Zamieszczone przez KonradRak
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07
Collapse
X
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaNo bo za bardzo nie rozumiem czemu koniecznie chcesz robic podział na poziomie 1.7kHz i komplikować zwrotnicę.
Może wystarczy podział na poziomie powiedzmy 2,2kHz i efekt będzie taki sam, a zaoszczędzi się na elementach i robociżnie ?Zamieszczone przez toopcool Zobacz postaJeśli chcesz widzieć dlaczego autor robi podział na 1.7 kHz to przeczytaj cały temat . Nie robi tego wedle swego widzi misie .
Je śli chcesz zwrotnicę z innym podziałem to wykonaj ją sam albo poproś kogoś kto ma sprzęt i wiedzę aby ją wykonać.Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postado toopcool ... moja prosba nie była kierowana do Ciebie, więc nie widzę powodów abyś się wymądrzał
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaHej, własnie sie zabrałem za projekt z Fountekiem FW168 i TW 030 WA07, może masz rozpracowaną zwrotnice z podziałem na 2kHz, albo trochę wyżej.
No bo za bardzo nie rozumiem czemu koniecznie chcesz robic podział na poziomie 1.7kHz i komplikować zwrotnicę.
Może wystarczy podział na poziomie powiedzmy 2,2kHz i efekt będzie taki sam, a zaoszczędzi się na elementach i robociżnie ?
Możesz zrezygnować z korektora impedancji FW168. Tak samo możesz zrezygnować z wygładzenia piku impedancji Wavecora przy wyższym podziale. Konieczny będzie wyższy filtr dla FW168. Ten układ R9, L5 też możesz pominąć, wtedy koniecznie zastosuj l-pad.
Możliwości jest mnóstwo. Zrobisz pomiary, nową zwrotnicę tylko to będzie czasochłonne. Pamiętam, że męczyłem się z tą zwrotką znacznie dłużej niż planowałem. Na koszt elementów zwrotnicy nie patrz bo to będzie różnica 50zł. Uprościsz Wavecora, dołożysz cewkę do Founteka, itd.
Przy tym niskim podziale jest bardzo strome filtrowanie. Niepotrzebnie się obawiasz ale kombinuj - warto się uczyć.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thomas Zobacz postaNie gazuje ci się lakier w słońcu podczas schnięcia?Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaSchną spokojnie w cieniu w garażu. Najczęściej "gazowanie" powstaje w przypadku reakcji tłuszczy, olejków zawartych w fornirze z lakierem. Ja zawsze daję izolant. Nigdy nie miałem takich kłopotów. Podobno też takie puste "kraterki" powstają jeśli filtry słabo działają i woda, olej z kompresora dostają się na lakierowany element. Przy lakierowaniu na dworze głównym problemem są owady :) Dlatego danego dnia daję tylko jedną warstwę, więc lakierowanie trwa wieczność :(. Tak to jest u weekendowych konstruktorów.
To dobra rada dla innych którzy amatorsko lakierują tak jak my :)
Skomentuj
-
Rzeźbie zwortnice juz od paru dni i powoli przyznaje Ci racje...... Kupa roboty ze zwrotnicą. Normalnie widze to teraz mniej więcej tak:
- symulacja na speaker workshop
- aplikacja elementów
- pomiary
- odsłuchy
- porównanie z odsłuchem wzorcowym ( czyli odsluch na jakichś dobrych sluchawkach)
- ewentualne korekty
- pomiary
-odsłuchy
itd..
Kupa roboty ....
Skomentuj
-
Witam Wszystkich Jestem w trakcie budowy monitorków ale chyba popełniłem błąd zmieniając gwizdki na TA030WA10. Głośnik teoretycznie bardzo podobny do TA030WA08 z ty że Fs to 750. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Mogę użyć tych samych zwrotnic (ciętych bardzo nisko) czy czeka mnie długa droga szukania złotego środka? Może wystarczy jakaś drobna modyfikacja?
Skomentuj
-
To może zmiana częstotliwości podziału i zwrotka od LuSzTi z FW 146 http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
Skomentuj
-
Kolumny grają od jakiegoś czasu u kolegi z pracy. Znalazłem pomiary THD głośników. Wavecor zmierzony 1V z 5cm. Fountek 2.83V z 5cm. Bez zwrotnicy oczywiście. Gdzieś powinienem mieć pomiary z filtrem, jak znajdę to wrzucę.
1. Wavecor TW030WA07:
i %:
Jak widać 3 harmoniczna dominuje.
2. Fountek FW168
i %:
Tu także sytuacja podobna.
A tak wyglądają po wielu godzinach polerowania:
No i lustro:
Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
Skomentuj