Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po długim odsłuchiwaniu ops3 + ecc88 postanowiłem odpalić kolejnego IPS’a, a konkretnie CFP z modem opisanym przez Borysa:
    "Mod jest bardzo prosty, rezystor R16=470R wymieniasz na 1kR. Następnie patrzysz się na kolektor tranzystorka T4=KSA992 i odcinasz ścieżkę idącą z kolektora. To miejsce z przerwaną ścieżką łączysz rezystorkiem o wartości około 22kR lub 15kR (w zależności od napięcia zasilania). Ilość wytracanego ciepła na T4 podzieli się pomiędzy tranzystor i dodatkowy rezystorek.
    Ten duży kondek 1000uF/10V można wymienić na większy, np. 2200uF/6.3V (na tym kondzie będzie tylko 0.6V)"

Generalnie udało się go odpalić bez problemów (DC offset na poziomie 1-2mV, bias w przedziale 12-13mV) wzmacniacz gra, ale niestety, jak przyłożę ucho do głośników, to słychać buczenie… - w przypadku ecc88 czegoś takiego nie było.

Dźwięki ten jest wyraźniejszy bez podłączonego sygnału (włożonej wtyczki do ips’a) – jak podepnę, to wydaje mi się, że jest troszeczkę ciszej.
    Wymieniłem też wejściowe kondensatory WIMA na MCap i jak zbliżę do nich palec, to dźwięk ten się nasila.

Zastanawiam się, gdzie może leżeć źródło problemów, bo buczenie występuje na obu kanałach…
    Macie pomysł, gdzie go szukać?

Skomentuj

Powalcz z pętlą masy, możesz zrobić test odpinając wejście i zwierając je.

Skomentuj

OK - czyli mam przy podłączonych głośnikach zewrzeć wejście na IPS'ie? Nic nie spalę?

Jeżeli się okażę, że po zwarciu wejścia, będzie OK, to jakie dalsze kroki?

Skomentuj

Po zwarciu wejścia nic nie spalisz. A odetniesz pętle masy. Jesli brum Ci padnie to znaczy że coś masz nie tak w zasilaniu lub prędzej w wejściu.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Po zwarciu masy nastąpiła cisza... - przetestowałem na 2 kanałach - skutek ten sam.

Zastanawiam się teraz co może być nie tak w zasilaniu lub wejściu, chociaż to raczej można wyeliminować, bo problem występuje też przy odłączonym sygnale.

Wcześniej z ecc88 nie było „buczenia”…

Może coś trafo sieje, jak nie jest obciążone wyjście 2x6,3V (z toroidy 2x42V + 2x6,3V)?

Jeżeli chodzi o PSU, to mam to od Taz’a ze zbiorowego (v1.11).
            Last edited by jucez; 11.02.2017, 00:28.

Skomentuj

Pokaż tego "Pajunka".

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                Pokaż tego "Pajunka".
                Całego, czy jakieś konkretne elementy?

Skomentuj

Całość, chociaż zastawiam się nad tym jak poprowadziłeś masy pomiędzy IPS,OPS, a zasilaczem.

A tutaj coś ode mnie

Skomentuj

Na razie jest duży "pajunk" - wersja robocza na kawałku płyty meblowej, ale masy idą dobrze - z jednego punktu w psu do ips i ips - na zdjęciu raczej nie będzie tego widać...

Last edited by jucez; 11.02.2017, 01:15.

Skomentuj

odnośnie BOM do I-Amp 100M

stworzony bom + linki i-amp100m przez gavron04 rezystory 150k w linku do TME są 130k jest to błąd czy tak może być ?

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                        Na razie jest duży "pajunk" - wersja robocza na kawałku płyty meblowej, ale masy idą dobrze - z jednego punktu w psu do ips i ips - na zdjęciu raczej nie będzie tego widać...

Ale masz tam porządek:-)

Skomentuj

Patrząc na te kabelki to jakoś mnie nie dziwi że coś sieje

Skomentuj

Zamiast krytykować napisz lepiej, gdzie szukać źródła problemu...

Jeżeli chodzi o kable, to wszystkie sygnałowe są ekranowane - dobrej jakości, natomiast te taśmowe są od preamp'a (lcd, enkdery, itd).

Generalnie na tym samym "porządku" ecc88 działało bez problemów...

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
                              odnośnie BOM do I-Amp 100M

stworzony bom + linki i-amp100m przez gavron04 rezystory 150k w linku do TME są 130k jest to błąd czy tak może być ?
                              Tak, to te 150k, podobno konsultowane z borysem. Jest też kilka innych błędów (złe bezpieczniki, R45, etc) , o których gavron04 już wie i chyba poprawi spis :)

Zamiast krytykować napisz lepiej, gdzie szukać źródła problemu...

Jeżeli chodzi o kable, to wszystkie sygnałowe są ekranowane - dobrej jakości, natomiast te taśmowe są od preamp'a (lcd, enkdery, itd).

Generalnie na tym samym "porządku" ecc88 działało bez problemów...
                              Szukać w poprawnym ułożeniu okablowania ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                Tak, to te 150k, podobno konsultowane z borysem. Jest też kilka innych błędów (złe bezpieczniki, R45, etc) , o których gavron04 już wie i chyba poprawi spis :)

gi
                                nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli można zastosować 130k?

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
                                  gi
                                  nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyli można zastosować 130k?
                                  Podobno, tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta

Wydaje mi się, że to nie jest przyczyną moich problemów, gdyż przy ecc88 było OK, a tam był jeszcze większy "pajunk" (zasilanie lamp prądem stałym)...

Jedyna różnica, jest taka, że zamiast ecc88 jest cfp i odczep 2x6.3V "wisi w powietrzu".

Może coś z samym ips'em jest nie tak:

Last edited by jucez; 11.02.2017, 13:15.

Skomentuj

I myslisz że te kable grube sygnalowe-leżace nad transformatorem są tak dobre aby nie zbierały smieci?,wielki syf z przewodami,nic nie potarałeś się!

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
                                        I myslisz że te kable grube sygnalowe-leżace nad transformatorem są tak dobre aby nie zbierały smieci?,wielki syf z przewodami,nic nie potarałeś się!
                                        Myślę, że nie zbierają śmieci, bo z ecc88 nie było tego problemu, a z resztą pisałem, że "buczenie" występuję nawet przy odłączonym sygnale (wypiętej wtyczce w IPS'ie)...

Obudowa jest w wersji roboczej - cały czas coś się dzieje, więc przewody leżą tak, a nie inaczej - jak już skończę zabawę, to ułożę je w odpowiedni sposób.

Skomentuj

Myślę, że nie zbierają śmieci, bo z ecc88 nie było tego problemu, a z resztą pisałem, że "buczenie" występuję nawet przy odłączonym sygnale (wypiętej wtyczce w IPS'ie)...

Obudowa jest w wersji roboczej - cały czas coś się dzieje, więc przewody leżą tak, a nie inaczej - jak już skończę zabawę, to ułożę je w odpowiedni sposób.
                                          Ułóż i poskracaj.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X