Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jezeli to jest cos pokroju XLSa to do kolumn z tak malym "sredniakiem" moga sie nie nadawac

jak bedziesz mial pieniadze proponuje ich posluchac przed zakupem

Skomentuj

Zadałem to pytanie na akustyk.com.pl - zapewne jakieś doświadczenie mają więc odpowiedzą. Zresztą sub nisko tonowy jak i średnio tonowy należą do linii Discovery, w której są tylko 2 średniaki a w opisie jest napisane, że ten sub niskotonowy nadaje się jako "niskotonowy o nadzwyczajnej mocy" w konstrukcjach 3 drożnych. Ale może się mylę...

---------- Post dodany o 07:30 ---------- Poprzedni post o 23:10 ----------

Oto, co mi odpisali z akustyk.com.pl na temat tego zestawienia:

"Teoretycznie, zestaw jaki Pan naszkicował, jak najbardziej ma sens i bardzo duży potencjał, 30W4558Too jest na pewno o wiele lepszy od GDN-a, i pasuje do pozostałych głośników jakością. Ale zrobić z tego dobrze grający zespół, czyli całość zestroić, to zupełnie inny rozdział, niż powiedzieć, że głośniki do siebie pasują. "

Skomentuj

Panowie. Zdecydowałem się na te Scan Speaki. Muszę jednak nazbierać trochę pieniędzy.

Na dzisiaj mam inne pytanie. Jak gdzieś już wspomniałem. Kolumny, które robię mają grać także w kinie domowym. Konstrukcja z tego wątku ma grać jako nagłośnienie przednie. Międzyczasie (bo nie wiedziałem - są tacy jeszcze) dowiedziałem się o bi-ampingu. Jest u nas człowiek, który zajmuje się dystrybucją i "montażem" zestawów kina domowego. Rozmawiałem z nim o tematyce nagłaśniania i wszedłem na wątek amplitunera 7.1. Odparł, że mogę wykorzystać tylne surround'y do zasilania przednich głośników basowych a resztę pasma (średnie i wysokie) puścić z normalnych wyjść na fronty. Końcówki mocy nie są tak obciążone i "podobno" lepszy dźwięk - ja nie mam z tym doświadczenia i nie wiem jak to wychodzi w praktyce. Ale w czym problem? Gdzieś znalazłem schemat podłączenia takiego zestawu, w którym sygnał na średnie i wysokie jest podawany na zwrotnicę pasywną w kolumnie (normalna rzecz) a pasmo na głośnik basowy jest rzekomo filtrowany już przez sam amplituner (sygnał idzie na bas bez filtracji zwrotnicą). Pokazuje to rysunek:

Czy to ma sens? Czy nie będzie problemu z fazą itp?
        Czy może zastosować jednak zwrotnicę na głośnik basowy.
        Czy też zrezygnować z bi-ampingu?

Co o tym sądzicie?

Skomentuj

a moze zrobic w pelni akrywny podzial na 3 drogi?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
            a moze zrobic w pelni akrywny podzial na 3 drogi?
            przy pomocy amplitunera? nie da rady - no chyba ze ma wejscia preampa a sygnal podamy z zewnatrz

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
            Rozmawiałem z nim o tematyce nagłaśniania i wszedłem na wątek amplitunera 7.1. Odparł, że mogę wykorzystać tylne surround'y do zasilania przednich głośników basowych a resztę pasma (średnie i wysokie) puścić z normalnych wyjść na fronty. Końcówki mocy nie są tak obciążone i "podobno" lepszy dźwięk - ja nie mam z tym doświadczenia i nie wiem jak to wychodzi w praktyce.
            i tu pojawia sie problem filtrowania sygnalu
            musialbys ustawic te satelitki jako DUZE zeby szlo tam pelne pasmo... ale znajac zycie to i tak bas tam bedzie odfiltrowany... jak nie bedzie to i tak bys musial uzyc zwrotnic pasywnych
            czy bi-amping ma sens? nie wiem jak to sie ma w amplitunerach, ale w dobrych wzmacniaczach nie widze takiego sesnu - przeciez koncowki mocy sa zaprojektowane do wykozystania w pelnym pasmie

Skomentuj

No tak. W tym przypadku tylko "odciąża" się końcówkę z pewnego pasma, które to pasmo druga przejmuje. Zresztą rozdzielić zwrotnicę jest łatwo. Jak by co to można połączyć wtyki i jest po staremu.

Skomentuj

No i doczekałem się. Dotarły do mnie 30-tki Scan Speaka.

Teraz tylko znaleźć trochę czasu bo tego bardzo brakuje.

Admina proszę o zmianę mojego tematu wątku na 3 drogi scan speak/vifa.

Z góry dzięki.

Skomentuj

No to jeszcze zmienić tę Vifkę XT25 na jakiegoś SS i będzie bezkompromisowy projekt na SS, czego Ci szczerze życzę! Z braku laku można pomyśleć o Usherze T9950, w końcu to klon SS.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ja bym powiedzial poprawiony ss

temat juz zmieniam :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Międzyczasie (bo nie wiedziałem - są tacy jeszcze) dowiedziałem się o bi-ampingu. Jest u nas człowiek, który zajmuje się dystrybucją i "montażem" zestawów kina domowego. Rozmawiałem z nim o tematyce nagłaśniania i wszedłem na wątek amplitunera 7.1. Odparł, że mogę wykorzystać tylne surround'y do zasilania przednich głośników basowych a resztę pasma (średnie i wysokie) puścić z normalnych wyjść na fronty. Końcówki mocy nie są tak obciążone i "podobno" lepszy dźwięk
                      W przypadku ampli kd to "mniejsze obciazenie końcówki mocy" może mieć zbawienny wpływ ale własnie z podow gównianych wzmacniaczy do kd. Normalnie dwa kiepskie wzmacniacze na kanał zamiast jednego dobrego. A w bi-ampingu raczej chodzi o uzyskanie lepszego sterowania z dwóch dobrych końcówek mocy i ma to znaczenie większe na przykład na estradzie. A najsensowniejsze wykorzystanie kiedy przed końcówkami mocy stoi zwrotnica cyfrowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        ja bym powiedzial poprawiony ss
                        To czy Ushery to poprawione SS to kwestia względna...bo jeden poprawi pod siebie a drugi pod siebie. Dla Ciebie i mnie może by poprawiony a dla kogoś innego zepsuty. Dlatego bezpieczniej stwierdzić, że Ushery to lekko zmienione SS.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No w sumie zapomniał bym. Jakiś czas temu (bo mi brakowało dwóch wysokotonówek) zamówiłem te xt25 z vify ale okazało się, że już z vify nie ma a ten model sprzedawany jest od SS no to kupiłem. Czyżby SS przejął vifę? Tu link do tych wysokotonówek (znaczek z SS jest):http://akustyk.com.pl/scanspeak/R2604_832000.html

Skomentuj

SS wykupił chyba prawa od vify do tego modelu, nie kupował całej firmy ale nie jestem tego pewien
                            teraz xt25tg jest produkowana pod logiem SS

Skomentuj

No i doczekałem się. Dotarły do mnie 30-tki Scan Speaka.
                              Ładne ładne :)

Skomentuj

Trochę wolnego czasu w "pracy po pracy" i cokoliki gotowe. Miały być z granitu ale koszty... a ewentualne poprawki tylko u kamieniarza. Teraz zabarwić to na czarno i lakier.

Skomentuj

Załączniki nie działają. Daj zdjęcia na imageshacka.

Skomentuj

Już poprawiam.

Skomentuj

Przypadkiem natrafiłem na ten temat bo szukałem informacji o SS 15M/4624G00:) Jakiś zastój w temacie... Są jakieś postępy w pracy bo projekt bardzo ciekawy. Zadowolony jesteś z tych średniotonowych SS?

Skomentuj

Witam wszystkich. Potwierdzam ostatnio miałem lub może jeszcze mam potężny zastój w temacie. Między czasie pofornirowałem wszystkie moje nie pofornirowane projekty i je polakierowałem. Kiedy będę robił dalej? Nie wiem ale na pewno będę je kończył. Pozostało mi teraz jedynie zrobić pomiary. Do pomiarów jeszcze trochę zejdzie bo "scalam" stary komputer z JIG'iem, końcówką TDA i wzmacniaczem mikrofonowym -> jestem na etapie komputera i JIG'a. Pozostało mi jeszcze połączyć TDA i wzmacniacz mikrofonowy. Nie wiem co z tego wyjdzie - wszystko planuję zasilić z sieci ale z jakim skutkiem - nie wiem. Czy nie będzie szumów, brumienia itp. Na razie tyle w temacie. Pozdrawiam i do następnego razu kiedyś tam....

Skomentuj

Jako, że projekt ruszył powoli do przodu, postanowiłem zmierzyć największego przedstawiciela społeczności moich głośników czyli 30W4558T00. Pojawił się pewien problem. Nie wiem z czym jest on związany. Wykres, który pojawia się po pomiarach daleki jest od ideału - nawet nie chodzi mi tu o ideał "cyferek katalogowych" ale o wygląd wykresu. Wygląda on jak "porażony prądem". Przykład poniżej:

Dla porównania pokażę przykład pomiaru głośnika HDS-P830875 w tych samych warunkach i przy tych samych parametrach (poziom sygnału wyjściowego do wejściowego na karcie muzycznej).:

Co może być przyczyną takich "krzaków"?

Skomentuj

Czaruję...