Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary frontów za mną. Poniżej na wykresie wszystkie 3 głośniki OnAxis.

Teraz tylko jak tu ciąć?

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
      Teraz tylko jak tu ciąć?
      Nie zastanawiaj się, tylko odpal SW i symuluj

Skomentuj

Próbuję ale jakoś problem mam z midi. Nawet nie wiem czy w miarę to wygląda a na midi strasznie duży pik jest przy prawym zboczu. Jak go zlikwiduję to znowu dołek się robi.

Może ktoś jak by miał ochotę i czas ....... :)

front.part1.rarfront.part2.rar

Skomentuj

Tak na szybko...pobaw się z tym układem dalej :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jesteście mistrzami. Dzięki LuSzTi. Pobawię się lecz na pozytywne wyniki nie liczę. Przynajmniej mam podstawę.

Skomentuj

Podstawiłem dane do SW i wyszło mi na to, że aby wykres nie był zapadnięty między basowym a średniakiem, głośnik basowy muszę dać w przeciwfazie:

A propos zgrania fazowego. Czytałem, że aby sprawdzić czy głośniki są zgrane fazowo, przy podłączeniu odwrotnie jednego z głośników na wykresie musi powstać dołek. Czy w przykładzie poniżej dołki są wystarczające? Po lewej jest płytki i szeroki a po prawej jak by nie równomierny? Czy dobrze to wygląda?

MAAATKO!! Dziura przez u zwykłe. Nie wiem co mnie napadło na analfabetyzm. Nie zważajcie na ten błąd :)
              Last edited by sir_morgot; 28.02.2015, 18:11.

Skomentuj

Na pomiarach głośników których używacie do symulacji są rzeczy niewiarygodne:
                skoro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB ( niemożliwe ) druga sprawa że jego pasmo na basie za szybko opada - nawet w małej obudowie jest to nierealne.
                trochę dziwne jest także że na pomiarze XT nie widać żadnego podbicia efektem BS. Czy twoja obudowa jest aż tak szeroka że podbiło pasmo 700-900HZ ?

A do czego wnoszę ? Do tego że używanie źle zrobionych pomiarów do symulacji jest daremną czynnością. Bo wynik pomiarów tak zasymulowanej filtracji / konstrukcji będą potem dalece odmienne.
                Dlaczego także co niektórzy używają skali co 10dB i grubej kreski ?? Po to żeby mniej było widać - również bez sensu ...

u LuSzTi jest skala 10dB i mała rozdzielczość i nie widać braku zgrania na 7-10 które już trochę widać u SIr-M skala co 5dB ( powszechnie stosowana skala )

PS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać

PS. czy wykonywałeś każdy pomiar w innych "warunkach" ??
                Last edited by Zap Projekt; 28.02.2015, 17:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  koro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB ( niemożliwe )
                  Przeciez nie ma systemu skalibrowanego do pomiaru efektywnosci.

Dlaczego także co niektórzy używają skali co 10dB i grubej kreski ?? Po to żeby mniej było widać - również bez sensu ...
                  Bo taki jest przyjety standard. Poza tym wykres mozna rozciagnac ale to wszystko wg potrzeb.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Przeciez nie ma systemu skalibrowanego do pomiaru efektywnosci.
                    - ale znając efektywość XT zmierzoną wielokrotnie i dając oba pomiary na jeden wykres widzimy różnice efektywności. Dla mnie standardem jest 5dB. 10dB to już spore wygładzanie wykresu dla Oka. A po co wygładzać i oszukiwać oko na etapie projektowania. To takie oszukiwanie samego Siebie dla lepszego samopoczucia :)

Broń Boże się nikogo nie czepiam - zwracam uwagę aby ktoś uniknął brnięcia w ślepy zaułek ...

Skomentuj

Na pomiarach głośników których używacie do symulacji są rzeczy niewiarygodne:
                      skoro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB ( niemożliwe ) druga sprawa że jego pasmo na basie za szybko opada - nawet w małej obudowie jest to nierealne.
                      trochę dziwne jest także że na pomiarze XT nie widać żadnego podbicia efektem BS. Czy twoja obudowa jest aż tak szeroka że podbiło pasmo 700-900HZ ?

A do czego wnoszę ? Do tego że używanie źle zrobionych pomiarów do symulacji jest daremną czynnością. Bo wynik pomiarów tak zasymulowanej filtracji / konstrukcji będą potem dalece odmienne.

u LuSzTi jest skala 10dB i mała rozdzielczość i nie widać braku zgrania na 7-10 które już trochę widać u SIr-M skala co 5dB ( powszechnie stosowana skala )

PS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać

PS. czy wykonywałeś każdy pomiar w innych "warunkach" ??
                      Moja XT ma 92,4dB (ten model z 2 magnesami) - chociaż nie wiem czy coś to wniesie. Obudowa w sumie front (bo to płaskie ścięcie walca) to 34cm a średnica obudowy (walca) to 42,5cm. XT umieszczałem według wzoru z naszego forum gdzie było poruszane umiejscowienie głośnika wysoko tonowego i program EDGE.
                      Z tego co wiem to w 3 drożnych kolumnach odwraca się fazę na midi ale w tym przypadku żeby nie było dziury między basem a midi musiałem wstawić basowy w przeciw fazę.

Pomiar był wykonywany na sali gimnastycznej, markery start 4,8ms stop 30ms. Głośność ustawiona na stałe - nic nie ruszane. Mikrofon 100cm odmierzane miarką za każdym razem. Pomiary jeden głośnik po drugim w odstępie około 2-4 minuty.

Skomentuj

- ale znając efektywość XT zmierzoną wielokrotnie i dając oba pomiary na jeden wykres widzimy różnice efektywności. Dla mnie standardem jest 5dB. 10dB to już spore wygładzanie wykresu dla Oka. A po co wygładzać i oszukiwać oko na etapie projektowania. To takie oszukiwanie samego Siebie dla lepszego samopoczucia
                        Dla mnie dziwna jest zbyt dokladna podzialka, na ktorej nic nie widac. Raczej nie chodzi o oszukiwanie oka, tylko takie dostosowanie wlasnych pomiarow, aby przypominaly pomiary z innych zrodel. Jak sie robi tylko dla siebie, to mozna cudowac, ale jak pomiar ma miec jakis sens porownania, to powinno sie trzymac jakis ogolnie przyjetych zasad.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Pogromco z całym szacunkiem ale sam sobie zaprzeczasz. Zdecydowana większość producentów głośników poza wyjątkami stosują skale 5dB. Konstruktorzy na całym świecie którzy nie mają nic do ukrycia także 5dB.
                          Pokazać Ci kilka wykresów w skali 5dB cienką kreską i 10dB grubą kreską - dokładnie tych samych wykresów abyś zobaczył o czym mówię ?? ale to w spam poście aby tu nie śmiecić

Moja XT ma 92,4dB
                          - nop to jeszcze gorzej dla wiarygodności pomiaru HDS
                          musiałem wstawić basowy w przeciw fazę
                          - Nic dobrego nie zrobiłeś ... Może jak ktoś inny potwierdzi moje słowa to uwierzysz :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

4,8ms stop 30ms
                          - bramka 25ms to już bardzo dobry rezultat powinieneś uzyskać pomiar w prawie całym paśmie. Jak wygląda u Ciebie response impuls n tej sali. jeśli jest duża to powinno być bardzo dobrze. Niestety nie kłamiąc dół pasma w twoich pomiarach tego nie odzwierciedla - musisz próbować dalej.

Skomentuj

"response impuls n" chodzi Ci o wysokość impulsu? Jeżeli tak to najwyższy pik sięga 2,19kHz.

Skomentuj

chodzi mi o odpowiedź pomieszczenia na sygnał pomiarowy. ten wykres na którym ustalasz bramkowanie i wycinasz odbicia :) Impulse response

Skomentuj

skoro XT ma około 90-91db efektywności to z twoich pomiarów wynika ze HDS ma 94dB
                                A kolega zuważył że tam już nie ma hds-a tylko ten średniak ?
                                http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/15m-4624g00.pdf

Wszystko się zgadza .

Skomentuj

Skomentuj

A niby co to za teorie ?
                                    To czy trzeba czy nie to wynika z rzędu filtra .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      A kolega zuważył że tam już nie ma hds-a tylko ten średniak
                                      - a nie zauważyłem ... przepraszam mój błąd :) Więc wykresy powinny być na podobnym poziomie efektywności a średniak jednak się trochę jeszcze wybija :). myślałem że Sir wykonywał pomiary z rożnych odległości stąd moje pytanie które zresztą wyjaśnił.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      A niby co to za teorie ?
                                      To czy trzeba czy nie to wynika z rzędu filtra
                                      - No Ok niech Ci będzie . Ja nigdy nie oddam kolumny gdzie bas będzie grał w przecifazie - nazwij to moją Fanaberią jak chcesz :).

Skomentuj

raven ja wiem, że się nie odwraca fazy w nisko tonowym. Dostałem wstępny projekt zwrotki i wpisałem u siebie dane do SW. Zauważyłem, że jeżeli każdy głośnik jest w tej samej fazie to robi się dołek między nisko tonowym a średnio tonowym. Z ciekawości odwróciłem fazę na średnio tonowym to dołek między niskim a średnim zniknął a pojawił się między średnio a wysoko tonowym. Zresztą wrzucę plik z tymi danymi.

front-filtry.part1.rar front-filtry.part2.rar

U LuSzTi'ego od którego dostałem parametry wszystkie głośniki są w tej samej fazie i nie ma żadnych dołków. Nie kumam w czym problem?

Skomentuj

Sir pokazałeś IR do 10ms ... a pomiary wykonywałeś w przedziale 4-30. Nie musisz pokazywac jak nie chcesz ale sprawdź czy są mocne odbicia w zakresie 4-30ms bo jak są to musisz je ominąć

U LuSzTi'ego od którego dostałem parametry
                                          LuSzTi odwalił kawałek dobrej roboty ale dał ci tylko szybki zarys jak masz filtrować - Teraz musisz wykazał inicjatywę i popracować nad filtrami dalej sam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X