Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DiyEnd :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a racja, myślałem, że masz je zakończone trwale z jednej strony czymś, podkładką np.

Skomentuj

temat obmyśliłem rok wcześniej :)

http://www.youtube.com/watch?v=bI_JM-8TwgE

Skomentuj

rozumiem też, że przetworników za 20kzł nie będziesz mierzył JIGiem tylko pro sprzętem?

---------- Post dodany o 10:45 ---------- Poprzedni post o 10:44 ----------

masz dostęp do komory?

Skomentuj

El_liero Na słuch poleci
          A tak poważnie to wydaje mi sie że komora nie jest potrzebna żeby dostać zadawajajace wyniki

Skomentuj

Z tego co się orientuję to podział będzie leżał dosyć nisko - w tej sytuacji lepiej już zorganizować jakieś lepsze warunki do pomiarów. Myślę, że przy takim projekcie warto się o to postarać i akurat w temacie zwrotki nie warto kusić się na minimalizm - w końcu nazwa tematu coś nam mówi o tym projekcie :)

Skomentuj

dabyl No jasne ale żeby odrazu do komory bezechowej sie pchac?
              Moim zdaniem spokojnie wystarczy studio nagran a biorac pod uwage że profesionalne studio można wynajać za kilka stów za godzine to opłaca sie bardziej niż do komory bezechowej:)

Skomentuj

No ale co Ci da to studio nagrań? Równie dobrze możesz wyjść "na pole" i tam pomierzyć kolumny "z drabinki" - efekty będą pewnie lepsze niż ze studia nagrań a jeszcze do tego te "kilka stów" zostanie Ci w kieszeni... Przy koszcie samych materiałów na te kolumny, taki koszt pomiaru to betka. Myślę, że w tym projekcie nie chodzi o oszczędności

Skomentuj

Sam piszesz "Pewnie" Wiec 100% pewnosci nie dajesz że bedzie lepiej...
                  W takim razie powiedz mi po co sie tłuc do komory bezechowej jak można w polu kartofli to pomierzć?

Skomentuj

lekki off top:
                    a przypadkiem te kolumny nie maja grać w domu u właściciela?
                    i czasem tam nie powiny byc mierzone?

Pozdrawiam

Skomentuj

Tak na politechnice w warszawie będzie mierzone

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Sam piszesz "Pewnie" Wiec 100% pewnosci nie dajesz że bedzie lepiej...
                        W takim razie powiedz mi po co sie tłuc do komory bezechowej jak można w polu kartofli to pomierzć?
                        Robiłeś kiedyś jakieś sensowne pomiary? Zdajesz sobie sprawę z problemów? Pomiar na "polu kartofli" wbrew pozorom nie jest głupi. Bo od czego ma Ci się fala odbić? A nierówne podłoże też pomaga na odbicie od "podłogi". Problemem jest to, że nie zawsze można zrobić pomiary w polu, brak prądu (teoretycznie nie jest potrzebny a w praktyce się przydaje), lipna pogoda itp sprawiają trudności.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                          lekki off top:
                          a przypadkiem te kolumny nie maja grać w domu u właściciela?
                          i czasem tam nie powiny byc mierzone?

Pozdrawiam
                          masz racje, uznajmy to za off top... no kolego bzdury!

---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post o 12:43 ----------

Luszti ma rację. Nawet śpiew skowronków przeszkodzi w pomiarach. Plus to przestrzeń otwarta, czyli prawie brak odbić, minus to dodatkowe fale akustyczne z otoczenia w tym wiatr.

Skomentuj

El_liero Ma racje wiatr spiew ptaków i inne niezbyt sprzyjajace warunki oczywiscie fala nie ma sie od czego odbi i to jest ogromny + ale tak jak mówiłem jeśli nie mamy dostepu do komory można wnieść to do studia jest w koncu wysadzone po brzegi pianka która niweluje w jakiś sposób poglos i odbicia

Skomentuj

Śpiew ptaków raczej mało przeszkadza, pomiar robisz z metra z jakimś tam natężeniem, ptaszki ćwierkają dość daleko i raczej nie za głośno. Poza tym jedna petarda przed pomiarami i ptaszków nie ma :razz: Większym problemem jest wiatr.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W otwartej przestrzeni polecałbym mierzyć głównie paczki niskotonowe, znikają praktycznie wszystkie problemy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                  Moim zdaniem spokojnie wystarczy studio nagran
                                  Studia nagraniowe mają pogłos, daleko im od komór bezechowych :)
                                  Byłem w jednym i w drugim na zajęciach z akustyki na EiTI PW.
                                  http://www.elka.pw.edu.pl/pol/Badani...ioelektroniki4
                                  http://www.elka.pw.edu.pl/pol/Badani...ioelektroniki5

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post o 20:54 ----------

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
                                  Tak na politechnice w warszawie będzie mierzone
                                  Na EiTI właśnie?

Skomentuj

Może to nie pod ten projekt, ale fajny pomysł na miejsce do pomiarów to jakaś drewniana stodółka wysłana słomą - tym bardziej, że jest po zbiorach i z balotów można niezłą komorę ustawić

nowy1 a jak z muzyką organową - 22 cm w basie to mimo wszystko nie jest maximum tego co można w tej kwestii zrobić. Przy takim budżecie jest kilka alternatywnych rozwiązań, chodź pewnie na decyzję złożyły się jeszcze WAF, metraż salonu i reszta toru (z tego co wiem chcesz utrzymać pasywne podziały i GM70 :) ).

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                      Na EiTI właśnie?
                                      Tak :)
                                      Zamieszczone przez mor den siur Zobacz posta
                                      Może to nie pod ten projekt, ale fajny pomysł na miejsce do pomiarów to jakaś drewniana stodółka wysłana słomą - tym bardziej, że jest po zbiorach i z balotów można niezłą komorę ustawić

nowy1 a jak z muzyką organową - 22 cm w basie to mimo wszystko nie jest maximum tego co można w tej kwestii zrobić. Przy takim budżecie jest kilka alternatywnych rozwiązań, chodź pewnie na decyzję złożyły się jeszcze WAF, metraż salonu i reszta toru (z tego co wiem chcesz utrzymać pasywne podziały i GM70 ).
                                      spoko 2x 22 w oz da radę :)

Skomentuj

Moze ktos mi sensownie wytlumaczyc, jaki jest sens robienia pomiarow glosnikow w komorze bezechowej, robienie zwrotnicY pod te pomiary tylko po to, zeby pozniej sie rozczarowac podczas odsluchu w pokoju ktory kompletnie nie jest przystosowany akustycznie ?

Skomentuj

A możesz mi powiedzieć, jakie są różnice w pomiarze metodą bramkowania vs. komora i jak to uwzględniasz w swoich zwrotnicach?

Skomentuj

Czaruję...