Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale pomaga w filtracji takiego glosnik jakim jest wavecore

Konrad front masz "normalny" wiec nie wiem co nas moze tam zaskoczyć

---------- Post dodany o 23:43 ---------- Poprzedni post o 23:42 ----------

No bo I rzad nie przejdzie
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

KonradRak wrzucaj, podyskutujemy :) Rezystor i tak każdy +- 1R powinien sobie dobrać pod siebie..

Skomentuj

Każdemu będę polecał przesłuchanie trzech wartości (prawdopodobnie 4,3; 5,1; 6,2)
        Wrzucę schemat w weekend abym miał czas odpowiadać na zastrzeżenia :) Jeśli jest jakiś chętny na odsłuch to w ten weekend zapraszam do Radomia.
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Schemat zwrotnicy:

Jak widać podział ok 1.7kHz.
          Proszę zwrócić uwagę na rezystancje cewek. L3 oczywiście rdzeniowa. Pozostałe powietrzne.
          Kondensatory MKP (u mnie czarne Jantzeny). C5 może być MKT (Mant, itp). C3 bipolarny.
          Rezystory metalizowane 10W 5%. R8 proponuję porównać 6.2Ohm i 7.5Ohm (w tym przypadku głębszy RN). Ja słucham 6.2Ohm - sporo wysokich.
          Trochę wykresów. Zaznaczam, że pomiary nie są wygładzane! Normalna skala 50dB. Pomiar prawdziwy od 400Hz.

SPL

Impedancja

Faza

Reverse Null (7,5Ohm)

Obudowę zmniejszyłem do 17L. Strojenie BR 45Hz.
          Na dziś tyle :)
          Uwaga: Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie projektu w celach komercyjnych!
          Last edited by KonradRak; 15.12.2013, 00:15.

Skomentuj

Ok
            A co robi na wysokich R9 i L5?

Moja zwrotnica dla wersji z mniejszym frontem wyglądał bardzo podobnie
            Tylko rlc na rezonans miałem wyżej wiec inne elementy
            Miałem tez podział wyżej

Czyli myślimy podobnie :)
            U mnie tez Rez był przed zwrotnica :)
            Last edited by lklukasz; 15.12.2013, 00:32.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              A co robi na wysokich R9 i L5?
              Łamie charakterystykę od 5kHz. Dopiero dzięki temu ilość sybilantów była dla mnie akceptowalna no i można było zastosować jeden rezystor przed układem bez efektu podbicia skraju pasma.

Rezonans Wavecora miałeś też tak wysoko jak ja czyli 500Hz? Trochę się zawiodłem, spodziewałem się odrobinę niżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990
                Poprosze o wrażenia z odsłuchu, jak średnica i basy ?
                Trudno wymagać ode mnie obiektywnej oceny:) Jest dość mocna kompensacja BS. Dzięki temu bas ma solidną podstawę jak na tak małą membranę. Zaletą jest szybkość, lekkość i dynamika.
                Średnica jak z aluminiowej membrany czyli bardzo szczegółowa. Charakter całej kolumny jest jasny, szczegółowy. Kolumny raczej do słuchania rocka, muzyki instrumentalnej (klasycznej, filmowej). Nie wybaczają kiepskim realizacjom. Słychać wszystko. Jeśli ktoś słucha tylko Smooth Jazz to sugerowałbym inne przetworniki.

Zamieszczone przez wiesiek9990
                Czy ewentualnie można dorobić przełącznik rezystora R8 przełączać sobie R-ke np, z 6 Ohm na np 8 Ohm
                Bardzo dobry pomysł. Sam mam zamiar tak zrobić w przyszłych kolumnach.
                Ja bym zbytnio z tym rezystorem nie eksperymentował bo mocno wpływa na fazę. Większy rezystor (np. 7.5Ohm) zalecam do pomieszczeń słabo wytłumionych. Jeśli ktoś ma fajny, zagracony, zaadaptowany pokój (mało odbić od gołych ścian) to 6.2 będzie ok. Prawdopodobnie posłucham tych kolumn w profesjonalnie zaadaptowanym pomieszczeniu na super elektronice to napiszę więcej o wrażeniach. W takim pokoju zawsze zmniejszam tłumienie kopułki.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                  Łamie charakterystykę od 5kHz. Dopiero dzięki temu ilość sybilantów była dla mnie akceptowalna no i można było zastosować jeden rezystor przed układem bez efektu podbicia skraju pasma.
                  Ja uzylem mniejszych kondensatorow
                  Pierwszy był 3,6uF i charka opadala duzo wcześniej
                  Ale u mnie podział był na ok 2,3-2,5kHz i wtedy grało rewelacyjnie
                  Próbowałem niżej ale nie było fajnie

Rezonans Wavecora miałeś też tak wysoko jak ja czyli 500Hz? Trochę się zawiodłem, spodziewałem się odrobinę niżej.
                  07 tez mam ale jeszcze z nim nie walczyłem
                  Robiłem TW030WA01 małym frontem
                  Tam rezonans jest na 1kHz ksiazkowo i tak wypadł u mnie na pomiarze
                  Stad inne wartosci na korektorze
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jak dla mnie podział za nisko .
                    Mogłeś spróbować łagodniejszego zbocza przy podziale około 1-9-2k zamist walczyć o niski podział .
                    wavecor sobie radzi . Pytanie czy dla funoteka nie było by za łagodnie ale pochylenie powinno pomóc .

i tak jest bardzo nisko :???: Kilka hz w tą czy tamtą nie ma znaczenia byle by była powtarzalność .

Filtr jest nieco nie symetryczny (albo mi się zadaje) zbocze na FW jest łagodniejsze .
                    Spr . jak wygląda scena przy ruchach głową w w górę w dół czy nie ma jakiś nagłych zmian, dziur zaraz poniżej/powyżej osi ?

Skomentuj

Konrad Wielkie dzięki za schemat, :)

Mam pytanko

L2? ma 2500 Ohm? Czy 2.5 Ohm ? Raczej to drugie ale muszę się upewnić.

Mógłbyś wrzucić gotowy spis elementów dla Polinka?

Skomentuj

KonradRak, czy mógłbyś napisać jakie masz wkręty do tego FW164?
                        Czy wkręt z główką o średnicy 7mm wejdzie w otwór w koszu?
                        I czy ta dziura ma tylko jeden wymiar, czy dwa tak jak w FW146 (4.9mm-6,7mm)?

Niby na Loudspeakershop są wymiary, ale wolę się upewnić.

---------- Post dodany o 12:35 ---------- Poprzedni post o 12:32 ----------

Z FW146 było tak, że przy zastosowaniu wkręta z główką 7mm i niedokładnym nawierceniu otworu, widać było z pod główki dziurę w koszu.

Skomentuj

L2 ma 2,5oma
                          Ale moze miec dowolne R
                          Ważne żeby R całego układu rlc było równe wartosci r cewki + rezystora
                          Wynieśc ma 8,4oma
                          Last edited by lklukasz; 15.12.2013, 12:02.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Robiłem TW030WA01 małym frontem
                            Aaa i wszystko jasne. Dwa skrajnie różne przetworniki. Dla WA01 podział 2.3kHz to i tak nisko. Pewnie łączyłeś z jakąś 15cm?
                            Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            jak dla mnie podział za nisko .
                            Też tak myślałem po pierwszych odsłuchach (inna zwrotka). Pływałem z podziałem 1.5-2.2kHz. Łagodniejszy filtr dla Wavecora. Trzeci rząd dla Founteka. Z korektorami i bez. Z Fountekiem jest problem, bo on bardzo sieje >7kHz. Trzeba to mocno wycinać.
                            Wavecor chwali się Fs 470Hz. Miałem nadzieję zobaczyć "4" z przodu:) W każdym razie nie miałem jeszcze przetwornika z tak niskim rezonansem.
                            Filtr jest nieco nie symetryczny (albo mi się zadaje) zbocze na FW jest łagodniejsze
                            Tak, zgadza się. Wavecor jest bardzo stromo filtrowany 24dB/oktawę. Fountek o rząd łagodniej.
                            Spr . jak wygląda scena przy ruchach głową w w górę w dół czy nie ma jakiś nagłych zmian, dziur zaraz poniżej/powyżej osi ?
                            Daj spokój. Wiesz,że to trudno uchwycić. Słucham zawsze z kolumnami skierowanymi na słuchacza w trójkącie równobocznym. Może zrobię jeszcze pomiary pod różnymi kątami. Widziałem taki patent u Troelsa na płycie obrotowej z zaznaczonymi stopniami aby można było łatwo i dokładnie obracać kolumnę. Mam już taką płytę na łożysku tylko nie skleciłem tego.
                            Wracając do niskiego podziału to katowałem je przy wysokich poziomach głośności i Wavecor znakomicie się broni. Oczywiście jestem ciekaw jak wypadłoby porównanie do wersji Lusztiego z ferrofluidem. Mniej więcej wiem jakich zmian się spodziewać :)
                            Zamieszczone przez kornikov Zobacz posta
                            L2? ma 2500 Ohm? Czy 2.5 Ohm ?
                            Oczywiście 2.5Ohm. Jeśli dasz inną cewkę to zmodyfikuj wartość rezystora R2. Aby rezystancja wypadkowa była mniej więcej taka sama.
                            Listę elementów mam praktycznie skończoną (Polink). Później umieszczę...
                            Aha, ma zrobiony pomiar zniekształceń Wavecora ale przy niskim napięciu (1V) z 5cm - normalna głośność odsłuchu. Bez i ze zwrotnicą. Jak znów rozłożę majdan pomiarowy to zmierzę przy wysokim napięciu ze zwrotką. Ile bezpiecznie sugerujecie - 2,83V?

Skomentuj

Aaa i wszystko jasne. Dwa skrajnie różne przetworniki. Dla WA01 podział 2.3kHz to i tak nisko. Pewnie łączyłeś z jakąś 15cm?
                              Co do sposobu i zasady filtracji nie
                              Co do brzmienia rownież nie

Łączylem go ze scanem rewelatorem 15-ka
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                KonradRak, czy mógłbyś napisać jakie masz wkręty do tego FW164?
                                Oczywiście swoje którymi handluje :)

Te imbusowe monacora nie chowają się:

Spis elementów (za ewentualne błędy przepraszam):
                                L.P. Nazwa Index Cena Ilość Suma
                                1 Kon. 8,20µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap 001-0262 13,87 4 55,50 zł
                                2 Kon. 8,20µF 160VDC 10% MKT 001-4062 7,63 2 15,25 zł
                                3 Kon. 10,00µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap 001-0264 14,61 2 29,22 zł
                                4 Kon. 47,00µF 100VDC 10% ELE. NP MDL 001-0062 3,48 2 6,96 zł
                                5 Cewka ind. 0,110mH +/-3% 0,200Ω dr.0,80mm 000-1634 5,95 2 11,91 zł
                                6 Cewka ind. 0,240mH +/-3% 0,375Ω dr.0,70mm 000-1683 6,35 2 12,69 zł
                                7 Cewka ind. 2,200mH +/-3% 2,510Ω dr.0,50mm 000-1033 10,52 2 21,03 zł
                                8 Cewka ind. 2,500mH +/-3% 0,350Ω dr.1,20mm Fe 000-2104 29,85 2 59,70 zł
                                9 Cewka ind. 0,055mH +/-1% 0,170Ω dr.0,70mm 000-0150 7,44 2 14,88 zł
                                10 Rez. 6,20Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm 002-0460 1,89 4 7,56 zł
                                11 Rez. 7,50Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm 002-0466 1,89 2 3,78 zł
                                12 Rez. 9,10Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm 002-0472 1,89 2 3,78 zł
                                13 Rez. 27,00Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm 002-0490 1,89 2 3,78 zł
                                Suma 246,05 zł

---------- Post dodany o 14:33 ---------- Poprzedni post o 14:27 ----------

Nie na temat...
                                Dlaczego nie mogę dodawać załączników i tagi muszę wpisywać z palca (mam Mozillę)???

Skomentuj

Oczywiście swoje którymi handluje
                                  Nie znam wymiarów Twoich wkrętów.

Te imbusowe monacora nie chowają się:
                                  Czyli łebki mają więcej niż 6mm średnicy.

Mi chodzi o rozmiar dziury w FW164, to co teraz pokazałeś to FW146 którego miałem, więc o nim wszystko wiem.
                                  Pytanie było czy w FW164 jest otwór z dwoma wymiarami (tak jak w FW146) czy jeden, w przypadku którym niezależnie jaki rozmiar łba wkręta wybiorę (6 lub 7), nie będzie widać dziury po niedokładnym wywierceniu otworu :)
                                  Last edited by marian; 15.12.2013, 13:36.

Skomentuj

Łączylem go ze scanem rewelatorem 15-ka
                                    No no. Te Wavecory aż tak dobre, że ze Skanami krzyżujemy?! :) Ten SS w kwestii basu nie ustępuje większemu FW168. Kolega ma i jestem pozytywnie zaskoczony Revelatorem 15cm.

Skomentuj

A ja jestem zakochany
                                      Dla mnie woofer nr1 :)

Jest wg mnie jakościowo tak dobry, ze śmiało mozna go z rewelatorami łączyć
                                      Last edited by lklukasz; 15.12.2013, 13:42.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak
                                        Jeden. 4,2mm. Czyli dowolny łeb wkręta go przykryje.
                                        No i gitara.
                                        Dzięki :)

Skomentuj

Wykaz elementów w *.xls
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X