Wystarczy gwintu. Dokrecaj z umiarem, a będzie dobrze. Ludzie myślą, że trzeba kręcić kluczem, aż nie można, najlepiej na wielkim ramieniu. Przy gwincie M3 skok gwintu wynosi 0,5. Przy 4mm gwintu daje to 8 zwoji. Wystarczająco. Jedyny problem, który może powstać to ten między kluczem a śruba, w postaci wskazywania się nadmierną siłą.
W obliczeniach wytrzymałościowych przyjmuje się 7 do 8 zwoi gwintu. Dlaczego? Z prostego powodu, te kilka zwoi przenosi obciążenia. Dokładanie kolejnych zwoi nic nie daje, ponieważ nie da się wykonać obydwu rodzai gwintu (wewnętrzny i zewnętrzny) na tyle dokładnie żeby całą swoją długością przenosiły obciążenie.
Echo1
Kolega raven dlubie w Multisimie, nie che sie przesiasc na LTSpice :P
Oscylacje mialy czestotliwosc okolo 8,3MHz.
Robilem wiele testow w celach dydaktycznych poniewaz nie jestem elektronikiem z wyksztalcenia i potrzebuje troche praktyki do ogarniecia tematu.
Generalnie to sie zastanawiam teraz jak te wszystkie plytki ''latajace'' po internecie dzialaja. Tak naprawde nie jest latwo zrobic 100% plytke, zawsze trzeba isc gdzies na jakis kompromis.
Generalnie jezeli o mosfety i ich laczenie rownolegle to zaobserwowalem:
- im wieksza ilosc laczonych mosfetow tym lepsza zabawa
- rezystory bramkowe musza miec odpowiednio niska rezystancje zeby dobrze dobrze je przelaczac (przeladowywac pojemnosci), szczegolnie chodzi o pojemnosc bramka-dren bo jest ona suma pojemnosci wszystkich mosfetow (najwieksza wartosc tej pojemnosci wystepuje tuz przed klipem), i co najgorsze wylaczenie tudziesz przeladowanie tych pojemnosci jest ograniczone tylko i wylacznie pradem spoczynkowym wtornika sterujacego (takze im bias wiekszy tym lepiej, ale mozna tez podeprzec sie kondensatorem elektrolitycznym zamontowanym na rezystorze biasujacym driver). Jezeli chodzi o pojemnosc bramka zrodlo to nie ma biedy bo jezeli polaczymy kilka mosfetow rownolegle to transkonduktancja takiego stopnia bedzie wieksza a co za tym idzie wzmocnienie napieciowe bedzie blizsze 1 a co za tym idzie napiecie bramka-zrodlo (pojemnosc bramka zrodlo) bedzie sie tez mniej zmieniac zatem efektywna pojemnosc tych zlacz nie bedzie sie znacznie roznic od pojedynczego tranzystora. Suma sumarum latwiej to dziadostwo wlaczyc niz wylaczyc (jak zerkniecie na moje slajdy to zauwazycie duze piki na railu zasilania --> przyczyna --> zbyt wolno wylanczany gorny mosfet byl ciagniety przez dolny mosfet, obydwa przewodzily jednoczesnie - no i byba gotowa
- rezystory bramkowe musza miec odpowiednio wysoka wartosc zeby tlumic oscylacje, z tego co zauwazylem to wartosc ich tez jest zalezna od impedancji samego drivera, jezeli bedzie ona dosyc niska to mozemy tez zjechac troche z wartoscia rezystorow bramkowych i zyskac nieco na predkosci
- jezeli sterujemy mosfetami z wtornika emiterowego BJT warto wsadzic pomiedzy emitery kondensator elektrolityczny - ladnie zmniejsza on impedancje samego drivera (mozna nieco obnizyc prad spoczynkowy w stopniu sterujacym)
- odsprzeganie kazdego drenu jest wrecz koniecznoscia (wtornik zrodlowy) i to nie na samej sciezce zasilajacej (bo plynie nia prad sumaryczny z tranzystorow wyjsciowych) tylko bezposrednio z samej ''nogi'' tranzystora
- spowalnianie stopnia sterujacego kompensacja Millera pogarsza tylko sprawe (w moim przypadku),
Jak by sie tak trzymac powyzszych zasad to jest duza szansa ze wzmacniacz na wielu mosfetach nie wyleci w powietrze :P
N-mosfeta narazie nie chce mi sie robic.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Hehe przypomniały mi się moje początki w robocie? Pracuje jako elektryk w kopalni kilometr pod ziemią a pierwszy przodowy warsztatu elektrycznego jaki mną dowodził był z wykształcenia mechanikiem ale z zamiłowania elektrykiem i na tyle dobrym że bez szkoły przyjeli go na elektryczny oddział a do tego został jeszcze przodowym warsztatów:P:)
Holgin
Jak bedziesz potrzebowal to zamieszcze. Mosfety IRF540/9540 do napiecia +/-50V i IRF640/9640 do napiecia +/-100V, jak narazie przetestowalem cliffjumpera, symetri i A9, jak narazie dzialaja bez wiekszych zmian (zmiany objely tylko mniejsze napiecie zasilania, czyli 2 moze 4 rezystorki). Na basie dobrze chodzi cliffjumper i symetri. W razie potrzeby moge tez wydlubac jakas mega prosta wejsciowke tylko do suba.
Bootstrapu nie trzeba lutowac na plycie OPS.
Powoli poowolutku dojrzewam do zrobienia suba, taka tania końcówka w mostku byłaby dla mnie idealna, jak możesz wrzuć tego OPSa. Powiedz tylko gdzie Ty te tranzystorki po 1zł/sztuka widziałeś co?
raven
A moglbys mi powiedziec ile mozna bezpiecznie cisnac z opakowania to220 ?
Zmierzylem strukture takiego irf540 i ma 2.8mm x 3.5mm. Takie 70-80W wzmacniacza z jednej parki to chyba bezpiecznia granica co ?
Dzieki
Z tych dużych liczę zwykle 100W mocy na kanał i max. moc strat na tranzystor 25W (przy założeniu dobrego docisku , dobrej pasty i
cienkiej podkładki )
Te w to220 połowę tego i to tylko w tedy kiedy nie mają podkładki .
Gdy trzeba odizolować trana od radiatora to dobry docisk uniemożliwia tulejka izolacyjna (jest elastyczna ) .
W takim przypadku stosuje przelicznik 2.5 trana małego to jeden duży :)
Alternatywnie do tulejki izolacyjnej można docisnąć trany do radiatora płaskownikiem w tedy można zastosować przelicznik 2 małe to jeden duży :)
Ogólnie to nie opłaca się stosować małych :)
Chyba że moce do 50W są wymagane .
raven
Dziekowac.
Bardzo duzo wzmakow samochodowych chula na to220.
Zrobie test zniszczeniowy, moze bedzie ciakwy, mam takiego 1kW pionka do podlaczenia to i tak mu nic nie bedzie, najwyzej sie bedzie ladnie dymic.
Tak na szybkosci polutowalem nowa bardzo prosta wejsciowke do suba --> Tailgate.
Wymaga jeszcze troche pracy, rezultaty sa dobre. Musze ja troche spowolnic bo jest szybka jak pieklo.
Skomentuj