Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DiyEnd :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DiyEnd :)

Witam,
    chciałbym przedstawić wam budowy moich ostatnich kolumn DIY
    będę opisywał poszczególne kroki etc.

Kolumny na ceramicznych przetwornikach firmy Acuuton.
    Jeden z najlepszych głośników średnio-tonowy stosowany miedzy innymi w topowych kolumnach kharma ,avalon,Tidal
    ,marten.
    Za wysokie tony odpowiadać będzie ceramiczny głośnik z wklęsła kopułką o wielkość 35mm.
    Woofery to 2x220mm które będą grać w obudowie zamkniętej .

zastosowane przetworniki

2 x C30-6-024
    2 x c173-6-090
    4 x C220-6-221

Obudowa wykonana w całość na cnc posklejana specjalnym klejem który nie "pełza", nałożony maty z włókna szklanego i polakierowana na czarny polerowany połysk.

http://www.youtube.com/watch?v=bI_JM-8TwgE

i na początek pokaże jak będzie wyglądać i kilka fotek co do tej pory zrobiłem.

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
    nałożony maty z włókna szklanego i polakierowana na czarny polerowany połysk.
    czyli widze ze wszystko dokladnie przemyslane

wybrales juz lakier?

Skomentuj

tak, :)

urwie jaj....ja jak nic :)

Skomentuj

Gdzie kupowałeś Accutony?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
          Gdzie kupowałeś Accutony?
          akkus
          dokładnie cenny

2 x 1.205,53 PLN (netto)
          1.482,80 PLN (brutto)
          Głośnik ACCUTON C30-6-024 (C24-6)
          2 x 2.143,66 PLN (netto)
          2.636,70 PLN (brutto)
          Głośnik ACCUTON C173-6-090
          4 x 1.990,73 PLN (netto)
          2.448,60 PLN (brutto)
          Głośnik ACCUTON C220-6-221

Suma: 14.661,30 PLN (netto)
          18.033,40 PLN (brutto

Skomentuj

A chciałem sobie też takie zrobić. No nic, trzeba będzie odkładać :)

Skomentuj

A że zapytam czym masz zamiar wysterować te cudenka:)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                A że zapytam czym masz zamiar wysterować te cudenka?
                Pewnie GM70 albo nowy projekt wymagający włąsnego reaktora jądrowego Szczerze jestem pełen podziwu, widać że hobby idzie pełną parą:)

Skomentuj

Jak to pisze nowy1 na swojej aukcji: "Słynne monobloki MPW na GM70" http://allegro.pl/slynne-monobloki-m...868535638.html
                  Z tym, że w nowym wydaniu.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi No własnie gdzieś wyczytałem chyba na audiostereo że bedzie nowy naped dlatego pytam co bedzie sterować a co napedzać:)

Skomentuj

a zobacz na jego avatar
                      z tego co pamietam ma robic bardziej kompaktowe wersje

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post o 12:19 ----------

oj widze ze mocno nie odswiezona strone mialem :p

Skomentuj

Bardzo duża kopółka - mógłbyś uzasadnić wybór tego przetwornika? Dodatkowo jestem ciekaw w czym ten zestaw będzie lepszy od Twojego poprzedniego 3-way (bo już tamten był na full-wypasie).

Generalnie gratuluję takich możliwości, kiedy koszty są na drugim planie a można skupić się nad jakością produktu.

Kibicuję serdecznie i fajnie widzieć international level na naszym podwórku.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur Zobacz posta
                          Bardzo duża kopółka - mógłbyś uzasadnić wybór tego przetwornika? Dodatkowo jestem ciekaw w czym ten zestaw będzie lepszy od Twojego poprzedniego 3-way (bo już tamten był na full-wypasie).

Generalnie gratuluję takich możliwości, kiedy koszty są na drugim planie a można skupić się nad jakością produktu.

Kibicuję serdecznie i fajnie widzieć international level na naszym podwórku.
                          kopółka była dobrana ze względu na niski podział , kolumny będą bardziej skuteczne 89-90 db i oz
                          dużo lepszy średniotonowy będzie no i 2x 220 :)

Skomentuj

Ja już niedługo sklecam zestaw z 1,75 VC HF driverem, ale nieco w innym stylu
                            Dopiero zauważyłem, że w poprzednim zestawie miałeś 22cm bas a nie 25 cm.

Przy takim poziomie nie myślałeś o odlewanych obudowach?

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez mor den siur Zobacz posta
                              1,75 VC HF driverem, ale nieco w innym stylu
                              Jaki driverek i "styl"?

Skomentuj

Szukałem wykonawcy najtaniej za budy 12 tyś

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post o 18:08 ----------

Dziś skleiłem już kilka elementów uff ile to będzie pracy :)

polecam klej http://www.art-renowacja.pl/klej/5421/

nie pełza tzn spoina jest twarda idealnie pod lakier

---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

Klejenie :)

Skomentuj

a to jednak poliuretanowy klej...
                                  a nie myslales zeby kupic taki o dluzszym czasie otwarcia i skleic wszystko na raz?

a co to za czarne miejsca na MDFie?
                                  to bylo palone laserem? :o

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    a to jednak poliuretanowy klej...
                                    a nie myslales zeby kupic taki o dluzszym czasie otwarcia i skleic wszystko na raz?

a co to za czarne miejsca na MDFie?
                                    to bylo palone laserem? :o
                                    TitebondŸ Original Wood Glue jest klejem dyspersyjnym na bazie żywicy alifatycznej

nie frezarką tylko wewnątrz cieli na jeden przelot zewnętrznie na 2 razy by nie wyrwało ze stołu

tzn tak im napisałem program na cnc :)
                                    trochę za szybko wchodzili w materiał

---------- Post dodany o 20:30 ---------- Poprzedni post o 20:28 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    kleje partiami po ileś sztuk i dopiero wszystko razem ,trudno nabija się na te bolce klej cieknie itp :)
                                    Last edited by nowy1; 24.10.2011, 19:37.

Skomentuj

dwadzieścia tysięcy na same przetworniki, o ja jebie... Ciekaw jestem czy warte swojej ceny.
                                      Ciekawy sposób na ściskanie elementów poprzez pręty gwintowane. Choć szlak by mnie trafił przy przykręcaniu nakrętki na takim odcinku gwintu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                        dwadzieścia tysięcy na same przetworniki, o ja jebie... Ciekaw jestem czy warte swojej ceny.
                                        Ciekawy sposób na ściskanie elementów poprzez pręty gwintowane. Choć szlak by mnie trafił przy przykręcaniu nakrętki na takim odcinku gwintu :)
                                        pomyśl odkręcam z krótkiej strony :)

Skomentuj

Czaruję...