Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No tak racja , trza by mierzyć dużej odległości ... ze względu na długość fali...

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      No tak racja , trza by mierzyć dużej odległości ... ze względu na długość fali...
      Nie, trzeba mierzyć z dużej odległości. Przy pomiarach w domu stosuje się skrócenie czasu pomiaru w celu eliminacji wpływu odbitej fali na pomiar.
      Fale o niskich częstotliwościach trwają dłużej niż czas pomiaru, więc nie są rejestrowane.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

a jak taki funtek znaczy wsetga by sie sprawdziła w kinie domowym?? bo widziałem taki projekt revelator + neo cd3 nie slyszalem jeszcze jak te wstegi graja a widziałem ze w zestawach kinowych tez sa w sumie malo w zyciu slyszalem hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
          bo widziałem taki projekt revelator + neo cd3
          Pokaz gdzie?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://frequence-shop.dk/produkter/2...8-c-revelator/ tu center
            a takie zestawienie

Skomentuj

Fajne te monitorki .

Skomentuj

fajne hmm tak se liczyłem to w zaokrągleniu gdzies 2200 euro no powiedzmy 9tys zł za zestaw 5.0

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                  Fajne te monitorki .
                  Taka zwalista noga podstawek wyglada zle. Monitory powinny miec podstawy o dosc smuklych ksztaltach, w przeciwnym wypadku robi sie z tego jakis wizualny gniot. Ni to podlogowka ni monitor.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Taka zwalista noga podstawek wyglada zle. Monitory powinny miec podstawy o dosc smuklych ksztaltach, w przeciwnym wypadku robi sie z tego jakis wizualny gniot. Ni to podlogowka ni monitor.
                    Pisałem o monitorkach :glare: . Co do stendów to się z tobą zgadzam . Psują cały wygląd .

Skomentuj

Czy coś nowego w tym projekcie ?
                      Jak odsłuchy ?

Skomentuj

Witam po przerwie.
                        Byłem na krótkim urlopie, sezon narciarski rozpoczęty
                        W temacie zwrotnicy to ostatnio wróciłem do niskiego podziału (1.6kHz), nachylenie>20dB/okt ale chyba nic z tego nie będzie. Mimo stromego filtrowania i zniwelowania piku impedancji ten Wavecor gra zbyt sucho. Nie tylko ja tak kombinuję, co wy na to?:
                        http://www.lautsprechershop.de/index...ineline_en.htm
                        Wyrównałem też charkę bo na wykresie bez wygadzania widać ostre podbicie przy 7kHz i dziurę przy 14kHz. Ciekaw jestem czy w wersji z ferrofluidem też tak to wygląda. Luszti pokażesz ten pomiar bez wygładzania?

Mam jeszcze do odsłuchania zwrotkę z podziałem ok. 2.3kHz ale dopiero w weekend poświęcę czas. Tylko, że tu daję już 3rz dla wofera i pułapka (tego chciałem uniknąć).
                        Raven LR2? Chyba miałeś na myśli LR4?:)
                        Mam nadzieję, że w niedzielę wybiorę już ostateczną wersję. Za dużo już kombinuję z tymi zwrotkami. Chyba miałem zbyt wygórowane oczekiwania wobec głośnika za 100zł. Szkoda, że nie mam też wersji z ferro bo chętnie bym porównał. Usher 9950 bardziej mi pasował z tym Fountekiem.
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Celuj w III - IV rzad dla wavecora
                          Zostaw ta górkę w spokoju
                          Ona nadaje fajnego charakteru zestawowi

Moze byc II ale z korektorem impedancji
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wysoki ma akustycznie praktycznie 4rz zbliżony do butterworth'a. Dla wofera korektor impedancji zostawiam bo przy okazji zmniejsza podbicie przy 1kHz.

Skomentuj

Z ferroglutem byłoby lepiej zejść z podziałem. Wydaje mi się, że 1,6kHz przy tej kopułce 07 to za niski podział. Stąd też do do FW168 nadawałby się lepiej wavecor 08 a do mniejszego FW146 można dać spokojnie wersję 07. Z resztą Luszti o tym już też gdzieś pisał :)

Skomentuj

Witam,
                                Ostateczna wersja zwrotnicy gotowa. Od razu przyznam, że jest kontrowersyjna i pewnie wywoła dyskusję :) Docelowe elementy dziś zamówiłem w Polinku. Schemat wygląda tak, że dla wysokiego jest tylko jeden rezystor przed układem, brak l-pad'a. Jaką ostatecznie wybiorę wartość tego rezystora zdecyduję jak posłucham na docelowych kondach. Tak więc wstrzymam się jeszcze kilka dni z pokazaniem schematu. Chyba, że jest ktoś kto ma te przetworniki i nie może się doczekać. Jedna osoba jest ze mną w kontakcie PW i sądzę, że te kilka dni zaczeka.
                                Szczegóły w najbliższy weekend.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Rez przed zwrotnica to nic dziwnego :)
                                  Chyba, ze masz jeszcze jakieś niespodzianki
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

I z sonicznego punktu widzenia lepiej

Skomentuj

Panowie! Wiadomo, że nie chodzi o ten rezystor. Nie będzie to też zwrotnica szeregowa Pharoh :)

Skomentuj

Pewnie impedancja będzie przypominać pocztówkę z Himalajów :)

A tak na serio - dopóki nie planujesz używania lampowego wzmacniacza to impedancją nie ma co się przejmować o ile wg. Ciebie zestaw w takiej konfiguracji dobrze gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                          Nie będzie to też zwrotnica szeregowa Pharoh
                                          A co ma pojedynczy rezystor do zwrotnicy szeregowej? Doskonale wiem jak bedzie ta zwrotnica wygladala.
                                          Tlumienie kopulki wylacznie rezystorem przed filtrem jest niemodne, bo znacznie ciezej jest taka zwrotnice zrobic.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X