Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG9 - diamond input, TEF amp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
    Nice Czym tniesz laminat ?
    Dzięki :) Nóż olfa pc-l + ostrza pb-800. Po 10cięć na krawędź i łamie sie jak wafelek :) ale przymierzam się do budowy mini piły stołowej do pcb na jakiejś lepszej tarczy proxxona z prowadnicą, żeby ładnie kąty proste wychodziły :)
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Tez mi sie taka marzy... ale to tej pory tylko szlifierka i tarczka 1mm

Skomentuj

Takie pytanko mam - jakie trafo powinno być jesli chodzi o moc - 200VA czy może większe ?
        Druga sprawa to jeszcze radiatory - jakie tu powinny być zastosowane ?
        Sorki za pytania ale dopiero zaczynam w elektronice.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez toorop
          Już lepiej i szybciej wychodzi nożycami do blachy niż szlifierką.
          Nieprawda.. po moich nożycach zawsze wychodzi postrzępiona krawędź, a szlifierką jak prosto zacznę to już dalej tarczka sama prosto ciągnie, a krawędź jest praktycznie idealna. przejadę papierkiem raz dwa i gotowe.

Skomentuj

Nie na temat...
            Ja tne wstepnie brzeszczotem do metalu, a później szlifuje papierem chyba 120 przyklejonym na dużym drewnianym klocku. Idealnie wychodzi.

Skomentuj

wiesiek
              Trafko 200VA styknie ale tak naprawde musisz sobie sam odpowiedziec na pytanie ile mocy ci jest potrzebne.

Generalnie wzmacniacz moze smialo oddawac 2x200W lub 2x150W mocy w zaleznosci od uzytych tranzystorow koncowych (to z takim dosc sporym zapasem).
              Mnie wystarcza 100VA trafko 2x24V bo potrzebuje tylko okolo 2x15-20W.

Transformator ja dobieram przewaznie tej samej mocy co i wzmacniacz z napieciem nieco wyzszym (ktore sobie pod obciazeniem przysiadzie).
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Pozostaje jeszcze temat aluminium - jakie radiatory zakupic ?

Skomentuj

Uruchomienie wzmacniacza :

- upewnić się, że wszystko jest poprawnie polutowane
                  - potenciometr skręcić na wartość maksymalną, dla ułatwienia DUŻA rezystancja = MAŁY prąd
                  - ustawić sobie około 10mV na rezystorze emiterowym (obojętnie którym)
                  - poczekać około 5min, rozgrzeją się tranzystory w stopniu wejściowym i napięciowym oraz pre-drivery
                  - skorygować prąd spoczynkowy (można sobie przesłuchać i dobrać nieco inną wartość)

W celach bezpieczeństwa prąd spoczynkowy jest trochę przekompensowany.

wiesiek
                  Radiatory wystarczą o wysokości 60mm, jeżeli zamierzasz użyć 2sc5200/2sa1943 w stopniu końcowym wysokość radiatora to minimum 75mm.
                  Wysokość mam na myśli wymiar mierzony jako szerokość płytki. W opisie radiatora często jest to długość profilu (cięty z tzw metra).

http://allegro.pl/radiator-pr165-76-...695989437.html

Coś tego typu styknie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Zasilacz z zabezpieczeniem projektu Borysa był gdzieś w którymś temacie o BG.
                    przejrzałem chyba wszystkie i nie znalazłem :( Borys dało by rade to odkopać ten zasilacz ??

Skomentuj

Chyba chodziło o ten taza.
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/23...niem-głośników

Skomentuj

Jak wrócę z wolnego to postaram się wkleić zasilacz. Jest jak zwykle kilka wersji :P
                        - na kondensatory fi 25mm
                        - na kondensatory fi 30mm

Dodatkowo użyłem rezystorów SMD 1R od spodu płytki między kondensatorami, dodatkowa zaleta jest taka, że potrafią zadziałać jako bezpieczniki, juz kilka razy zwarłem coś przy podłączaniu kabli pomiarowych i te rezystorki po prostu ładnie strzelają i pękają na połowę.

Pozdr

Skomentuj

Chodzilo o zasilacze Borysa.

Skomentuj

Czy napięcie +- 51,2V w stanie spoczynku okaże się zabójcze dla elektrolitów na 50V ? Taki mam zasilacz na którym gra Zbig V3. Trafo raczej przyzwoite a w zasilaczu 2x30000 uF, tak więc jeśli kucnie to raczej przy sporej mocy. W opisie znalazłem info że przy takim zasilaniu tylko elektrolity na 63V , BC546/BC556 i jeden rezystor o odpowiedniej wartości. Czy coś jeszcze ? Nie mam ochoty na niespodzianki wizualno-akustyczne...

Skomentuj

Rezystory emiterowe moga wystarczyć 1W, bo akurat takie mam, czy koniecznie 2W? Mogę je troszeczkę odstawić od płytki, to się nieco lepiej będą chłodziły...

Skomentuj

Micwoj
                                Jak nie bedziesz katowal wzmaka na 4R to mozesz od biedy dac te 1W tylko przydaly by sie pozadne (ja mam takie np od vishaya drutowe ze potrafia sporo przezyc).
                                Nie sa drogie np na allegro sa doslownie po pare groszy.

Skomentuj

Dzięki.
                                  Na alle tak, ale rezystory mam akurat z hfo, bo mam pod biurem i mieli tylko 0,56R 1W. Ale jakieś porządne, chyba właśnie wishaya. Kolumny mam 8R, chociaż dość prądożerne (dlatego trochę za mało mi BG1, chociaż bardzo mi się podoba).

Skomentuj

Jakim maksymalnym napięciem można zasilać wzmacniacz?
                                    Znalazłem trafko 250VA 2x40V i jakby się nadało to może bym go zbudował.
                                    Jaka moc wyjdzie z takiego napięcia?

Skomentuj

piotrek

Transformator 40V ac na jalowo bedzie mial okolo 43V wiec:
                                      43*1.4=60.2V - spadek napiecia na mostku bedzie okolo 59V na jalowo.

Wzmacniacz kradnie z raila okolo 5V dodatkowo pod obciazeniem zasilanie przysiadzie troche (niech to bedzie 4V), czyli dosc optymistycznie mozemy przyjac ze mamy do dyspozycji cale 50V
                                      Moc 50*0.7=35, (35*35)/8=153W.
                                      Jak beda podpiete dwa kanaly pod to trafko to bedzie jeszcze troche mniej ale i tak dosc glosno :P

Jak sie zdecydujesz to ci dokladnie przelicze schemacik pod takie trafko.

Pozdr Piter

Skomentuj

Ja też mam trafo 2x40V 450W. Robię kilka twoich wzmacniaczy Borys i wzmacniacze Zbiga. Też jestem zainteresowany przeliczeniem wartości elementów na 60V. Po wyprostowaniu mam na biegu jałowym 59,3V. Rezystory emiterowe miałem białe kostki 5W. chcę dać po dwa 0,68R 2W metalizowane. i tez się obawiam czy wytrzymają.

pozdro

Skomentuj

A jak ten wzmacniacz gra ? Ktoś juz go przesłuchał ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X