Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG9 - diamond input, TEF amp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W końcu zebrałem się by uruchomić BG9. Po przesiadce z VSHA HD czułem się dziwnie, na pierwszy ogień poszła płyta Within Temptation - The Urfongiving, na której to hybryda biła pod każdym względem BG9 (w szczególności basu).
    Trochę się zdziwiłem, zpodałem 2 płyty Lindsey Striling i tu BG9 robił robotę, basu tego wyższego było więcej niż na hybrydzie. Potem płytka Scorpions - Comeblack, tu mi brakowało tych szczegółów i detali z hybrydy, inne płyty wypadały różnie.

Ogólnie oby dwa wzmaki są bardzo fajne, do jednej muzyki bardziej a drugie do innej, ale....

U mnie sprawdziło się inne połączenie:
    Frontu (Beymy 8BX) - VSHA HD ze względu na detale i przyjemniejsze zejście
    Subik (Beyma 12BR70) - BG9, nie słyszałem by ten głośnik kiedykolwiek grał tak przyjemnie, pod uniampem to całkowicie inny dźwięk.
    Takie połączenie zapewnia mi dużo detali, dajną i przyjemną średnice, zejście i konkretne jeb**** jak potrzeba :) Ciekaw jestem jak to się zgra kiedy dojdzie druga szt 12BR70

Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Jak dasz na wejściu co najmniej 2,2uF a nie 0,33 jak masz teraz to basu w BG9 nie będzie brakowało.

Skomentuj

Wszystko jest OK. przyjrzyj się dokładnie, jest kilka rzeczy zmodyfikowane. Kolejna sprawa że choćby nie wiem ile miał basu ten wzmacniacz nie używał bym go samego. Wole VSHA HD + BG9 jako napęd BR70. Lepiej jakościowo to wypada.

Edit.

Kolejna sprawa, że moje 8BX grają raczej niskim basem, co świetnie sprawdza się np. w jezzie. Niestety w muzyce klubowej brak im tego kicka. Dlatego wolę aktualną konfiguracje.
        Jeszcze myślę złożyć VSHA v7 i zobaczę jak to wtedy wypadnie. BG9 fajny wzmak, dobry by był z jakimiś 3-drogami.
        Last edited by Pawel074; 15.02.2015, 18:15.
        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Lubie za bardzo się nie chwalą, to ja wrzucę: :)

Tak to u mnie wygląda; panel przedni "tymczasowy" z MDFu, kiedyś zleci się ładny z alu, pre lampowe wstrzymane dopóki nie zamówię sobie małego toroida z 6.3V, 12V, 150V.
          Do wymiany gniazda głośnikowe i trzeba gdzieś upchać zabezpieczenia, filtr sieciowy prawdopodobnie wyleci :)
          Generalnie sporo kosmetyki jeszcze, ale wszystko gra jak trzeba.

Skomentuj

Bardzo ładnie :) W PSU jest 2x 30mF?
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Każdy kondensator 6800uF, czyli łącznie symetryczne 20,4mF na kanał. Masa obu kanałów spotyka się dopiero przy transformatorze :)

Skomentuj

Dzieki za djecia , super.
                Wklejac , wklejac, wklejac.

Holgin jak jeszcze nie masz gotowego panelu to sprzedam ci fajny patent ale na PW bo ja musze zamiescic najpierw swoja hybryde :P
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

A jak BG9 ma się brzmieniowo do accuphase ? Może ktoś porównywał ?

Skomentuj

Na razie z tego co wiem to nikt. Ja będę mógł porównać, ale najwczesniej za 2miesiące.
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                      A jak BG9 ma się brzmieniowo do accuphase ? Może ktoś porównywał ?
                      Jeszcze tylko jakiś potencjometr wykołuję i na szybko porównam. Dam zanać.
                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                        Jeszcze tylko jakiś potencjometr wykołuję i na szybko porównam. Dam zanać.
                        Trzeba by tu "ślepy" test zrobić :)

Skomentuj

Jak cały czas gra na bg i zmieni na accu to wyłapie różnicę.

Skomentuj

Kiedyś cały czas grałem na fethexie, podpiąłem pre lampowy, wyłapałem parę różnic, byłem zachwycony... potem odłączyłem lampki, skupiłem się, wsłuchałem i okazało się, że te "różnice" były cały czas obecne :)
                            Tak się nauczyłem, co potrafi narobić autosugestia (lampy takie audiofilskie...) :)
                            Żeby zrobić prawdziwe, sensowne porównanie, trzeba by poświęcić temu trochę więcej czasu i na zmianę słuchać końcówek, na różnych płytach.

Skomentuj

Skoro nie słychać różnicy... to po co przepłacać :)

Poniżej BG9 w obudowie po odtwarzaczu DVD ...
                              Jeszcze do ogarniecia mały bałagan z kabelkami, ale BG9 już gra !

Last edited by wiesiek9990; 24.02.2015, 20:56.

Skomentuj

Nie gotują się te końcówki bez otworów w obudowie ?

Skomentuj

Czy sie zagotują - sie zobaczy na razie używam może 20% mocy, więc nic sie nie dzieje. Kaloryfery są ledwo ciepłe.

Skomentuj

U mnie dopiero jeden kanał ruszył .
                                    PCB 9,0 x 9,0 cm .

Skomentuj

wiesiek
                                      Jak radiatory sa cieple to pusc sobie to (tylko basem dobrze pokrec):
                                      Herbie Hancock - Chameleon
                                      http://mp3.teledyski.info/index.html...k&dalej=Szukaj

I beda cieple

topcool
                                      Fajnie ze wklejacie fotki, dzieki wielkie. Zmodyfikowana plytka, fajnie pocynowana.
                                      Last edited by borys; 15.03.2015, 22:49.
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzieki Borys. Pokręciłbym basem, ale mam tylko potencjometr do regulacji głośnosci ..:biggrin:

Skomentuj

Czy model wzmacniacza operacyjnego jest krytyczny? Akurat nie mam TL072 a mam kilka JRC4558. Mogę je zastosować?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X