Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny bass-reflex na Cube Audio F155

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jestem za

Skomentuj

Dzięki za propozycje, ale na wyglądzie za bardzo mi nie zależy(no, moze gdybym kupował w sklepie..). Chciałbym po prostu wiedzieć, czy jest jakiś łatwy sposób, aby z tych głośników wydobyć troche basu. O ile sie da. Jeśli się nie da, to trudno, i tak uważam te głośniki za najlepsze jakie słuchałem. Jakby się dało z tym basem cos zrobić to byłoby super. Nie wiem, moze on ma taki byc(?)

Skomentuj

To mi przypomina ten temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2916922-0.html

Dlaczego nie słuchasz bardziej doświadczonych?
        Mogę zrobić symulację tego głośnika w programie i potem napisać jaką obudowę masz zrobić... ale jak napiszesz że Ci się nie chce, to mi w takim razie też nie będzie się chciało.

Skomentuj

Dragon32 to nie jest propozycja albo robisz coś dobrze albo nie rób wcale. Tu nie chodzi o to żeby Ci się to podobało wizualnie, nie musisz nic z płytami później robić może być surowa płyta. Z drugiej strony nie obraź się ale wstyd mi było postawić takie kolumny gdziekolwiek, a nawet jak bym postawił to żal by było głośników że w takich pudłach grają.
          Nawet obudowa bas reflex musi być szczelna, szczeliny na 2mm to jakiś żart, to jest niedopuszczalne. Kupujesz nowe formatki z płyty wiórowej cięte w castoramie i sklejasz wikolem koszt około 20 zł. Myślę że jak kupiłeś takie głośniki to i na formatki się znajdzie. Kolega Marian zaproponował wyliczenie obudowy więc nic tylko skorzystać z propozycji i zrobić to porządnie.
          Last edited by Rhainkraft; 18.11.2014, 22:48.

Skomentuj

@marian: nie wiedziałem, że komuś mogłoby się chcieć zrobić coś takiego dla mnie :) Jeśli miałbyś chwilkę czasu na taką symulację, to jestem bardzo chętny. W sumie jak w castoramie potną już na kawałki, to reszta chyba nie jakiś wielki problem :)

Skomentuj

szary - Twoja konstrukcja (11L z BR 5-8,5cm)
              żółty - zamknięta 11L
              niebieski - 16L @ 45Hz

Skomentuj

W szarej jak widać bas jest i to ten najbardziej wkurzający gdy jest podbity :)
                To teraz kto liczy koledze formatki do castoramy ?

Marian, czy Ty trenujesz wytrzymałość pisząc na elektrodzie w takich tematach ?
                Last edited by Rfck; 19.11.2014, 14:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                  To teraz kto liczy koledze formatki do castoramy ?
                  Ja mogę policzyć, ale jak długi jest tunel?

A potem zostaje temat zwrotnicy do ogarnięcia. Kto chętny?

Dragon32 jakie wymiary ma obecna obudowa? Bo mi tak nie za bardzo wychodzi że tam jest 11 litrów... Tak na oko 14x18x20 cm
                  Last edited by Rhainkraft; 19.11.2014, 15:12.

Skomentuj

Wymiary to, 34,5 cm x 22,5 cm x 25,5 cm. Grubość sklejki to 2cm, żółta gąbka ma też niecałe 2cm.

Skomentuj

Po lewej Twoja stara obudowa, jak pasują Ci proporcje to mogę podesłać rozmiary formatek

Skomentuj

Jeśli to są wymiary zewnętrzne 34,5 cm x 22,5 cm x 25,5 cm i założymy, 34 wysokość (30,5 po odjęciu podstawy i góry), 22,5( 18,5 po odjęciu ścianek bocznych) i 25,5 (21,5 po odjęciu front i tył) daje coś lekko ponad 12L

Rhainkraft co to za wymiary na oko? To co podałeś ma 5L jeśli to wewnętrzne
                        Last edited by malikowy; 19.11.2014, 15:56.

Skomentuj

malikowy ubzdurałem sobie że głośnik ma 10 cm a to był mój punkt odniesienia, stąd te podane wymiary. Ale już od Dragon32 wiem że głośnik ma 16cm

tak patrzę i można by było ją jeszcze troszkę obniżyć i poszerzyć.

Last edited by Rhainkraft; 19.11.2014, 16:10.

Skomentuj

ja bym zrobił tak

wewnętrzne: 18x28x32

Skomentuj

Super :) A jak przykleić "sufit" obudowy? W sensie nie trzeba żadnej podpórki pod tą deske?

Skomentuj

ja zawsze po prostu używam kleju, zaciski na kilkanaście godzin i styka, zero wkrętów, ważne tylko żeby się przyłożyć do składania i mieć dobrze pocięte formatki. A jak nie chcesz góry i podstawy wpuszczać do środka to bez problemu mogę podać inaczej wymiary zrobionej

Skomentuj

Będzie spoko, jakoś sobie poradze. A jaki masz ten patent z zaciskami? Bo w sumie tez bym wolał bez śrub.

Skomentuj

żaden patent, Pattex do drewna, zaciski stolarskie i jazda, tylko nie każdy takie ma stąd niektórzy używają wkrętów. Klej wymaga nacisku aby odpowiednio połączyć elementy.

Skomentuj

Rurkę bassrelfex można wydłużyć np. rurą kanalizacyjną PCV. Jeżeli port jest dobrany prawidłowo to tylko psuje zamiast poprawiać.

Skomentuj

A wiecie może jakie wymiary do obudowy malikowy'ego powinna miec tuba bass-reflex? (srednica i długość)

Skomentuj

marian robił symulacje tego głośnika w takiej obudowie więc poczekaj i Ci pewnie napisze

Skomentuj

Czaruję...
                                          X