak już to przeglądnij ją dokładnie by nie toczyć formatki z sękami bo te wezmą wypadną i zostanie dziura po nich

Skomentuj

Nie na temat...
                                oooo... cenne uwagi

Skomentuj

Myślałem o klejonce. Mogę nabyć już wysuszoną dębinę u stolarza. Ale najpierw zobaczę co wyjdzie z orzechem. Jutro jedzie do tokarni.

Skomentuj

Panowie pytanko. Jak byście rozwiązali problem montowania maskownicy, aby między nią a frontem kolumny nie było żadnej przerwy? Myślałem nad 3 możliwościami:

1. Zwykłe kołki drewniane. Prosta sprawa. Przykładamy maskownicę do frontu, wiercimy otwory. Do maskownicy kleimy na stałe a we fronty na wcisk i trzyma.
                                    2. Rzep jak w ubraniach, ale pojawia się szczelina grubości rzepa więc..., no i jeszcze estetyka.
                                    3. Nieduże magnesy neodymowe. Są silne, więc powinno się trzymać. Ale czy nie będą miały wpływu na układy magnetyczne głośników???

Co o tym myślicie?

Skomentuj

A może łączówki do maskownic.

http://www.stx.pl/category/akcesoria...i-do-maskownic

U mnie w sklepie też są, nie wiem po ile, jakby Ci nie pasowało zamawianie z STX'a to mogę kupić i wysłać zwykłym listem. Wyjdzie taniej niż płacenie za drogą przesyłkę, chyba, że znajdziesz coś taniego na Allegro.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Myślałem o takich łączówkach. Problem w tym że mają kołnierz o danej grubości. Można kołnierz schować w materiał i to rozwiązuje sprawę. Sam nie wiem. Muszę pomyśleć i poczekam na opinie reszty. Dam znać jak by co.

Dzięki za info.

Skomentuj

zwylke laczowki i podfrezowanie w maskownicy, zeby sie kolnierz schowac
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X