Uruchomiłem wstępnie jedną końcówkę z tym JRC. I teraz mam wątpliwości. Czy napięcie stałe na wyjściu 27 mV świadczy o prawidłowej pracy układu DCservo ? Jakie wartości macie u siebie ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
BG9 - diamond input, TEF amp
Collapse
X
-
Proszę o konsultację. Obie końcówki uruchomiły się pojedynczo bez problemów i grały solo na byle jakim głośniku prawidłowo. Po wypięciu końcówek Zbiga V3 i wstawieniu w ich miejscu stało się nieszczęście. Gdy puściło zabezpieczenie jeden kanał wydał dziwny dźwięk. Po chwili grania zorientowałem się, że w jednym kanale nie ma wcale góry. No i jestem w plecy o ceramiczny STX. Sfajczony. W drugim kanale też wysokich coś jakby mniej niż zwykle, więc i drugiemu się chyba dostało. Wzbudził się, czy co ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
Warto przed podpięciem każdy wzmacniacz katować pod oscyloskopem, obserwując co się dzieje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaWlutowałeś małe kondensatory xx pf?
Skomentuj
-
Jacek Zielinski
Jezeli chcesz sprawdzic czy twoje serwo dziala w miare poprawnie i czy jego zakres dzialania nie konczy sie zbyt wczesnie to zerknij jakie masz napiecie przed podaniem skladowej stalej na wejscie czyli na nodze OUT z wzmacniacza operacyjnego, jezeli jest bliskie napieciu zasilania OP czyli jakies + lub - 14V to znaczy ze skonczyl sie zakres jego dzialania, mozna wtedy zmniejszyc nieco wartosc rezystorka podajacego to DC do wejscia na np 100k lub sprawdzic dlaczego mamy taki duzy offset bez OP-ampa.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Jacek
Wywal 4,7R rezystorki separujace mase, mozesz tez poprowadzic ta mase z wejsciowki oddzielnym przewodem.
Zeby uniknac takich wlasnie hecy w i-amp'ie masa od wejsciowki jest rozdzielona i wraca sie oddzielnym przewodem, cisza jak makiem zasial.
Bezpieczniki na plytce jednak sie przydaja.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Po zwarciu rezystorów 4,7R problem zniknął. Na wyjściu WO mam ok 0,2V, napięcie DC na wyjściu końcówek wynosi ok 5 mV i waha się w granicach +- 5 mV. Są to wartości dla TL072. Dla JRC jest to odpowiednio 25mV +-5mV.
Mam stary oscyloskop z pasmem do 25 MHz. Jaki sygnał mam podać na końcówki aby upewnić się, że na wyjściu nie mam niczego, co mogłoby być niebezpieczne dla GDW ?Last edited by Jacek Zieliński; 29.03.2015, 12:26.
Skomentuj
-
Tak to wygląda na oscyloskopie:
Szum przy maksymalnej częstotliwości oscyloskopu i czułości 5 mV/dz. Nie widać niczego niepojącego.
Bez obciążenia, napięcie zasilania +-47 V, sygnał 1 kHz, czułość 20 V/dz, Up-p ok 80 V, wzmocnienie pre -6 dB, maksymalny poziom bez obcinania wierzchołków, przy wyższym poziomie obcinanie wierzchołków symetryczne.
Obciążenie rezystancją ok 8 R, napięcie zasilania +-44 V, sygnał 1 kHz, czułość 10 V/dz, Up-p ok 40 V, wzmocnienie pre -12 dB, na więcej się nie odważyłem z uwagi na to, że bezpieczniki są "sprawne inaczej" i bałem się, że przy testach któryś z nich padnie.
Bardzo proszę o sprawdzenie moich obliczeń odnośnie mocy:
- bez obciążenia teoretycznie 141 W RMS na 8 R,
- pod obiążeniem na tych 8 R 35 W RMS.
Myślicie, że mogę podłączyć inne zestawy? Co prawda to tylko Eltax Discovery od starego KD ale i ich szkoda.Last edited by Jacek Zieliński; 29.03.2015, 18:39.
Skomentuj
-
Przy 5 mV/dz na zwartych kablach powinno być coś podobnego, więc tu jest ok.
Moc źle liczysz, to co jest na szczycie sinusa, to wartość szczytowa, jak podzielisz przez 1.4, to będzie skuteczna, poza tym metoda średnio dokładna, lepiej multimetr.
Przy 2x44V i 8Ohm powinieneś mieć około 60W.
Tu nie widać żeby się wzbudzał.
Skomentuj
Skomentuj