Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3 drogi scan speak/vifa
Collapse
X
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaTeraz tylko jak tu ciąć?
Skomentuj
-
Próbuję ale jakoś problem mam z midi. Nawet nie wiem czy w miarę to wygląda a na midi strasznie duży pik jest przy prawym zboczu. Jak go zlikwiduję to znowu dołek się robi.
Może ktoś jak by miał ochotę i czas ....... :)
front.part1.rarfront.part2.rar
Skomentuj
-
Podstawiłem dane do SW i wyszło mi na to, że aby wykres nie był zapadnięty między basowym a średniakiem, głośnik basowy muszę dać w przeciwfazie:
A propos zgrania fazowego. Czytałem, że aby sprawdzić czy głośniki są zgrane fazowo, przy podłączeniu odwrotnie jednego z głośników na wykresie musi powstać dołek. Czy w przykładzie poniżej dołki są wystarczające? Po lewej jest płytki i szeroki a po prawej jak by nie równomierny? Czy dobrze to wygląda?
MAAATKO!! Dziura przez u zwykłe. Nie wiem co mnie napadło na analfabetyzm. Nie zważajcie na ten błąd :)Last edited by sir_morgot; 28.02.2015, 18:11.
Skomentuj
-
Na pomiarach głośników których używacie do symulacji są rzeczy niewiarygodne:
skoro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB ( niemożliwe ) druga sprawa że jego pasmo na basie za szybko opada - nawet w małej obudowie jest to nierealne.
trochę dziwne jest także że na pomiarze XT nie widać żadnego podbicia efektem BS. Czy twoja obudowa jest aż tak szeroka że podbiło pasmo 700-900HZ ?
A do czego wnoszę ? Do tego że używanie źle zrobionych pomiarów do symulacji jest daremną czynnością. Bo wynik pomiarów tak zasymulowanej filtracji / konstrukcji będą potem dalece odmienne.
Dlaczego także co niektórzy używają skali co 10dB i grubej kreski ?? Po to żeby mniej było widać - również bez sensu ...
u LuSzTi jest skala 10dB i mała rozdzielczość i nie widać braku zgrania na 7-10 które już trochę widać u SIr-M skala co 5dB ( powszechnie stosowana skala )
PS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać
PS. czy wykonywałeś każdy pomiar w innych "warunkach" ??Last edited by Zap Projekt; 28.02.2015, 17:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postakoro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB ( niemożliwe )
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaDlaczego także co niektórzy używają skali co 10dB i grubej kreski ?? Po to żeby mniej było widać - również bez sensu ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzeciez nie ma systemu skalibrowanego do pomiaru efektywnosci.
Broń Boże się nikogo nie czepiam - zwracam uwagę aby ktoś uniknął brnięcia w ślepy zaułek ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaNa pomiarach głośników których używacie do symulacji są rzeczy niewiarygodne:
skoro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB ( niemożliwe ) druga sprawa że jego pasmo na basie za szybko opada - nawet w małej obudowie jest to nierealne.
trochę dziwne jest także że na pomiarze XT nie widać żadnego podbicia efektem BS. Czy twoja obudowa jest aż tak szeroka że podbiło pasmo 700-900HZ ?
A do czego wnoszę ? Do tego że używanie źle zrobionych pomiarów do symulacji jest daremną czynnością. Bo wynik pomiarów tak zasymulowanej filtracji / konstrukcji będą potem dalece odmienne.
Dlaczego także co niektórzy używają skali co 10dB i grubej kreski ?? Po to żeby mniej było widać - również bez sensu ...
u LuSzTi jest skala 10dB i mała rozdzielczość i nie widać braku zgrania na 7-10 które już trochę widać u SIr-M skala co 5dB ( powszechnie stosowana skala )
PS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać
PS. czy wykonywałeś każdy pomiar w innych "warunkach" ??
Z tego co wiem to w 3 drożnych kolumnach odwraca się fazę na midi ale w tym przypadku żeby nie było dziury między basem a midi musiałem wstawić basowy w przeciw fazę.
Pomiar był wykonywany na sali gimnastycznej, markery start 4,8ms stop 30ms. Głośność ustawiona na stałe - nic nie ruszane. Mikrofon 100cm odmierzane miarką za każdym razem. Pomiary jeden głośnik po drugim w odstępie około 2-4 minuty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz posta- ale znając efektywość XT zmierzoną wielokrotnie i dając oba pomiary na jeden wykres widzimy różnice efektywności. Dla mnie standardem jest 5dB. 10dB to już spore wygładzanie wykresu dla Oka. A po co wygładzać i oszukiwać oko na etapie projektowania. To takie oszukiwanie samego Siebie dla lepszego samopoczucia
Skomentuj
-
Nie na temat...Pogromco z całym szacunkiem ale sam sobie zaprzeczasz. Zdecydowana większość producentów głośników poza wyjątkami stosują skale 5dB. Konstruktorzy na całym świecie którzy nie mają nic do ukrycia także 5dB.
Pokazać Ci kilka wykresów w skali 5dB cienką kreską i 10dB grubą kreską - dokładnie tych samych wykresów abyś zobaczył o czym mówię ?? ale to w spam poście aby tu nie śmiecić
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaMoja XT ma 92,4dB
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postamusiałem wstawić basowy w przeciw fazę
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta4,8ms stop 30ms
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaskoro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/15m-4624g00.pdf
Wszystko się zgadza .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaPS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać
To czy trzeba czy nie to wynika z rzędu filtra .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA kolega zuważył że tam już nie ma hds-a tylko ten średniak
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA niby co to za teorie ?
To czy trzeba czy nie to wynika z rzędu filtra
Skomentuj
-
raven ja wiem, że się nie odwraca fazy w nisko tonowym. Dostałem wstępny projekt zwrotki i wpisałem u siebie dane do SW. Zauważyłem, że jeżeli każdy głośnik jest w tej samej fazie to robi się dołek między nisko tonowym a średnio tonowym. Z ciekawości odwróciłem fazę na średnio tonowym to dołek między niskim a średnim zniknął a pojawił się między średnio a wysoko tonowym. Zresztą wrzucę plik z tymi danymi.
front-filtry.part1.rar front-filtry.part2.rar
U LuSzTi'ego od którego dostałem parametry wszystkie głośniki są w tej samej fazie i nie ma żadnych dołków. Nie kumam w czym problem?
Skomentuj
-
Sir pokazałeś IR do 10ms ... a pomiary wykonywałeś w przedziale 4-30. Nie musisz pokazywac jak nie chcesz ale sprawdź czy są mocne odbicia w zakresie 4-30ms bo jak są to musisz je ominąć
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaU LuSzTi'ego od którego dostałem parametry
Skomentuj
Skomentuj