Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny bass-reflex na Cube Audio F155

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Narazie jedna kolumne. Teraz bede sklejał druga. Jak dotąd zero przerw miedzy płyta :) Płyte wiorowa kupiłem obklejoną. Bardzo ładnie wygląda. Jutro albo pojutrze wytnę dziury wyrzynarka. Dzięki za zainteresowanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Dragon32 Zobacz posta
      Płyte wiorowa kupiłem obklejoną.
      No tutaj lekki błąd.
      Wikol słabo trzyma laminat.
      Słyszałem nawet, że niektórzy słyszą różnicę między płytą surową a oklejoną.

Skomentuj

Kurde :/ Ale miejmy nadzieje, ze różnica bedzie mała :)

Skomentuj

No, a pisałem że ma być surowa wiórówka. Skręcasz te budy czy tylko tym klejem, bo jak już lecisz na laminacie to bym skręcał jakimiś wkrętami 3-3,5mm grubości i 25-30mm długości tyle tylko, że wcześniej nawiercić otwory do każdego wkrętu bo inaczej płyta może się rozejść.

Skomentuj

Można laminat na kleju ale trzaby zmatowić pod klej....

Skomentuj

Tzn, ja to normalnie przykleiłem. Przed klejeniem, tylko przetarłem powierzchnie, żeby była czysta. Już są dwie kolumny sklejone (oprócz sufitów, żeby był dostęp do środka). Wkrętów nie chciałem dawać, bo wtedy troche gorzej wygląda. A jeśli chodzi o klej, to powiem dokładnie jutro, jak się trzyma, ale narazie wygląda, że trzyma solidnie :)

Skomentuj

Jakim klejem kleiłeś?
                (rodzaj i firma)

Skomentuj

Tzn, ja to normalnie przykleiłem. Przed klejeniem, tylko przetarłem powierzchnie, żeby była czysta. Już są dwie kolumny sklejone (oprócz sufitów, żeby był dostęp do środka). Wkrętów nie chciałem dawać, bo wtedy troche gorzej wygląda. A jeśli chodzi o klej, to powiem dokładnie jutro, jak się trzyma, ale narazie wygląda, że trzyma solidnie :)

Widoczne gołe ranty po bokach na pewno nie wyglądają ładnie
                  Ciekawe co by się stało z tą kolumną jakby spadła :). Może kiepsko trzymać na laminacie tak jak koledzy już wspomnieli.

Skomentuj

Klej to "klej wikolowy" firmy Dragon :P Crash testy potem

Skomentuj

Klej to "klej wikolowy" firmy Dragon :P
                      Widać że robisz wszystko jak najtaniej, płyta laminowana jest tańsza od surowej, klej Dragon też jest tani...
                      No zobaczymy co z tego wyjdzie :razz:

Skomentuj

One mają być nie wykończone ?
                        Nie będziesz ich malował albo fornirował ?

Skomentuj

@marian: ehh... Płytę laminowaną wziąłem, bo akurat taka mi się spodobała jak stałem w kolejce. Surowej nigdzie nie zauważyłem. Teraz dowiaduję się, ze jest laminowana jest tańsza. Ja za moją płaciłem 45 zł za m^2 w Castoramie. Klej Dragon kupiłem dlatego, że poprzednie kolumny kleiłem tym samym klejem i trzymały się bardzo dobrze. Poza tym kasę wole przeznaczyć na firmę, która ma siedzibę koło mojego miejsca zamieszkania(Kraków). Projekt wcale nie jest z założenia robiony po taniości. Chcę, żeby wyszedł jak najlepiej.
                          @Rfck: boki będą klejone specjalną taśmą.

Skomentuj

Teraz dowiaduję się, ze jest laminowana jest tańsza. Ja za moją płaciłem 45 zł za m^2 w Castoramie.
                            Eee, ja myślałem że białą wziąłeś... biała jest za 19zł, surowa 23zł (jakoś tak).

Skomentuj

Nie no, spoko :)

Skomentuj

@marian: ehh... Płytę laminowaną wziąłem, bo akurat taka mi się spodobała jak stałem w kolejce. Surowej nigdzie nie zauważyłem. Teraz dowiaduję się, ze jest laminowana jest tańsza. Ja za moją płaciłem 45 zł za m^2 w Castoramie. Klej Dragon kupiłem dlatego, że poprzednie kolumny kleiłem tym samym klejem i trzymały się bardzo dobrze. Poza tym kasę wole przeznaczyć na firmę, która ma siedzibę koło mojego miejsca zamieszkania(Kraków). Projekt wcale nie jest z założenia robiony po taniości. Chcę, żeby wyszedł jak najlepiej.
                                @Rfck: boki będą klejone specjalną taśmą.
                                Na jaką firmę w sensie masz swoją działalność ?

No piszesz że chcesz jak najlepiej a jednak proces produkcji ukazuje nam że nie robisz tego właściwie.
                                Jeśli kleisz obudowę to należy ją ścisnąć ściskami na około 30-40 min ( zależy od kleju).
                                Jeśli nie masz ścisków to po to używa się wkrętów które działają zamiennie.
                                Płytę masz laminowaną co też zmniejsz przyczepność kleju.

Skomentuj

@Rfck: Ja robiłem tak: Nakładam klej na powierzchnie na która chce przykleić, następnie rozsmarowuje. Potem nakładam klej na powierzchnie, ktora bedzie przyklejana i robie to samo. Potem składam dwie części do kupy, sprawdzam czy jest równo i dociskam z całej siły. Doklejam resztę ścianek i na ponad 24h na budy kładę ciężarki 10 kg. Wygląda, że trzyma się mocno. Żadnych przerw nie ma między deskami. Normalnie już w nich wycinałem itp. i nic się złego nie dzieje.

Skomentuj

Normalnie już w nich wycinałem itp. i nic się złego nie dzieje.
                                    No to git.
                                    Najważniejsze w tym temacie jest to, czy ten głośnik zagra basem przy tym litrażu i strojeniu.
                                    Program pokazał, że tak.
                                    Teraz czekamy na relację samego zainteresowanego.
                                    Myślę że w tym przypadku laminat nie zafałszuje efektu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      @Rfck: Dragonowi chodziło o to, że firma Dragon jest z Krakowa. Polska spółka.

Czekamy zatem na efekt finalny.

Skomentuj

No to dobrze że chociaż jakiekolwiek obciążenie dałeś. Pozostaje nam czekać aż skończysz i coś napiszesz.
                                        ..

Skomentuj

Jak byś miał jakieś problemy to wbijaj do tarnowa albo do kolegów z krakowa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X