Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    ja bym wkleil krazek dopasowany srednica
    Np. ten który zostanie po otworze z przodu na port BR, pod warunkiem że ten z przodu będzie trochę większy.
    Last edited by LightSound; 08.02.2013, 12:30.

Skomentuj

przeciez ma duzy odpad po otworze na GDNa

Skomentuj

Odpad już dawno w koszu :unsure:

W sumie to chyba wybiorę opcję z drugim terminalem. Wstawiłbym takie coś:

http://www.stx.pl/terminal-10.html

I przykręcił do tego zwrotnice.

Skomentuj

W czasie ostatniego tygodnia dorobiłem przegrody:

Dotarły również elementy z Polinku więc w międzyczasie czeka mnie lutowanie:

Zamówiłem płytkę uniwersalną pod zwrotnicę, co ułatwi mi w przyszłości jej korektę.

I oczywiście urodził się kolejny problem :P Byłem w 4 sklepach i wszędzie mają Wikol tylko w tubkach.

Skomentuj

poszukaj sklepy przemyslowe a nie dla hobbystow :p

ja kupuje 1kg wiaderko

jak nie znajdziesz to bochem i wysylka

Skomentuj

Zwrotki polutowane, kolumny się powoli sklejają bo mam tylko 3 ściski :/

Kolejny problem to brak GDN 22-140-8-SCX w STX-ie, czy może ktoś coś wie? Mam nadzieję że nie chcą i jego wycofać z oferty, wtedy już wszystkie głośniki miałbym inne niż w oryginalnym projekcie.

Skomentuj

zglos chec zakupu i uzbroj sie w cierpliwosc

Skomentuj

Byłem dziś w STX, kupiłem parę pierdół (BR, terminal, wygłuszenia i przewody). Spytałem się o GDN 22-140-8-SCX, ma być dostępny pod koniec przyszłego tygodnia.

---------- Post dodany 21.02.2013 o 20:40 ---------- Poprzedni post 20.02.2013 o 21:39 ----------

Postanowiłem z wytłumieniem wzorować się na projekcie FX200. Góra, tył i dół wyłożone matą filcowo-bitumiczną. Watę poliestrową będę wygłuszał doświadczalnie po złożeniu kolumny.

Nowa porcja zdjęć:

I nowa porcja pytań:

1) Czy wytłumiać przestrzeń wokół i pomiędzy zwrotnicą i terminalem?
                  2) Czy wytłumiać filcem komorę średnio-wysoką, skoro jest ona w wytłumionej komorze GDN-a?
                  3) Czy głośniki przylutować na stałe czy zrobić na wsuwki?
                  4) Kiedy Pawle pomierzysz tego nowego PJta bo wstrzymuję się z kupnem?

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 20:40 ----------

5) Czy boki obudowy tez wytłumiać?

Skomentuj

1. Jak Ci się chce...
                    2. To otwarty średniak gra w komorze gdna...?
                    3. Jak Ci wygodniej, ale luty pewniejsze.
                    4. ...
                    5. Zrób to na słuch a nie na pałę, bo za dużo tego upakujesz...

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                      1) Czy wytłumiać przestrzeń wokół i pomiędzy zwrotnicą i terminalem?
                      po co? mozesz, ale nie musisz

2) Czy wytłumiać filcem komorę średnio-wysoką, skoro jest ona w wytłumionej komorze GDN-a?
                      tak. GDM ma otwarty kosz wiec dzwiek sie rozchodzi po komorze. GDWK jest zamkniety

3) Czy głośniki przylutować na stałe czy zrobić na wsuwki?
                      jak chcesz. jak robie zwrotnice na zamowienie to daje konektory. ale jak wiesz co i jak to lepiej lutuj - solidniej i lepszy kontakt

4) Kiedy Pawle pomierzysz tego nowego PJta bo wstrzymuję się z kupnem?
                      mam tyle roboty ze nie daje rady :/
                      musialbym brac znowu wolne w pracy :/
                      postaram sie jak najszybciej

5) Czy boki obudowy tez wytłumiać?
                      rob na sluch

---------- Post dodany o 23:28 ---------- Poprzedni post o 23:26 ----------

oj za dlugo odpisuje...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        tak. GDM ma otwarty kosz wiec dzwiek sie rozchodzi po komorze. GDWK jest zamkniety
                        to przecież powinien mieć osobną komorę, by praca GDNa nie wpływała na GDMa... i tą komorę powinno wytłumić się innymi materiałami, niż tą GDNa żeby to miało ręce i nogi.

Skomentuj

Może się niebyt precyzyjnie spytałem. Chodzi mi o wytłumienie wewnętrznych ścianek w komorze GDM-a która znajduje się wewnątrz komory GDN-a.
                          Chcę wytłumić specyficzne miejsca, bo jak przykleję front to będę miał utrudniony dostęp. A głośniki i tak będę chciał kupić po wypłacie :)

Skomentuj

Po weekendzie kolumny sklejone. Czekam teraz na niskotonowy z STX bo brak na stanie, ale podobno pod koniec tygodnia mają coś "doprodukować".

Oczywiście nie mogłem się doczekać i zrobiłem pierwsze odsłuchy. Głośniki GDM strasznie cicho grają, muszę dużo bardziej rozkręcić amplituner, niż przy starych głośnikach na Visatonach W170. Obawiam się że mój amplituner może okazać się za słaby do 3waya. Mam amplituner 5.1 Pioneer VSX-609RDS 5x80W. A może głośniki powinny się jeszcze "wyrobić"?

Skomentuj

bez reszty glosnikow lepiej nie sluchac - zwrotnica bez obciazenia moze popsuc wzmacniacz

Skomentuj

Skąd taka teoria..? Układ zwrotki bez głośników wisi w powietrzu. Jak słucha średniotonówki na filtrze docelowym od niej to nie rozumiem co może się stać jak filtr jest dobrze zaprojektowany... Impedancja nie spadnie Ci tak aby wzmaka pojarało... Jedynie może zabić przesterem, bo nie ma basu i wydaje mu się, że gra to cicho.
                                W momencie jak będzie grało to całościowo, będzie inne wrażenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Skąd taka teoria..? Układ zwrotki bez głośników wisi w powietrzu.
                                  tez tak zawsze myslalem. ale irek mnie opieprzyl i wyjasnil ze mozna tak zabic kiepskie wzmacniacze obciazeniem pojemnosciowym (cewka "wisi", ale kond juz jest wpiety do wzmacniacza)

Skomentuj

To się zgadza. Napisałem też, że filtr powinien być tylko na średniaku i wtedy się nic nie stanie.

Skomentuj

no tak, ale w obudowie widac cala zwrotnice

ale wracajac do tematu
                                      zawsze jak sie slucha jednego glosnika lub glosnikow bez obudowyto wydaje sie ze jest cicho
                                      wlaczysz calosc i bedzie OK

Skomentuj

Muszę się uzbroić w cierpliwość :) Przy okazji, czym Pawle przyciąłeś PJ-ta?

Skomentuj

Poszukaj gdzie wklejalem linki z projektem monitorkow. Tam wszystko pokazalem. Nozyk + kombinerki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X