Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zapomniałem, że mam stacjonarkę z Xonarem wię ją wykorzystałem . Stroiłem tunel BR. Strojenie (o ile dobrze odczytuję) tunelu wyszło na 10Hz, strojenie obudowy na 18Hz a głośnika 36Hz. Fs średniaka, który siedzi w wytłumionej osobnej 2 litrowej zamkniętej komorze wychodzi na 139Hz, a pierścieniówka na około 580Hz. Proszę zweryfikujcie czy BR jest prawidłowo zestrojony. Jeżeli chodzi o odsłuch 30-stki to powiem szczerze że ładnie masuje. Oczywiście nie chodzi mi tu o stawianie ma pierwszym miejscu niskich tonów - chodzi mi raczej o opis efektu strojenia tunelu. Jeżeli chodzi o układ średnio-wysoki - kierowałem się instrukcjami ustawiania wysoko tonowego głośnika na przedniej ściance - dawno to było i nie pamiętam już dokładnie jak to było ale chyba jakaś tam odległość od góry i od boku ale za chiny nie pamiętam teraz jak to było. Średni ustawiałem podobnie i tak wyszło. Estetyka poszła na drugi plan bo będzie maskownica - mimo wszystko jak dla mnie wygląda ok ale jak to będzie przy pomiarach mikrofonem to nie wiem :).

Poniżej wykres z ARTA - niebieska - SS30, zielona SS15, żółta - vifka.

Skomentuj

Za nisko
      Bas bedzie sie ciągnął
      Ja nawet suba bym tak nisko nie zestroil a ty woofer w 3 drogach tak ustawiłes
      Celuj w okolice 35Hz
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sugerujesz żeby "dołek" przesunąć na 35Hz? Czy to nie za wysoko jak na taki duży głośnik? Sam nie wiem. Oczywiście nie chcę żeby muł mi się zrobił z basu ale nie chcę także robić strasznie szybkiego. Ma mieć porządne zejście z zachowaniem dobrego impulsu. Spróbuję coś pokombinować.

Skomentuj

Baw się, testuj, sprawdzaj, sam porównuj. Dużo zależy od pomieszczenia, w którym to gra. Tylko Ty możesz usłyszeć co Ci się podoba najbardziej :)

Skomentuj

Ok pobawiłem się w symulacje w winISD - zmieniłem styropianem tymczasowo i prowizorycznie objętość obudowy z 90 do 60 litrów, skróciłem sporo tunel BR do sugerowanych w symulatorze 36cm przy strojeniu obudowy około 30Hz - w sumie nawet by się zgadzało. Wykres impedancji także jest zgodny. Po pomiarach u mnie wychodzi około 28,5Hz strojenia obudowy. Co o tym sądzicie?

Zielona linia - stare strojenie, żółta strojenie na około 28Hz.

Skomentuj

Lepiej ...
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No to git. Jadę do ciastkoramy po mdf do podzielenia komory na 1/3 :)

Skomentuj

Chłopie - odsłuchaj to sobie najpierw!

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                    Chłopie - odsłuchaj to sobie najpierw!
                    Jasne. Wstawię wstawkę do sprawdzenia bez przyklejania. Mam taką możliwość. Zawsze będzie można odkręcić i wkręcić w inne miejsce :)

Skomentuj

Przykręciłem i uszczelniłem wstawkę - litraż 60l. Sprawdzam i oczom nie wierzę. Jakieś banialuki wychodzą. Poniżej pomiar.

O co chodzi?

Skomentuj

Nie jest szczelnie lub drga coś jeszcze.

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                          Nie jest szczelnie lub drga coś jeszcze.
                          Także o tym pomyślałem. Posiłkując się plasteliną mojego syna poczyniłem kroki uszczelniające z pozytywnym skutkiem. Strojenie obudowy wyniosło około 31,86Hz. Co o tym sądzicie? Czy może nieco wydłużyć tunel w celu zmniejszenia lewej górki? Czy tak jak jest teraz mogło by być? Co do odsłuchu to dopiero jutro, dzisiaj sąsiedzi raczej negatywnie byli by do tego nastawieni :).

Skomentuj

Za bardzo się trzymasz teorii a za mało słuchasz.
                            Wygląda dobrze, a jak gra ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                              Za bardzo się trzymasz teorii a za mało słuchasz.
                              Wygląda dobrze, a jak gra ?
                              Masz rację. Jutro odsłuch. Dam znać co i jak. :)

Skomentuj

No cały dzionek zleciał - posprawdzałem, posłuchałem i jednak niższe strojenie mi bardziej pasuje. Koniec końców wyszło na 27Hz. Wsadziłem jeszcze troszkę waty silikonowej grubości ok. 1cm - dźwięk nie jest już taki "jakby plastikowo - metaliczny?" (może mi się zdawało). Bynajmniej mi pasuje.

Skomentuj

Tak dla rozluźnienia i nie na temat, zmajstrowałem ustrojstwo łączące w sobie komputer, jig, wzmak i przedwzmacniacz mikrofonowy. Całkiem nieźle to działa i jest dość mobilne. Nie trzeba tylu kabli. Ot takie coś...

Skomentuj

Całkiem nieźle, ja dopiero klepie unijiga fo arty ale twój też niczego sobie

Skomentuj

Próbny pomiar SS30 NearField + Port:

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                                        Tak dla rozluźnienia i nie na temat, zmajstrowałem ustrojstwo łączące w sobie komputer, jig, wzmak i przedwzmacniacz mikrofonowy. Całkiem nieźle to działa i jest dość mobilne. Nie trzeba tylu kabli. Ot takie coś...

Fajne, mi sie nie chce nawet pomiarów zrobić a Ty montujesz całego kompa do SW :) Jaka karta dźwiękowa ? Xonar SB?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                          Fajne, mi sie nie chce nawet pomiarów zrobić a Ty montujesz całego kompa do SW :) Jaka karta dźwiękowa ? Xonar SB?
                                          Karta nisko profilowa SB Live 5.1. Kable lutowane prosto do karty muzycznej i w ogóle wszędzie - czyli zero zabawy we wpinanie wtyczek itp. Kalibracja także ułatwiona bo za każdym razem wychodzi identycznie.

Skomentuj

Czaruję...