Chłopaki. Gdybym mial doprowadzony przewód neutralny to juz bym mial zmienione gniazdko :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
BG9 - diamond input, TEF amp
Collapse
X
-
Sprawdź czy problem występuje przy odtwarzaniu z baterii. Miałem kiedyś w pracy taki problem, że nie mogłem prowadzić prezentacji na projektorze podłączonym do laptopa w jednej sali konferencyjnej bo obraz skakał jak głupi, problem znikał po odłączeniu zasilacza od laptopa. W innej sali konf. z tym samym laptopem ale innym projektorem problem nie występował.
Skomentuj
-
Chodziło mi o PE - uziemienie, napisałem co innego.
Laptopa sprawdzę rano, bo zawsze słuchałem na moim, ale aktualnie jest w niemczech w serwisie i używam starego laptopa bez baterii - tylko na zasilaczu. Pożyczę od brata normalnego laptopa (ze sprawną baterią) i powinno być raczej ok, czyli bez buczenia itp.
Skomentuj
-
Bump.
Idzie nowe, zeby ulatwic sobie zycie i obnizyc koszta rozdzielilem stopien wyjsciowy i wejsciowy. Juz pisze dlaczego.
Kazdy wzmacniacz tranzystorowy ma tranzystory wyjsicowe, rezystory emiterowe/zrodlowe, zobla, cewke, drivery i uklad kompensacji temperaturowej.
To wszystko zostalo wrzucone na plytke OPS (w tym przypadku jest to OPS mosfet z dwiema parkami). Lutujemy i przykrecamy do radiatora, koniec, juz ta plytka tam zostanie i nie trzeba bedzie jej ruszac.
Teraz najfajniejsze, IPS czyli plyteczka z wejsciowka i stopniem napieciowym, kazdy wzmacniacz ma inna wejsciowke.
Jest ona na osobnej plytce i jest bardzo tania wiec jezeli ktos bedzie chcial przetestowac inny wzmacniacz wystarczy isc do najblizszego sklepu elektronicznego, wziac ze soba 15-20pln, polutowac i gotowe.
W razie jakiej kolwiek grzebaniny operacje mozna przeprowadzic bardzo szybko i latwo.
Oczywiscie wszystkie wejsciowki beda testowane.
Jak ktos bedzie chcial to po odpowiednich zmianach bedzie tam mozna zalutowac symasyma, zbiga, uniampa, krella, soniacza, yamahe, itp itd.
Bedzie tez plytka z tranzystorami BJT. Dla mojej wygody plytka ma szerokosc 60mm tak zeby mozna bylo ja upchac na bok radiatora do niezbyt wysokiego wzmacniacza (bo takie lubie).
Jest jeszcze troche z tym roboty, mysle ze to bedzie najlatwiejsze zalatwienie sprawy.
Last edited by borys; 30.12.2014, 18:37.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Super. Można zrobić pcb wyjściowe na więcej par np. 3 lub 4 i lutować tyle ile chcemy. Pomysł rozdzielenia stopni wejściowych u wyjściowych widziałem pierwszy raz tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic985463-0.html , choć pewnie wynikało to z ilości tranzystorów wyjściowych. Z drugiej zaś strony klony accu p7100 maką wyjściowe tranzystory na pcb.
Skomentuj
-
Generalnie chodzi o to ze jak juz ktos robi np wzmaczek DIY to jak juz raz zrobi sobie obudowe z radiatorami, zasilacz, kupi trafo, zrobi barwe itp to zrobi to raz i bedzie sprawa zamknieta.
Bedzie mozna dodac jakas parke do stopnia wyjsciowego ale trzeba bedzie sprawdzic jak bedzie dzialac kompensacja temperaturowa.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Juz od dluzszego czasu szukam kolejnego wzmacniacza Diy do budowy, bo lubie sobie cos podlubac i nauczyc znowu. I najbardziej w ostatnim czasie zainteresowal mnie BG 9. Obecnie mam juz Symasyma i Uni, zrobilbym porownanie z nimi. Fajny pomysl z podzieleniem plytki, ale te stopnie wejsciowe bedzie mogl zrobic tylko ten kto zna sie na projektowaniu wzmacniaczy bo trzeba je odpowiednio modyfikowac, czyli niezbyt wiele osob z tego forum...?Last edited by jamess8; 31.12.2014, 08:21.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaAlbo się po prostu przyzwyczaiłeś? Co by się tam miało "wygrzać", tranzystory końcowe? :P
Skomentuj
-
Rozklad spadkow napiec (pradow) w kolejnych stopniach na obrazku powyzej. W celu sprawdzenia idziemy od strony wejscia i sprawdzamy prad spoczynkowy w kolejnych sekcjach.
Rezystorek R15 (4,7R) ten separujacy mase sygnalowa mozna zastapic zworka.
Na plytce jest sporo lutow wiec trzeba lutowac starannie tak zeby wyeliminowac bledy.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
Skomentuj