Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

Jak już wiecie, postanowiłem zrobi sobie obudowy ala Sophia Wilson Audio.
    Zakładam ten temat aby fotki z budowy które będę wrzucał, nie znikły gdzieś w "budowanie na ekranie".

Założenia są takie, zrobić obudowy na tyle na ile będę w stanie zrobić je sam w moim małym warsztaciku, a jak wyjdą to pomyśli się nad innymi głośnikami (aktualnie na stanie są ekranowany Usher 9950 i Fountek FW146, dojechać ma jeszcze Dayton RS225-8). Fronty będą zrobione tak aby w razie wymianki głośników nie było z tym problemu. Litraż będzie ciut większy z możliwością pomniejszenia w razie potrzeby. Bas będzie w obudowie BR, midbas w closed lub BR, zobaczymy jak zagra lepiej. Obudowy będą z wiórówki gdyż mam dobry dostęp, jak również dlatego że ta płyta jest tania, więc w razie niewypału nie będzie dużej straty. Oklejana będzie HDF-em.

Jak na razie zrobiłem obudowę testową aby zobaczyć czy mi się uda w ogóle to ogarnąć, no i jak to będzie wyglądać.

Jest dobrze, skosy wyszły (tego się bałem najbardziej).
    Cała kolumna musi być większa, szersza o 1cm i wyższa o przynajmniej 4cm.

Koloru lakieru jeszcze nie wybrałem, ale skłaniam się ku temu co jest na pierwszym zdjęciu, lub na kolor "macadamia".

Obudowa testowa stoi u mnie już 1,5 miesiąca.
    Stoi ona na 6cm podkładkach (BR od dołu), razem 98cm.
    Tak jak już pisałem, trzeba ją powiększyć o kilka cm.

Po dłuższych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że tak duża (obszerna) kolumna musi mieć większy głośnik basowy niż 8".
    Dwa głośniki 10" w pomieszczeniu 10mk to za dużo, niestety 8" w takich obudowach wygląda "słabo".

Na razie skupiam się nad obudowami, dlatego na głośnik zastępczy wybrałem: http://www.stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html

Skomentuj

Rs270 w zamkniętej marianie i nie będzie za dużo nawet do 10m^2

Skomentuj

Caly czas mnie zastanawia jak to wykonczysz, jaki bedzie koncowy efekt wizualny :)

Skomentuj

Obudowy będą lakierowane... jak to zrobię (PRO czy nie PRO, natrysk czy co innego) to już inna sprawa.

Wiadomo że wszystko zależy od kasy.
          Dajesz 2-3tyś stolarzowi i masz takie obudowy, no problem.
          Problem jest wtedy, kiedy chcesz uzyskać pożądany efekt za jak najniższą kasę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Dajesz 2-3tyś stolarzowi i masz takie obudowy, no problem.
            Problem jest wtedy, kiedy chcesz uzyskać pożądany efekt za jak najniższą kasę.
            Wtedy praktycznie zawsze się okazuje że na próby wydaliśmy więcej niż dalibyśmy stolarzowi, ale to dewiza DIY

Trzymam kciuki.

Skomentuj

Bede podgladal co tu sie u Ciebie bedzie dzialo, moze tym mnie zmobilizujesz do wlasnego projektu na wzor Wilsonow :) trzymam kciuki

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                Wtedy praktycznie zawsze się okazuje że na próby wydaliśmy więcej niż dalibyśmy stolarzowi...
                Zależy ile ten stolarz/lakiernik bierze.
                Jeśli było by to (np. lakierowanie) robione po znajomości to faktycznie, pewnie wyjdzie taniej niż własnoręczne próby bez odpowiedniego sprzętu.

Rozważam oddanie tych obudów do lakiernika, ale tylko wtedy gdy mi one wyjdą konstrukcyjnie/stolarsko.

Skomentuj

Skomentuj

Widzę że boki już dokupione

Skomentuj

Jak kleisz na Soudal to dociskasz/ściskasz potem elementy klejone jak przy wikolu?
                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                        Jak kleisz na Soudal to dociskasz/ściskasz potem elementy klejone jak przy wikolu?
                        Ten na zdjęciu to właśnie vikol, szybkoschnący.
                        Jak mam możliwość i jest potrzeba to dociskam.
                        Teraz na tej obudowie leżą dwie obudowy od monitorów, paczka gipsu i jakieś tam pierdoły aby całość docisnąć (zdjęcia nie robiłem, bo i po co).

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                        Widzę że boki już dokupione
                        :flapper:

Skomentuj

Nie na temat...
                          Kleiłeś może na klej Rakoll? Aktualnie używam czegoś takiego:
                          i poszukuje jakiegoś lepszego i nie za dużo droższego (ten kosztuje mnie 10zł 1kg)
                          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Używam tylko Soudalu albo Patexa, dlatego że są dobre i że są w butelkach (łatwiej i szybciej nakłada się klej na brzegi płyt).
                            Jak znajdę jakiś tani i dobry we wiaderku to zakupię (bo przy klejeniu dużych powierzchni, jak np. oklejanie HDF-em, i tak trzeba użyć pędzla albo szpachelki), niestety u nas w Castoramie mają tylko Dragona.

A ten na zdjęciu, to co z nim nie tak?

Skomentuj

Czas schnięcia :) Ogólnie to chce coś nowego przetestować, Pattex trochę za drogi, ale tego Soudala jak gdzieś spotkam to kupie i przetestuje.

Skomentuj

A co chcesz od czasu schniecia rakolu?

Przetestuj jeszcze kleiberit
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  A co chcesz od czasu schniecia rakolu?
                                  Rakol mam w kolejce do testowania, aktualnie korzystam z vikolu jak na foto powyżej. Ogólnie będę potrzebował jakiegoś dobrego kleju do sklejenia standów, w niedużych ilościach. Przejadę się po najbliższych marketach i sprawdzę do mają :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                                    Czas schnięcia Ogólnie to chce coś nowego przetestować, Pattex trochę za drogi, ale tego Soudala jak gdzieś spotkam to kupie i przetestuje.
                                    Patex jest lepszy od Soudala, kosztuje (u mnie) parę złotych więcej (24-26zł).
                                    Jednak ten Soudal szybkoschnący (22zł) jest już wystarczająco dobry i moim zdaniem nie ma co przepłacać.

Skomentuj

Już drugi moduł basowy się klei:

...no i dojechały głośniki:

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Ja zawsze uzywam rakolu (co rok teście przywożą mi 5 l wiadro :) )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X