Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chyba sobie daruję. I tak już mam kupę testowania z materiałami tłumiącymi. Czekam na M-audio Audiophile i między świętami a nowym rokiem jadę na komorę. Cały dzionek będę miał na testowanie.
    A co do mocowania to ja wszystko mocuję zwykłym ręcznym zszywaczem tapicerskim.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      A co do mocowania to ja wszystko mocuję zwykłym ręcznym zszywaczem tapicerskim.
      Sprawdza sie w duzych obudowach :) W malych monitorach nie ma jak wepchac zszywacza do tunelu, wiec kleje na goraco pistoletem. Docelowo mozna uzyc jakiegos kleju kontaktowego.

Skomentuj

Panowie...mam problem.
        Pojechałem sobie dziś na komorę akustyczną, zrobiłem sobie pomiary farfield, nearfield, port response Ushera 8955a oraz on axis Ushera T9950. Na pomiarach pojawiają się piki na 50Hz, 100Hz, 200Hz, 300Hz i tak dalej. Jest to szalenie irytujące, no bo jak zrobić pomiar farfield tandemu głośnik + TL, skoro w newralgicznych częstotliwościach mam duże piki? Pojawiają się one nawet w pomiarze bliskiego pola.
        Pomiar on axis Ushera 9950, z dużą bramką (komora robi swoje), widać mega piki:

Pomiary nearfield i farfield Ushera 8955a:

W farfield pik na 50Hz jest wręcz dominujący, widać fajnie zwarcia akustyczne od tunelu...ale w sumie nie wiadomo co się dzieje na 50Hz.

Zrobiłem sobie w ARTA test Spectrum analyzer z luźno wiszącym wejściem, oto jego wyniki:

Nie wygląda to za ciekawie...

Jak już zacząłem testować to zrobiłem test RMAA, wyniki pod linkiem: http://krzysiek.lusztak.pl/maudio/
        Wygląda to nieźle, ale to co się dzieje na 50Hz to masakra.

Wkurzyłem się i rozebrałem kartę, widać wyraźnie, że prawdopodobnie coś dostaje się z zasilania części analogowej. Karta jest zasilana z zasilacza 9VAC. W środku siedzą dwa podwajacze napięcia na kondach i diodach, w wyniku czego dostajemy +-24VDC na wejściu stabilizatorów 7815 i 7915. Na wyjściu stabów jest stałe +-15VDC, ale mierząc zwykłym miernikiem za 10zł na zakresie 200VAC na wyjściu tych stabów jest niby jeszcze 32VAC. Na wyjściu tych stabów dali raptem po jednym kondku 10uF/16V. Jutro będąc w domu obejrzę sobie napięcie wyjściowe na stabach na oscyloskopie, ale póki co jestem mega zawiedziony...

Ma ktoś jakieś pomysły co z tym począć?
        Last edited by LuSzTi; 30.12.2011, 23:16.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie widze nic niepokojacego. Wiszace wejscie zbiera smieci z powietrza, to normalne. Zewrzyj wejscie i wtedy mierz. A potem podlacz kabel mikrofonowy i zewrzyj go na koncu i jeszcze raz obejrzyj. Jak beda smieci to kabel do wymiany.

Skomentuj

Wejścia zwarte:

Podłączony kabel do mikrofonu luzem:

Podłączony kabel do mikrofonu zwarty na końcu:

50Hz dalej się pojawia...ale nie ma kolejnych harmonicznych. Pytanie skąd się wzięły w pomiarach?

Skomentuj

A uziemiles to wszystko?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                A uziemiles to wszystko?
                Rozwiń......

Skomentuj

Ja mialem dzwony w pomiarach na 50hz do momentu az, nie uziemilem obudowy kompa do CO ( mieszkam w bloku ).

Skomentuj

Trochę nie mam jak uziemić kompa bo to laptop, cała obudowa jest plastkikowa. Pomiary były robione w komorze, tam nie specjalnie mam do czego się uziemiać. Muszę to jeszcze sprawdzić.

Skomentuj

No ale pisales, ze karta korzysta z zasilania sieciowego. Moze w tym tkwi problem.

Skomentuj

Korzysta, dziś nawet przebadałem oscyloskopem przebieg napięcia wyjściowego zasilacza części analogowej i jest czysto, żadnych zakłóceń nie widać.
                        Zasilacz jest na długim kablu, wszystkie kable sygnałowe omijały z dala kable zasilające. W zasilaczu do karty jest tylko trafo. Jak to dodatkowo uziemić?

Skomentuj

eliminuj, zmieniaj kolejne stopnie, moduły systemu pomiarowego aż znajdziesz winowajcę. Być może i wina kompa.

Skomentuj

Z racji, że z pomiarami na razie same problemy, a skrzynek póki co budować mi się nie chce...to wziąłem się za końcówki mocy - Uniamp x 3 = 6 końcówek, po jednej na głośnik.

Uniamp z czerwonej płytki ma oddzielny radiator i 2x20000uF. Jego przeznaczenie to sekcja niskotonowa. Dziś złożony jako ostatni. Jeszcze nie uruchomiony.
                            Uniamp z zielonej płytki to mój pierwszy Uni, złożony jakieś 2 lata temu, ostatnio uszkodzony. Z pomocą Irka przez mail naprawiony. Zajmuję większą część radiatora. Zasili sekcję średniotonową. Uruchomiony.
                            Uniamp z niebieskiej płytki to częściowo polutowany (rezy i diody) kit odkupiony na forum. Dziś polutowany. Zajmuje mniejszą część radiatora. Zasili głośniki wysokotonowe. Jeszcze nie uruchomiony.
                            Do tego dojdą trzy zabezpieczenia przed napięciem stałym i 3 trafa, 2x25VAC dla głośników wysokotonowych, 2x30VAC dla średniotonowych i 2x35VAC dla niskotonowych.

Skomentuj

Radiatory takie zostaną czy masz zamiar zmieniać? Wg mnie oba ciut za małe, ten z lewej na pewno, tzn może nie tyle co małe co mają mało żeber...

Skomentuj

Radiatory na początek takie. Będzie cyfrowy monitoring temperatur więc będę wiedział czy coś się będzie dziać. Trzeba wziąć pod uwagę, że rozkład mocy w paśmie akustycznym pokazuje zdecydowanie największą jej ilość na niskich częstotliwościach. Przyjmuje się, że część niskotonowa to ok 65% mocy całości, średnie ok 25% i wysokie ok 10%. Dlatego Uni od niskotonówek jest na oddzielnym radiatorze. Poza tym ja za cholerę nie gram głośno a i imprez nie robię. Ale monitoring będzie...jak będzie coś nie tak to radiatory się wymienią.

Skomentuj

A to co innego

Skomentuj

Postępów ciąg dalszy....z racji, ze wszystkie 3 Uniampy są już wyregulowane i uruchomione czas na dwa moduły, które są potrzebne do bloku końcówek mocy.
                                    Pierwszy z nich to moduł z gniazdami wejściowymi RCA oraz wyjściem z zabezpieczeniem przed DC (dla każdego Uniampa osobne zabezpieczenie). Moduł ten daje także możliwość sterowanie możliwością załączania przekaźników wyjściowych bezpośrednio z drugiego modułu sterującego.

Drugi moduł to układ z prockiem (ATmega8). Zadania to załączanie sekwencyjne transformatorów, monitoring temperatur (czujniki DS18B20 na 1wire), sterowanie przekaźnikami wyjściowymi. Dodatkowo także wyjście portu uart do głównego procka, który będzie się znajdował w w cyfrowym preampie, komunikacja dwustronna, przesyłanie stanów alarmowych oraz wartości czujników temp i różne takie (to co mi wpadnie do głowy). Nie używane użyteczne piny procka wyprowadzone na gniazdo...tak w razie czego.

Teraz trzeba kupić części, wytrawić i sprawdzić czy działa tak jak tego oczekuję. Jeśli będzie OK to jedną dużą część projektu będę miał z głowy.

Skomentuj

Żeby nie było, że nic się nie dzieje...moduły, do których projekty płytek są powyżej doczekały się montażu:

Skomentuj

Mam szybkie pytanko do kogoś kto obcował z systemem MLSSA.
                                        Interesuje format zapisu pliku z danymi pomiarowymi z tego systemu. Sigma Studio, czyli program do ustawiania filtrów dla mojego DSP przyjmuje pliki tego systemu dzięki czemu można od razu na podstawie symulacji zobrazować działanie zastosowanych filtrów. Niestety mam problem z uruchomieniem tego. ARTA ma możliwość eksportu do MLSSA ale te pliki nie działają. Może ktoś ma jakieś doświadczenia związane z plikami MLSSA i mógłby pomóc?

A tak na marginesie powyższe moduły nawet działają tak jak mają działać, jak to wszystko pomontuję w prowizorycznej obudowie to napisze więcej o funkcjonalności.

---------- Post dodany o 02:07 ---------- Poprzedni post o 13:27 ----------

Nastąpiła zmiana w projekcie. Zamiast Ushera 8955a na dole będzie Seas L22RN4X/P http://www.seas.no/index.php?option=...113&Itemid=135. W tym miejscu chciałbym podziękować koledze dj_zibi za miłą i konkretną transakcję.
                                        Przy okazji zrobiłem sobie nowy mikrofon pomiarowy i kabelek do niego:

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post o 02:07 ----------

Dzięki dolphin123 za Twoje podziękowanie...nikt nic tu nie pisze i już myślałem, że piszę do siebie i nikt tego co tu jest nie czyta :razz:
                                        Okazuje się, że mam choć jednego kibica :)

Skomentuj

Każdy zagląda i czeka na efekt końcowy:P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X