Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Wavecor TW030WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Schemat zwrotnicy:
    Mozesz pokazac jeszcze wykres bez wygladzania impedancji na tweeterze?
    Czy probowales wyciszyc pasmo powyzej 5Khz w wavecorze za pomoca kondensatora oraz rezystora rownolegle do glosnika?

Skomentuj

To tez jest dobry pomysł
      Rezystor powinien miec wtedy mała wartosc w okolicy 0,5 oma
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
        Mozesz pokazac jeszcze wykres bez wygladzania impedancji na tweeterze?
        Chcesz zobaczyć o ile zmniejsza się stromość filtrowania dla wysokiego bez RLC? Spróbuję nałożyć dwa wykresy na siebie aby było widać różnicę.

Czy probowales wyciszyc pasmo powyzej 5Khz w wavecorze za pomoca kondensatora oraz rezystora rownolegle do glosnika?
        Tak. słuchałem tego schematu 23 listopada. Tyle było tych zwrotek, że zapisywałem w kat. z datami :)

Na szybko, wystarczy kliknąć na "strzałkę" i ładnie widać jak się płynnie zmienia:

Last edited by KonradRak; 15.12.2013, 23:03.
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie widze zadnego uzasadnienia stosowania tej korekcji. Identyczne zmiany na charakterystyce w pasmie 1000-2000Hz mozna uzyskac poprzez zwiekszenie cewki na kopulce o 0.02mH albo pierwszego konda o minimalnie wieksza wartosc. Tlumienie piku impedancji przy zastosowaniu filtracji akustycznej 3 rzedu 2 oktawy wyzej dla mnie jest bezsensowne i niepotrzebnie generuje dodatkowe koszta zwrotnicy. Dla 500Hz masz tlumienie na poziomie -35dB, czy to jest malo? Takie rzeczy stosuje sie w przypadku, gdy mamy -20, -15dB...

Skomentuj

Niezgodze sie
            Ten pik impedancji bedzie sie odkladal na charakterystyce i przeszkadzał w odsluchu
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie przy 500Hz mamy -45dB (odejmuje 10dB) i bardzo dobrze. Przy niskich poziomach głośności nie słyszałem różnicy. Wydaje mi się (bo pewności nie mam - wyłączanie RLC trochę trwało), że przy głośnym słuchaniu robiło się mniej przyjemnie, bardziej szorstko ale przy tak dużym natężeniu już wszystko się miesza. Koszt tego układu jest żaden (15zł). Szkody nie czyni a może tylko pomóc. Przy wyższych podziałach 2-2.2kHz był wywalony.

Skomentuj

Nie widze zadnego uzasadnienia stosowania tej korekcji.
                Przy tak niskim podziale dobrą praktyką jest dawanie tego .
                Niemniej jednak może to być tutaj nie potrzebne bo ta wersja TW ma dość łagodny pik na fs .
                A czy to słychać trzeba spr. :)

Akurat mam pomiary tego głośnika i się nim bawiłem .
                Przy łagodniejszym filtrowaniu jest potrzebny i wyraźnie słychać jego wpływ .
                Nie potrzebny był jak tłumienie było L-Pad-em , równoległy rezystor wystarczył .

Skomentuj

Dla śrenicy 70mm, długość rurki 160mm (strojenie ok 45Hz). Zalecam kupienie 220mm i skrócenie. Proponuję sprawdzenie i ocenę strojenia od 40Hz do 45Hz.
                  Dla średnicy 50mm, długość wyniesie ok. 100mm. Czyli kupujemy o długości 140mm i skracamy.
                  Ilość wytłumienia i strojenie BR należy dobrać indywidualnie. Ja daję matę filcową na wszystkie ścianki (oprócz frontu). Ewentualnie dodatkowo watolina na tył i górę (raczej nie będzie takiej konieczności). Teraz mam tylko filc bez watoliny. Po lakierowaniu dam już docelowe wytłumienie, sprawdzę i doradzę najlepsze wg mnie strojenie.
                  Stosuję to:

Grubość: ok. 13-15mm
                  Gramatura: ok. 1050g/ m2

Skomentuj

Troche niskie strojenie jak na tak mały glosnik
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gdzie kupujesz taki filc?

Skomentuj

Wpisz sobie w Allegro "poroso"
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          Gdzie kupujesz taki filc?
                          W miejscowej hurtowni tkanin. Grosze to kosztuje.
                          Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          "poroso"
                          Nawet nie wiedziałem jak to nazywają :)
                          Widziałem też w hurtowni ciekawe maty kokosowe. Nie wiem tylko jakie mają właściwości tłumiące. Są ciężkie (gęste) ale dużo w nich powietrza między włóknami.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Widziałem też w hurtowni ciekawe maty kokosowe. Nie wiem tylko jakie mają właściwości tłumiące. Są ciężkie (gęste) ale dużo w nich powietrza między włóknami.
                            Na materac do spania :)
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Troche niskie strojenie jak na tak mały glosnik
                              45Hz to odpowiednie strojenie dla tego głośnika.
                              Sprawdzałem... u mnie również grał strojony niżej i też było dobrze.
                              Co kto lubi.
                              Nie zawsze "optymalne" strojenie będzie dobre dla danego użytkownika.
                              Last edited by marian; 14.01.2014, 09:31.

Skomentuj

Ja go stroiłem na 40Hz i wtedy mi się najbardziej podobał :)
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co kto lubi
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam po przerwie. Nie zapomniałem o tych kolumnach. Ładna pogoda więc lakieruję na dworze aby nie syfić w garażu. Jeszcze jedna warstwa podkładu poliestrowego i zaczynam kłaść nawierzchniowy. Chyba przed urlopem nie zdążę :(

Skomentuj

Hej, własnie sie zabrałem za projekt z Fountekiem FW168 i TW 030 WA07, może masz rozpracowaną zwrotnice z podziałem na 2kHz, albo trochę wyżej.
                                      No bo za bardzo nie rozumiem czemu koniecznie chcesz robic podział na poziomie 1.7kHz i komplikować zwrotnicę.
                                      Może wystarczy podział na poziomie powiedzmy 2,2kHz i efekt będzie taki sam, a zaoszczędzi się na elementach i robociżnie ?

Skomentuj

Jeśli chcesz widzieć dlaczego autor robi podział na 1.7 kHz to przeczytaj cały temat . Nie robi tego wedle swego widzi misie .
                                        Je śli chcesz zwrotnicę z innym podziałem to wykonaj ją sam albo poproś kogoś kto ma sprzęt i wiedzę aby ją wykonać.

Skomentuj

do toopcool ... moja prosba nie była kierowana do Ciebie, więc nie widzę powodów abyś się wymądrzał

Skomentuj

Czaruję...
                                          X