Zapomniałem, że mam stacjonarkę z Xonarem wię ją wykorzystałem . Stroiłem tunel BR. Strojenie (o ile dobrze odczytuję) tunelu wyszło na 10Hz, strojenie obudowy na 18Hz a głośnika 36Hz. Fs średniaka, który siedzi w wytłumionej osobnej 2 litrowej zamkniętej komorze wychodzi na 139Hz, a pierścieniówka na około 580Hz. Proszę zweryfikujcie czy BR jest prawidłowo zestrojony. Jeżeli chodzi o odsłuch 30-stki to powiem szczerze że ładnie masuje. Oczywiście nie chodzi mi tu o stawianie ma pierwszym miejscu niskich tonów - chodzi mi raczej o opis efektu strojenia tunelu. Jeżeli chodzi o układ średnio-wysoki - kierowałem się instrukcjami ustawiania wysoko tonowego głośnika na przedniej ściance - dawno to było i nie pamiętam już dokładnie jak to było ale chyba jakaś tam odległość od góry i od boku ale za chiny nie pamiętam teraz jak to było. Średni ustawiałem podobnie i tak wyszło. Estetyka poszła na drugi plan bo będzie maskownica - mimo wszystko jak dla mnie wygląda ok ale jak to będzie przy pomiarach mikrofonem to nie wiem :).
Poniżej wykres z ARTA - niebieska - SS30, zielona SS15, żółta - vifka.
Poniżej wykres z ARTA - niebieska - SS30, zielona SS15, żółta - vifka.

Skomentuj