Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
    Obudowa "ślimak", czy standardowe "tam i na zad"? Gdzie masz wylot tunelu? Z przodu?
    Rozpatrywalem wiele patentow w tym temacie. Obudowa z tunelem na przedniej sciance wydaje sie najbardziej wlasciwa pod wgledem basu, jednak takie umiejscowienie wyjscia tunelu sprowadza dodatkowe trudnosci w postaci wiekszej ilosci "zakretow" oraz bezposrednie sumowanie odpowiedzi tunelu i portu. W takim przypadku gdy sa one blisko siebie, trudno jest osiagnac rowna charakterystyke. Trzeba stosowac przerozne sztuczki, obudowa sie komplikuje choc pozornie wyglada prosto. Dodatkowe przegrody maja tez wplyw na efektywnosc pracy portu.
    Obudowa typu slimak ma bardzo ciekawe wlasciwosci, daje bardzo niskie strojenia ale suma sumarum chyba uzylbym jej bardziej do subwoofera. Co prawda slimak dobrze wytlumiony daje bardzo niewielki dolek na srednich tonach, lecz jesli ktos pragnie miec super precyzyjne i rowne pasmo to trzeba dzialac inaczej.
    Obudowa z wyjsciem tunelu na tylnej sciance rowniez uwazam za dobra, ale w domowych warunkach mini studia sa wymagajace w ustawieniu. Takie obudowy po prostu musza miec za soba troche powietrza, bez tego z basem bedzie po prostu klopot. Natomiast jako typowe monitory domowe - ktore trzeba przeciez odpowiednio ustawic - to jak najbardziej warto. Taki wariant ladnie wyglada, nie straszy wielkim tunelem z przodu, ktory jak wiemy trudno jakos ladnie zamaskowac. Z punktu widzenia pomiarow, to taki wariant rowniez jest dobry, mozna uzyskac bardzo ladne tlumienie antyrezonansow. Nalezy tez wspomniec rowniez o tym, ze punty emisji w tym przypadku sa oddalone od siebie, przez co uzyskujemy jeszcze lepsze wlasciwosci eliminujace problem rezonansow. Tutaj mozna jeszcze wspomniec ( nieco poza tematem monitorow ) o konstruksji podlogowej z tunelem na dole przedniej scianki. Taki wariant jest smialo stosowany chocby przez PMC ale nie tylko. Jesli umiescimy w takiej obudowie glosniki w tradycyjnym miejscu, klasycznie, to wlasciwie z automatu jestesmy skazani na wiekszy offset. Jesli teraz pomierzymy taka obudowe i zsumujemy charakterystyki otrzymamy zupelnie nieprawdziwy poglad na realne pasmo. W takiej obudowie tunel od glosnika moze byc oddalony o 60-70cm, a nawet wiecej, a tego progam przy sumowaniu nie bierze pod uwage! Jak duzy ma wplyw na pasmo sumy oddalenie zrodel mozna przeanalizowac w Hornresp, ktory posiada opcje wprowadzenia odleglosci miedzy sumowanymi osrodkami dzwieku.

Wracajac do tematu naszych monitorkow, to koncowa obudowa wydaje sie smiesznie prosta i znana wszystkim. Nie mam jeszcze zdjec ( wrzuce pozniej ) ale to obudowa z wyjsciem tunelu na gornej sciance przy tylnym rogu. Posciej mowiac i obrazujac wyglada jak liliput AWX TL - czyli zupelnie nic nowego ani odkrywaczego hehe :) Taka wersja tunelu daje bardzo duza efektywnosc w miejscu rezonansu cwiercfalowego, a o to nam przeciez chodzi. Pewnie ktos zapyta teraz: dlaczego na samym poczatku takiej nie zrobilem? Ano dlatego, ze ten projekt mialbyc poligonem doswiadczalnym, ktory za zadanie mial przetestowac bardzo wiele mozliwosci i patentow w konstrukcji z linia transmisyjna.
    Slowko co do wytlumienia. Tutaj zastosowalem typowa gabke 2 cm, znajduje sie ona na kazdej sciance lacznie z bocznymi. Poza tlumieniem scianek jest jeszcze dodanych kilka kawalkow lecz w sumie nie zaslepiaja one zupelnie przekroju tunelu. To jeszcze musze dopiescic.

Skomentuj

Obiecana fotka

Skomentuj

A ja właśnie kończę obudowy br
        Jakie wymiary ma obudowa? Może uda mi się jeszcze przerobić

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Wymiary zew obudowy to 170x425x268 plyta 18mm

Skomentuj

Ja cię kręcę, ale mała obudowa :) Aż dziw, że zmieściłeś tam linię transmisyjną - i to o tak "tradycyjnym" tunelu. Widząc to zdjęcie i znając wymiary obudowy jeszcze bardziej niesłychane wydają mi się osiągi, jakie... osiąga ten układ, a które widać na pomiarach. Niezła robota.

Skomentuj

Faktycznie jest ona naprawde mala. Niespecjalnie odbiega od typowych monitorow, no moze proporcje sa nieco inne ale ogolnie jest zgrabnie i ladnie. Najwazniejsze, ze ten bas faktycznie slychac i czestotliwosci rzedu 50hz nie stanowia zadnego problemu. Podstawa basowa jest solidna, choc nalezy sobie zdawac sprawe, ze mozliwosci glosnika sa dosc mizerne. Jego budowa nie jest wysrubowana, to tez maksymalny SPL nie jest duzy, napewno w pelni wystarczajacy do bliskiego pola.

Skomentuj

Pogromco, mam prawie idealna bude z tym ze o 2cm nizsza, ale glebsza (170x400x360mm) - mozna ryzykowac?

Skomentuj

Hmmmm, nie moge dac zadnej gwarancji, ze buda o innych wymiarach ale tej samej pojemnosci zagra tak samo. Niby 2,5 cm nie jest duzo ale robi pewna roznice. Przy glebszej obudowie chyba trzeba bedzie dac male deski w rogac pod katem 45 stopni. Zmieni sie tez sposob wytlumiania.
                  Ja bym juz wykonal ten projekt BR jaki masz, a pozniej dorobil TL na probe w dobrych wymiarach. Deski sa przeciez bardzo tanie.

Skomentuj

Przesymulowalbym Ci to mIKI ale niestety siedze na uczelni :(

Pogromco powiem Ci szczerze ze nie przypuszczalem ze wycisniesz tyle z tych tonsili. Przy lepszych przetwornikach pewnie graloby to lepiej, ale nie znacznie. Tak czy siak chylę czolo. :) Zawzial sie i zrobil. :P

Sent from my HTC A510e using Tapatalk 2

Skomentuj

Witam,
                      Śledzę ten temat od dobrych kilkunastu stron, ale mogło mi to umknąć: co się stało z drugim przetwornikiem? Na większości ostatnich zdjęć obudów brak wysokotonowca.
                      Może po prostu pomijasz go na razie ze względów praktycznych (jego brak w obudowie nie zmienia ch-ki)?
                      Pozdrawiam Mateusz

Skomentuj

Wysokotonowy nie ma wpływu na odpowiedż tunelu, więc przy budowie układu rezonansowego dla midwoofera można pominąć charkę tweetera. Poza tym nie wiem czy jesteś świadom tego ale tweetery mają zamknięte komory rezonansowe i nie emitują fal tylną stroną membrany do układu rezonansowego midwoofera.

Skomentuj

Bardziej chodziło mi o wpływ na geometrię i parametry tunelu swoją objętością.
                          Aczkolwiek nie wiedziałem, że głośniki wysokotonowe są zamknięte od tyłu - good to know :)
                          Pozdrawiam Mateusz

Skomentuj

Oczywiscie tweeter zajmie troche objetosci w obudowie, szczegolnie, ze ma podwojny magnes. Jaki bedzie to mialo wplyw na pasmo, to sie okaze po jego zamontowaniu. Mysle, ze jednak wplyw bedzie nieduzy, pomijalny.
                            Od przyszlego tygodnia zaczynam prace nad zwrotnica, to tez tweeter bedzie zamontowany w obudowie. Jesli okaze sie, ze wyrownanie czasowe zapewni lepsze wlasciwosci brzmieniowe i techniczne, to trzeba bedzie dodac jeszcze drugi front, dla wyrownania czasowego. To w zasadzie juz przemyslalem ale jeszcze nie wiem jak koncowo bedzie to wygladac. Byc moze zdecyduje sie nie stosowac specjalnego skomplikowania obudowy dla okreslonej zwrotnicy. Bede sprawdzal na sluch, ktore z wariantow beda grac najblizej naturalnego dzwieku. Nie jest tez powiedziane, ze tweeter 10/80/26 nie bedzie zastapiony przez druga pare 10/80/19 2, ktore rowniez kupilem. Wszystko wyjdzie w praniu juz niebawem.

Skomentuj

Takie tam wstepne sklejenie glosnikow:

Charka nie wychodzi poza +-2db czyli nawet niezle. Ciekawe jest podbicie na srednicy bardzo przypominajace to co jest w kultowych Yamahach NS10. Powinno to dac pewna faworyzacje dla dzwieku wokali. W przypadku tego midwoofera i danej scianki przedniej obudowy, ciezko jest zlikwidowac te gorke. Nie chce zbyt mocno komplikowac zwrotnicy, tak aby nie okazalo sie, ze potrzebne bedzie multum elementow ( choc tutaj i tak juz jest sporo ). Da sie rowniez zrobic filtry 1 rzedu ale charka napewno nie bedzie tak rowna jak tutaj. NO zobaczymy jak to bedzie dalej, trzeba zbudowac kilka wariantow i posluchac.

Skomentuj

równość charki to 1 sprawa, a jest jeszcze indywidualna preferencja brzmienia. Ciekawi mnie czy bardziej przypasuje Ci to teraz, czy jednak mniej 'gładkie' w pomiarach, ale granie 1 rzędem. Niemniej gratuluję, bo ten projekt to powiew świeżości jakich mało

Skomentuj

Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie. Tak czy owak to sa wstepne proby laczenia glosnikow. Przednia scianke trzeba jeszcze troszke przeprojektowac, zmienic polozenie glosnikow, a dla wersji 6db trzeba dorobic offset na midwoofer. Zwrotnica pokazana wyzej to tradycyjna zwrotnica rownolegla, akustycznie 3 rzad, elektrycznie prawie tez.

A teraz cos dla niedowiarkow. Zrobilem symulacje zwrotnicy 1 rzedu. Wczesniej padaly glosy, ze nie da sie zgrac takich glosnikow przy pomocy filtrow 1 rzedu oraz uzyskania zgrania czasowego.

Oto wynik symulacji:

Oraz Step i odpowiedz na fale kwadratowa :

Jak widac da sie. Pomijam tutaj kwestie czy tweeter to wytrzyma, ale fakt faktem jest to do zrobienia. Przy czym nalezy przypomniec, ze zwrotnica nie przypomina znanych proscizn na cewce i kodensatorku. Tutaj o ile pamietam jest blisko 17 elementow...

Na koniec surowy pomiar bez wygladzania, z ktorego rzezbie:

Nie wyglada to pieknie, ale sprobuje zrobic najprostsza mozliwa zwrotnice do tych glosnikow.

Skomentuj

Może i się da ale nie ma to sensu . Na prawie 6kHz masz jebutna szpile rezonansu i nawet jak ja wytniesz pułapką to używanie tego pasma jako pełnowartościowego i robienie w tym miejscu podziału czestotliwości nie jest za zdrowe. Wystarczy ze zrobisz pomiar THD i na 2 oraz 3 kHz i wylezą spore szpile. Tak na prawdę to ten głosnik powinien grać z podziałem maksymalnie do 3kHz ale lepiej 2-2,5kHz.

Skomentuj

1 rząd i linia do tych tonsili to jak tunigowanie malucha. Można. Ale efekt zazwyczaj jest groteskowy
                                      PM choć byś nie wiem jak mnie przekonywał nie uwierzę Ci że gra to chociaż poprawnie :)
                                      Nie ta klasa głośników do 1 rzędu. Na AS Harpie grały trochę głośniej i już było nieczysto . Ten GDWK będzie skrzeczał jak zarzynana gęś
                                      1 rządem można traktować Iluminatory czy Excle gdzie jest zapas mocy i liniowego wychylenia oraz pasma.
                                      do 1 rzędu MW musi grać liniowo do 10khz i z akceptowalnymi zniekształceniami a ten Tonsil ledwo ciągnie do 3 nie wspominając już nawet o kopułce.

Skomentuj

Nigdzie nie napisalem, ze taki 1 rzad to najlepsze rozwiazanie :) Na samym poczatku tematu wspominalem, ze sprobuje zaprojektowac 6db zwrotnice do tych glosnikow i to jest wykonalne. Z drugiej strony nie ma sie co oszukiwac, ze nie jest to najbardziej optymalne polaczenie. Dodam jeszcze, ze ta wersja zwrotnicy jest zwrotnica szeregowa. Natomiast aby podejsc do tematu od strony typowo technicznej, a nie audiofilskich zabobonow, to trzeba zastosowac zwrotnice rownolegla minimum 18db. Ciecie dla tweetera nie powinno byc nizsze niz 3khz, wskazywalbym nawet na 3.5khz. Problem w tym, ze GDN przy 3.5khz zdycha i trzeba znalesc jakis kompromis. Dodatkowo problem tworzy podbicie na srednich tonach. Niby mozna by bylo to oslabic dodatkowym filtrem, ale to wydaje mi sie zbedna komplikacja. Jak tak teraz na to patrze, to do tego midwoofera dobra by byla kopulka pracujaca od 2khz a nawet mniej. Wtedy mozna ostro filtrowac i pozbyc sie podbicia na srednicy. Problem w tym, ze GDWK absolutnie na to nie pozwoli, a polaczenie takiego GDN z wyzszej klasy kopulka uznalbym raczej za mezalians.
                                        Ciekawostka moze byc to, ze te midwoofery maja naprawde ciekawa barwe. Dlugo ich sluchalem bez zadnego filtrowania, i dzwiek jest prawie szerokopasmowy. Gdyby wyciac sam rezonans i puscic glosnik solo, to daloby sie sluchac.

Sprobuje jeszcze zmierzyc znieksztalcenia glosnikow i zerknac na wodospad. Po tym bede dokladniej wiedzial jak dzialac, zeby wycisnac z nich wszystko co sie da.

Skomentuj

PM, sztuka kręcenia bata surowo przestrzega przed sięganiem po co poniektóry materiał. Rozumiem założenia, pochwalam zapał, wręcz podziwiam konsekwencję, ale jednak pomysł łączenia głośników, które do siebie słabo pasują budzi odruchowy sprzeciw...
                                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          wyciac sam rezonans
                                          Wrzód panience można przypudrować, brud uperfumować, jednak polecam czyste i zdrowe.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X