Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ta blaszka musi tam byc, to jest sprzezenie termiczne, tranzystory w stopniu napieciowym sa ustawione rownolegle, na dodatek pasowalo by sprawdzic czy bias na jednego MPSA nie jest wiecej niz 3mA.
    Tranzystor jak sie rozgrzewa to rosnie jego hfe a co wazniejsze zmienia sie jego napiecie Vbe i to je trzeba kompensowac.

W A9D wsadzilem diamond na wejsciu, na dodatek dalem go w kaskadzie (tak ze 4 trany wejsciowe pracuja przy takim samym VCE), trany zbiasowane bardzo podobnie wiec i straty cieplne takie same--> wystarczy wiec sprzegnac je termicznie i napiecia baza-emiter beda sie ladnie kompensowac (bias w stopniu wejsciowym bedzie staly).
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Micwoj o blaszce jest wspomniane w poradniku do a9 :)
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Hm... No to muszę dorobić. Coś pominąłem chyba :)
        W takim razie, jako beta tester rozwiązania bezblaszkowego informuję że bez blaszki też ładnie gra :)
        Ale... Z tym sprzężeniem to hm...
        Taka blaszka na tych kilku centymetrach pomiędzy parami tranzystorów oddaje do powietrza sporo ciepła i całe sprzężenie IHMO w łeb bierze. Musiały by być wszystkie cztery blisko siebie. Pomierzę sobie różnice temperatur i napiszę.

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        sprawdzic czy bias na jednego MPSA nie jest wiecej niz 3mA
        Czyli sprawdzić napięcie na emiterowych tych MPSA (R20-R23), czy jakoś inaczej? 3mA, 100R czyli 300mV. Ma być nie więcej niż 300, a nie mniej niż ile, żeby było dobrze?

Dla BG9 kiedyś Borys na schemat wpisałeś wartości biasu na poszczególnych oczkach, bardzo to było pomocne przy szukaniu omyłek, mógłbyś dla potomności zrobić tak samo dla wejściówek?

Skomentuj

Blaszka dodatkowo chlodzi takze same plusy. Ja nawet jak cos gotuje to zawsze wkladam blaszke do zupy, od razu inny smak.
          Tak 300mV no moze 320mV.

Skomentuj

Dwa obrazki thd z iAMPa100, bias ustawiony na 30mA bo mam maly radiatorek. Jak widac kreseczki nie wygladaja zle, widac tez ze ich poziom zalezy od impedancji wyjsciowej stopnia napieciowego, i np. dla CFP ktory ma ja troche wieksza juz widac ze na gorze bedzie inaczej niz np na OPS2,3,4. Cliffjumper ma ''kozacki'' stopien napieciowy i juz go tak nie rusza czy ciagnie EF2 czy EF3.

Skomentuj

Wlasnie sie testuje wersja z mosfetami (plyta bedzie uniwersalna bedzie brala BJT i misfety).
              Narazie leci Herbie Hancock na irfp240/9140, jest naprawde zaje... eeh zonwu dostane bana za jezyk
              Gra to naprawde super jak na taka proscizne, biasik delikatnie niedokompensowany (moze jakies 5-8 moze nawet tak zostawie.

Pytanie za 100 punktow, co mozna zrobic z tego co jest na ponizszym obrazku oraz z tego co jest na obrazku powyzej ? Dla podpowiedzi dodam ze moze to byc ES.

Last edited by borys; 26.05.2016, 19:36.

Skomentuj

Jak na moje oko to "wincyj watttt" albo po prostu niższe impedancje kolumn..

Skomentuj

Juz odpowiadam, bedzie se mozna zrobic ta-fa777es albo fa5es tylko graty beda potrzebne.

Skomentuj

Super mega zaawansowany toolsik do giecia wyprowadzen tranzystorow. Rozstaw 3cm.

Skomentuj

Borys, sytuacja jest taka: OPS 3, gram cicho, gdy chcę podgłosić, to zaczyna charczeć, prąd spoczynkowy mam ~12mV, w miarę podgłaszania idzie do 20-30 i spada do zera. Nie mogę regulować w ogóle, muszę zewrzeć wejście, to po 3 sekundach się pojawia poprawny. Napięcie stałe na wyjściu to ~20mV, potem 500mV-1V. Gdy jest prąd spoczynkowy, końcówka się grzeje, jak charczy i poczekam ze zwarciem wejścia, to stygnie. Co schrzaniłem?

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                        prąd spoczynkowy mam ~12mV, w miarę podgłaszania idzie do 20-30 i spada do zera.
                        Nie wiem czy to źle opisałeś czy tak jest faktycznie ( ale prąd jest w A - czyli piszesz o spadku napięcia na rezystorach emiterowych ).
                        Prąd spoczynkowy regulujesz bez obciążenia wzmacniacza i bez sygnału wejściowego.
                        Najlepiej gdy wejście jest zwarte do masy. Po ustawieniu prądu zostawiasz wzmacniacz i kontrolujesz czy nie pływa .
                        Jeśli wyregulowałeś prąd i jest stabilny to dopiero możesz podłączyć coś do wejścia i obciążyć wzmacniacz głośnikiem czy kolumną.
                        Jeśli jest tak jak piszesz , że wraz ze wzrostem wzmocnienie rosną zniekształcenia i końcówka się grzeje to może masz problem ze źródłem sygnału.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                          Nie wiem czy to źle opisałeś czy tak jest faktycznie ( ale prąd jest w A - czyli piszesz o spadku napięcia na rezystorach emiterowych ).
                          Tak, powinno być w mA, miałem napisać bias, ale jakoś tak wyszło, nie spojrzałem i wysłałem. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Nie to chciałem przedstawić. Chodzi o to, że końcówka była włożona do obudowy, grało jakiś czas, dzisiaj włączam i mam te objawy. Końcówka grzeje się do temperatury jaka powinna być, czyli 2-ga sprawna ma tę samą temperaturę. Nie grzeje się ponad normę. Tylko, jak podgłaszam potencjometrem, lub bezpośredni sygnał, to końcówka wariuje. Spadek napięcia na rezach idzie do zera i już nie podnosi się. Temperatura opada, nic się nie grzeje. Jak zewrę wejście do masy, to po 3 sekundach wraca do tych 12mV. Rozgrzewa się ponownie do temp. jaka powinna być w spoczynku. I tak w kółko.
                          Last edited by marcin55246; 04.06.2016, 21:18.

Skomentuj

Masz jakiegoś innego ipsa do sprawdzenia? Albo zamień stronami.

Skomentuj

Sprawdz wartosc rezystorkow doprowadzajacych zasilanie do ips albo napiecie na zlaczu ips V+ i V-. Za malo danych zeby co pomoc

Skomentuj

Napięcie na złączach V-/V+ (124V), 62V względem masy. Zamiana IPSa nic nie dała, tylko mi druga dobra końcówka się zapaliła po zamianie i to by było na tyle...

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                  Pytanie za 100 punktow, co mozna zrobic z tego co jest na ponizszym obrazku oraz z tego co jest na obrazku powyzej ? Dla podpowiedzi dodam ze moze to byc ES.
                                  870ES lub 2x 690ES :)
                                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Borys, jaka jest wielkość PCB IAMP100?
                                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

100 x 200

Skomentuj

marcin
                                        Napisz ktory to IPS i wklej zdjecie w duzej rozdzialce. Im wiecej informacji tym latwiej bedzie ci pomoc. No i kolejna sprawa co podlanczasz na wejscie i czy masz przed nim bezposrednio potenciometr albo jakis preamp czy cos.
                                        Jeden z kolegow mial problem takiego typu ze przez wzmak przelazily bardzo wysokie czestotliwosci, powodem bylo zrodlo sygnalu, filtr RF w IPSach jest ustawiony dosyc wysoko zeby mozna bylo zastosowac na wejsciu zwykly potenciometr.
                                        Jezeli u ciebie jest podobna sytuacja wystarczy obnizyc czestotliwosc filtru RF (dokupic dwa kondensatorki powiedzmy 1nF). Niektore z telefonow komorkowych tez sieja na bardzo wysokich ponad akustycznych czestotliwosciach.

Skomentuj

IPS CFP-Mad, mam podłączony potek 100K(A), do tego sygnał z kompa albo telefonu, jak się psuł, to miałem kompa podłączonego. Potem bez potka próbowałem i to samo.

Zdjęcie miało być IPS-a? Czy wszystkiego? Nie mam dostępu do lustrzanki, więc za wiele nie mogę.

Taką konfigurację mam, grało normalnie, a pewnego razu coś się odwidziało...(lewa końcówka)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X