Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG9 - diamond input, TEF amp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BG9 - diamond input, TEF amp

Witam
    Dosc dlogo ociagalem sie z publikacja ale wreszcie cos skrobne.
    Wzmaczek dosc prosty ale trzeba spedzic troche czasu zeby go polutowac. Dosc sporo czasu spedzilem na odsluchiwaniu sprzetu zanim powjawila sie ostateczna wersja (gra u mnie juz kilka miesiecy), takze brzmieniowo powinno byc dobrze.

Budowa:

-''diamentowa'' wejsciowka z podpietym DC servem (wystarczy tylko kilka-kilkanascie pA do ustawienia offsetu)
    -stopien napieciowy podpiety jako niesymetryczne lustro pradowe z kaskada (biasowanie kaskady zenerkami 3.6V lub mozna w to miejscie zalutowac 2xLED w kierunku przewodzenia-dodatkowy efekt swietlny :P)
    -stopien wyjsciowy - TEF (potrojny wtornik emiterowy)

Zasilanie:
    U mnie jest to (nie smiac sie !!) trafko 2x24V@100W. Docelowe trafko powinno miec od 2x30V ac. Mozna zastosowac transformator 2x35V ac ale trzeba 50V kondensatory wymienic na 63V.

Plytka jest o szerokosci 60mm (poniewaz taka akurat wchodzi w moja obudowe), jak ktos bedzie potrzebowal to zamieszcze pliki z eagla i bedzie sobie mozna to troche dopasowac.

Ponizej paczka z kompletem dokumentacji, kilkoma pomiarami i sposobem montowania tranzystorow od spodu pcb.

W razie draki prosze smialo pytac.

Załączone pliki
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Moc trafa tak nie śmieszy jak jego obudowa;p
    Ile idzie wyciągnąć mocy z tego BG9 przy trafie 2x30? Na jakie max napięcie pracuje i z jakim obciążeniem?

Skomentuj

1. Czytałem już gdzieś o pomyśle z puszką po sardynkach na trafo. Sam chciałbym zrobić coś podobnego, ponieważ koszty tego są bardzo niskie w porównaniu z zamówieniem specjalnej metalowej puszki i do tego jeszcze zjeść można. Na jakiej zasadzie puszka trzyma się tego trafa, bo nie widzę żeby przez środek była wiercona i mocowana do budowy razem z nim.
      2. Pytanie odnośnie tranzystorów zastosowane są tu: 2sa1941 i 2sc5198, czy w tym układzie można zamontować inne tranzystory? np. irfp240 i irfp9240 tak jak w niektórych Twoich projektach?

- - - - - aktualizacja - - - - -

3. Jaki zasilacz do tego projektu byłby najlepszy? Prosty - na diodach/mostek + kondy np 2x10000uF? czy coś bardziej złożonego?

Skomentuj

Zasilacz z zabezpieczeniem projektu Borysa był gdzieś w którymś temacie o BG.

Skomentuj

Z trafa 2x30v bedzie okolo 200w na 4r. Mozna dlolozyc troche tranzystorow i zrobic np 400w na 4r. Do tego wynalazku tylko bipolary do stopnia koncowego.
          Dwie osoby z forum maja juz grajace koncowki wiec mozna sie ich co nieco podpytac.
          Pozdr

Skomentuj

To do stereo trafko 0,5kW.
            jakie to osoby mają już grający?

Skomentuj

borys parowałeś którekolwiek tranzystory? W przypadku małych tranzystorów trzeba szukać egzemplarzy z konkretną grupą wzmocnienia? W spisie elementów masz 2SC5198 i 2SA1941, rozumiem że spokojnie można wlutować parkę 2SC5200 i 2SA1943, right? :) To już ostatnia konstrukcja na najbliższą dekadę? :) Mógłbyś napisać ile wzmacniacz zjada zasilania dla siebie?
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Ja sobie parowałem małe trany, ale to bardziej dla sportu, DC servo załatwia sprawę. BC550/560 klasa C bo podobno są "niskoszumne", reszta jak leci. U mnie są oczywiście 2sc5200/2sa1943, nie ma z tym żadnego problemu - dowolne bipolary dużej mocy.
                Trafo 330VA 2x36VAC, moc ok 120W/kanał na 8ohm (teoretycznie ~2x220W na 4R, praktycznie powyżej 2x160 pewnie bym ugotował w końcu trafo) i myślę, że więcej nie ma co więcej rzucać watów do domu - 120W-> 240W to tylko 3db więcej.

Skomentuj

Jak to się ma do innych końcówek mocy np. Uni czy sym?

Skomentuj

"to" czyli co dokładnie? :)

Skomentuj

Jak ta końcówka ma się do innych popularnych końcówek na bipolarach. Chodzi głównie o charakter brzmienia.

Skomentuj

Chciałbym spróbować z tranzystorami Sankena przy okazji jak będę zamawiał Toshiby , czy para 2SA1294 + 2SC3263 będzie pasować bez przeróbek układu? Na papierze mają trochę większą moc.

Skomentuj

Jak mają więcej mocy i nie mniejsze napięcia oraz takie same wyprowadzenia to podejdą.

Skomentuj

http://www.semicon.sanken-ele.co.jp/...1294_ds_en.pdf oraz http://www.yd-tech.com.tw/pdf/TR%202SA/2SA1294.pdf
                            http://toshiba.semicon-storage.com/i...type=datasheet

wyprowadzenia te same, sanken wygląda na mocniejszy

Skomentuj

Podejdą bez problemu.
                              Te moce różnicy nie zrobią, chyba, że masz zamiar żyłować tego wzmaka do granic wytrzymałości. Bardziej patrzy się na "liniowość" tranzystora, ale to ciut inna bajka, trochę bardziej skomplikowana, sam się na tym specjalnie nie znam.

Skomentuj

pytanko, czy na 2x19V 100W da radę to wystartować?

Skomentuj

Toroid ?

Skomentuj

tak

Skomentuj

malikowy
                                      Tak da rade wysterowac z takiego trafka, trzeba bedzie zmienic wartosc kilku rezystoro. Jak sie zdecydujesz to daj znac to ci szybko przelicze i wkleje schemat (bardzo drobne zmiany)

taz
                                      Nie parowalem tranzystorow, bralem po prostu tranzystory z jednej parti. BC550C/560C, lub BC546B/556B (C juz nie sa produkowane).
                                      BJT mozna lutowac raczej wszystkie popularne Toshiby/Motki/Sankeny. Sankeny raczej te mniejsze (latwiej trafic ori) np 2SC3519/2SA1386, sa latwo dostepne i niedrogie. 100W Toshibki tez latwo i tanio mozna kupic.
                                      To jeszcze nie jest ostatnia konstrukcja, nastepny w kolejce jest prosty hybrydziak z lampa i lateralami od renesasa no i mam jeszcze bardzo fajny pomysl na poprawiona wersje BG1, bedzie rownie prosta i na papierze sporo lepsza (niestety nie wiem jak to bedzie grac bo trzeba bedzie najpierw cos polutowac). Terez bede wzmaczki robil znacznie wolniej i postaram sie to robic troche lepiej.

Adzik94
                                      Bardzo ciezko odpowiedziec na takie pytanie ''jak sie to ma do innych koncowek ?'', ma na to wplyw naprawde sporo czynnikow. Prawda jest taka ze kazdy poprawnie zaprojektowany i solidnie wykonany wzmacniacz zagra na tyle dobrze ze raczej bedziesz z niego zadowolony. Ja BG9 uwazam za bardzo udany wzmacniaczyk, mozna by w nim jeszcze troche pogrzebac ale nie chce specjalnie komplikowac konstrukcji.

toorop
                                      Mozesz bez problemu wrzucac te Sankeny.
                                      Last edited by borys; 26.10.2014, 19:42.

Skomentuj

borys a masz może dwie wolne płyteczki z zakładu? :) Trochu brakuje mi mocy z BG1 a Excele wołają o więcej :)
                                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                        X