Zadałem to pytanie na akustyk.com.pl - zapewne jakieś doświadczenie mają więc odpowiedzą. Zresztą sub nisko tonowy jak i średnio tonowy należą do linii Discovery, w której są tylko 2 średniaki a w opisie jest napisane, że ten sub niskotonowy nadaje się jako "niskotonowy o nadzwyczajnej mocy" w konstrukcjach 3 drożnych. Ale może się mylę...
---------- Post dodany o 07:30 ---------- Poprzedni post o 23:10 ----------
Oto, co mi odpisali z akustyk.com.pl na temat tego zestawienia:
"Teoretycznie, zestaw jaki Pan naszkicował, jak najbardziej ma sens i bardzo duży potencjał, 30W4558Too jest na pewno o wiele lepszy od GDN-a, i pasuje do pozostałych głośników jakością. Ale zrobić z tego dobrze grający zespół, czyli całość zestroić, to zupełnie inny rozdział, niż powiedzieć, że głośniki do siebie pasują. "
Panowie. Zdecydowałem się na te Scan Speaki. Muszę jednak nazbierać trochę pieniędzy.
Na dzisiaj mam inne pytanie. Jak gdzieś już wspomniałem. Kolumny, które robię mają grać także w kinie domowym. Konstrukcja z tego wątku ma grać jako nagłośnienie przednie. Międzyczasie (bo nie wiedziałem - są tacy jeszcze) dowiedziałem się o bi-ampingu. Jest u nas człowiek, który zajmuje się dystrybucją i "montażem" zestawów kina domowego. Rozmawiałem z nim o tematyce nagłaśniania i wszedłem na wątek amplitunera 7.1. Odparł, że mogę wykorzystać tylne surround'y do zasilania przednich głośników basowych a resztę pasma (średnie i wysokie) puścić z normalnych wyjść na fronty. Końcówki mocy nie są tak obciążone i "podobno" lepszy dźwięk - ja nie mam z tym doświadczenia i nie wiem jak to wychodzi w praktyce. Ale w czym problem? Gdzieś znalazłem schemat podłączenia takiego zestawu, w którym sygnał na średnie i wysokie jest podawany na zwrotnicę pasywną w kolumnie (normalna rzecz) a pasmo na głośnik basowy jest rzekomo filtrowany już przez sam amplituner (sygnał idzie na bas bez filtracji zwrotnicą). Pokazuje to rysunek:
Czy to ma sens? Czy nie będzie problemu z fazą itp?
Czy może zastosować jednak zwrotnicę na głośnik basowy.
Czy też zrezygnować z bi-ampingu?
Rozmawiałem z nim o tematyce nagłaśniania i wszedłem na wątek amplitunera 7.1. Odparł, że mogę wykorzystać tylne surround'y do zasilania przednich głośników basowych a resztę pasma (średnie i wysokie) puścić z normalnych wyjść na fronty. Końcówki mocy nie są tak obciążone i "podobno" lepszy dźwięk - ja nie mam z tym doświadczenia i nie wiem jak to wychodzi w praktyce.
i tu pojawia sie problem filtrowania sygnalu
musialbys ustawic te satelitki jako DUZE zeby szlo tam pelne pasmo... ale znajac zycie to i tak bas tam bedzie odfiltrowany... jak nie bedzie to i tak bys musial uzyc zwrotnic pasywnych
czy bi-amping ma sens? nie wiem jak to sie ma w amplitunerach, ale w dobrych wzmacniaczach nie widze takiego sesnu - przeciez koncowki mocy sa zaprojektowane do wykozystania w pelnym pasmie
No tak. W tym przypadku tylko "odciąża" się końcówkę z pewnego pasma, które to pasmo druga przejmuje. Zresztą rozdzielić zwrotnicę jest łatwo. Jak by co to można połączyć wtyki i jest po staremu.
No to jeszcze zmienić tę Vifkę XT25 na jakiegoś SS i będzie bezkompromisowy projekt na SS, czego Ci szczerze życzę! Z braku laku można pomyśleć o Usherze T9950, w końcu to klon SS.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Międzyczasie (bo nie wiedziałem - są tacy jeszcze) dowiedziałem się o bi-ampingu. Jest u nas człowiek, który zajmuje się dystrybucją i "montażem" zestawów kina domowego. Rozmawiałem z nim o tematyce nagłaśniania i wszedłem na wątek amplitunera 7.1. Odparł, że mogę wykorzystać tylne surround'y do zasilania przednich głośników basowych a resztę pasma (średnie i wysokie) puścić z normalnych wyjść na fronty. Końcówki mocy nie są tak obciążone i "podobno" lepszy dźwięk
W przypadku ampli kd to "mniejsze obciazenie końcówki mocy" może mieć zbawienny wpływ ale własnie z podow gównianych wzmacniaczy do kd. Normalnie dwa kiepskie wzmacniacze na kanał zamiast jednego dobrego. A w bi-ampingu raczej chodzi o uzyskanie lepszego sterowania z dwóch dobrych końcówek mocy i ma to znaczenie większe na przykład na estradzie. A najsensowniejsze wykorzystanie kiedy przed końcówkami mocy stoi zwrotnica cyfrowa.
To czy Ushery to poprawione SS to kwestia względna...bo jeden poprawi pod siebie a drugi pod siebie. Dla Ciebie i mnie może by poprawiony a dla kogoś innego zepsuty. Dlatego bezpieczniej stwierdzić, że Ushery to lekko zmienione SS.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
No w sumie zapomniał bym. Jakiś czas temu (bo mi brakowało dwóch wysokotonówek) zamówiłem te xt25 z vify ale okazało się, że już z vify nie ma a ten model sprzedawany jest od SS no to kupiłem. Czyżby SS przejął vifę? Tu link do tych wysokotonówek (znaczek z SS jest):http://akustyk.com.pl/scanspeak/R2604_832000.html
Trochę wolnego czasu w "pracy po pracy" i cokoliki gotowe. Miały być z granitu ale koszty... a ewentualne poprawki tylko u kamieniarza. Teraz zabarwić to na czarno i lakier.
Przypadkiem natrafiłem na ten temat bo szukałem informacji o SS 15M/4624G00:) Jakiś zastój w temacie... Są jakieś postępy w pracy bo projekt bardzo ciekawy. Zadowolony jesteś z tych średniotonowych SS?
Witam wszystkich. Potwierdzam ostatnio miałem lub może jeszcze mam potężny zastój w temacie. Między czasie pofornirowałem wszystkie moje nie pofornirowane projekty i je polakierowałem. Kiedy będę robił dalej? Nie wiem ale na pewno będę je kończył. Pozostało mi teraz jedynie zrobić pomiary. Do pomiarów jeszcze trochę zejdzie bo "scalam" stary komputer z JIG'iem, końcówką TDA i wzmacniaczem mikrofonowym -> jestem na etapie komputera i JIG'a. Pozostało mi jeszcze połączyć TDA i wzmacniacz mikrofonowy. Nie wiem co z tego wyjdzie - wszystko planuję zasilić z sieci ale z jakim skutkiem - nie wiem. Czy nie będzie szumów, brumienia itp. Na razie tyle w temacie. Pozdrawiam i do następnego razu kiedyś tam....
Jako, że projekt ruszył powoli do przodu, postanowiłem zmierzyć największego przedstawiciela społeczności moich głośników czyli 30W4558T00. Pojawił się pewien problem. Nie wiem z czym jest on związany. Wykres, który pojawia się po pomiarach daleki jest od ideału - nawet nie chodzi mi tu o ideał "cyferek katalogowych" ale o wygląd wykresu. Wygląda on jak "porażony prądem". Przykład poniżej:
Dla porównania pokażę przykład pomiaru głośnika HDS-P830875 w tych samych warunkach i przy tych samych parametrach (poziom sygnału wyjściowego do wejściowego na karcie muzycznej).:
Skomentuj