Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Ładna pogoda więc lakieruję na dworze aby nie syfić w garażu.
    Nie gazuje ci się lakier w słońcu podczas schnięcia?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      No bo za bardzo nie rozumiem czemu koniecznie chcesz robic podział na poziomie 1.7kHz i komplikować zwrotnicę.
      Może wystarczy podział na poziomie powiedzmy 2,2kHz i efekt będzie taki sam, a zaoszczędzi się na elementach i robociżnie ?
      Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      Jeśli chcesz widzieć dlaczego autor robi podział na 1.7 kHz to przeczytaj cały temat . Nie robi tego wedle swego widzi misie .
      Je śli chcesz zwrotnicę z innym podziałem to wykonaj ją sam albo poproś kogoś kto ma sprzęt i wiedzę aby ją wykonać.
      do toopcool ... moja prosba nie była kierowana do Ciebie, więc nie widzę powodów abyś się wymądrzał
      Panowie spokojnie. Każdy kto tworzy zwrotnicę, robi ją pod swoje gusta. Tworzy, kreuje charki a w odsłuchu i tak może wyjść nieco inaczej niż planujemy początkowo... Stąd też pierwsze zwrotki przeważnie nie są stosowane jako finalne. Jeśli chcesz wiesiek niżej podział to droga otwarta, pomierz posłuchaj przedstaw i gra.

Skomentuj

Hej, własnie sie zabrałem za projekt z Fountekiem FW168 i TW 030 WA07, może masz rozpracowaną zwrotnice z podziałem na 2kHz, albo trochę wyżej.
        No bo za bardzo nie rozumiem czemu koniecznie chcesz robic podział na poziomie 1.7kHz i komplikować zwrotnicę.
        Może wystarczy podział na poziomie powiedzmy 2,2kHz i efekt będzie taki sam, a zaoszczędzi się na elementach i robociżnie ?
        Schematów odsłuchanych było wiele. Natomiast "dopieszczona" zwrotnica była taka jaką pokazałem. Mogę ci pomóc i zaproponować rozwiązania jakie stosowałem. Wtedy wybierzesz najlepsze, najlepiej brzmiące dla siebie. Tylko czy masz wiaderko elementów RLC? Inny podział, inna zwrotnica. Efekt zawsze będzie różny.
        Możesz zrezygnować z korektora impedancji FW168. Tak samo możesz zrezygnować z wygładzenia piku impedancji Wavecora przy wyższym podziale. Konieczny będzie wyższy filtr dla FW168. Ten układ R9, L5 też możesz pominąć, wtedy koniecznie zastosuj l-pad.
        Możliwości jest mnóstwo. Zrobisz pomiary, nową zwrotnicę tylko to będzie czasochłonne. Pamiętam, że męczyłem się z tą zwrotką znacznie dłużej niż planowałem. Na koszt elementów zwrotnicy nie patrz bo to będzie różnica 50zł. Uprościsz Wavecora, dołożysz cewkę do Founteka, itd.
        Przy tym niskim podziale jest bardzo strome filtrowanie. Niepotrzebnie się obawiasz ale kombinuj - warto się uczyć.
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
          Nie gazuje ci się lakier w słońcu podczas schnięcia?
          Schną spokojnie w cieniu w garażu. Najczęściej "gazowanie" powstaje w przypadku reakcji tłuszczy, olejków zawartych w fornirze z lakierem. Ja zawsze daję izolant. Nigdy nie miałem takich kłopotów. Podobno też takie puste "kraterki" powstają jeśli filtry słabo działają i woda, olej z kompresora dostają się na lakierowany element. Przy lakierowaniu na dworze głównym problemem są owady :) Dlatego danego dnia daję tylko jedną warstwę, więc lakierowanie trwa wieczność :(. Tak to jest u weekendowych konstruktorów.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
            Schną spokojnie w cieniu w garażu. Najczęściej "gazowanie" powstaje w przypadku reakcji tłuszczy, olejków zawartych w fornirze z lakierem. Ja zawsze daję izolant. Nigdy nie miałem takich kłopotów. Podobno też takie puste "kraterki" powstają jeśli filtry słabo działają i woda, olej z kompresora dostają się na lakierowany element. Przy lakierowaniu na dworze głównym problemem są owady :) Dlatego danego dnia daję tylko jedną warstwę, więc lakierowanie trwa wieczność :(. Tak to jest u weekendowych konstruktorów.
            Dokładnie tak jak piszesz kolego o gazowaniu to wszystko oczywisość, ale gazowanie występuje gdy wystawia się schnący lakier na działanie promieni słonecznych, napisałeś że schną w cieniu więc ok. Kiedyś tak jak Ty nanosiłem lakier na dworze, wystarczyła dosłownie chwila (parę sekund) gdy na lakierze pojawiły się pęcherzyki powietrza, a to dramat bo trzeba szlifować i nanosić lakier od nowa.
            To dobra rada dla innych którzy amatorsko lakierują tak jak my :)

Skomentuj

Rzeźbie zwortnice juz od paru dni i powoli przyznaje Ci racje...... Kupa roboty ze zwrotnicą. Normalnie widze to teraz mniej więcej tak:
              - symulacja na speaker workshop
              - aplikacja elementów
              - pomiary
              - odsłuchy
              - porównanie z odsłuchem wzorcowym ( czyli odsluch na jakichś dobrych sluchawkach)
              - ewentualne korekty
              - pomiary
              -odsłuchy

itd..
              Kupa roboty ....

Skomentuj

Witam Wszystkich Jestem w trakcie budowy monitorków ale chyba popełniłem błąd zmieniając gwizdki na TA030WA10. Głośnik teoretycznie bardzo podobny do TA030WA08 z ty że Fs to 750. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Mogę użyć tych samych zwrotnic (ciętych bardzo nisko) czy czeka mnie długa droga szukania złotego środka? Może wystarczy jakaś drobna modyfikacja?

Skomentuj

To dwa rozne glosniki wysokotonowe.

Skomentuj

To może zmiana częstotliwości podziału i zwrotka od LuSzTi z FW 146 http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Skomentuj

Masz inny głośnik i w każdym projekcie napisane że nie możesz ich zmieniać. Masz dwa wyjścia. Kupisz odp. głośnik lub przerobić zwrotnica.

Skomentuj

Kolumny grają od jakiegoś czasu u kolegi z pracy. Znalazłem pomiary THD głośników. Wavecor zmierzony 1V z 5cm. Fountek 2.83V z 5cm. Bez zwrotnicy oczywiście. Gdzieś powinienem mieć pomiary z filtrem, jak znajdę to wrzucę.
                        1. Wavecor TW030WA07:

i %:

Jak widać 3 harmoniczna dominuje.

2. Fountek FW168

i %:

Tu także sytuacja podobna.

A tak wyglądają po wielu godzinach polerowania:

No i lustro:

Skomentuj

Fajny lakier!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Są gdzies w necie inne pomiary thd tego głośnika, żeby porównać ?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pewnie gdzieś są, trzeba poszperać. W tym samym czasie, na tym samym zestawie pomiarowym zmierzyłem 3 kopułki i łatwo było odczytać która lepsza. Nie chcę już tu śmiecić ale ja wiem dlaczego ten Wavecor nie zdobył mego serca.

Skomentuj

Proponuje, ze jak skończę kolumny na tym tweeterze żebyśmy sie spotkali i porównali obie kolumny
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz, ja tych kolumn już nie mam więc nie porównamy, ale na odsłuch chętnie się wproszę.

Skomentuj

Czaruję...
                                X