Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Od jednorazowego odgięcia raczej im nic nie będzie, a musiałem jakoś obejrzeć od spodu jak to wygląda, czy jakiegoś zwarcia nie zrobiłem itp. Jak naprawię to więcej ich przeginał nie będę.
    Podkładka niby nie konieczna, ale lepiej nie zwiększać ryzyka zwarcia, na wszelki wypadek dałem, nie zaszkodzi. Najwyżej kompensacja będzie ciuteńkę wolniej działała.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
      Diody D6-7 sprawne?
      Pytanie ponawiam!

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
      "Chyba poza tym drutem nie jest źle" - no zależy jak na to spojrzeć.
      No padłem...:lol:

Skomentuj

Kompletuje elementy do i-ampa OPS2 + Symetri. Czy rezystory, oprócz tych oznaczonych większa mocą, mogą być 0.25W czy koniecznie 0.6W? Na spisie elementów nie było to do końca wyszczególnione. A drugie pytanie odnośnie kondensatorów do IPS Symetri oznaczonych jako 5p, 33p i 220p. Rozumiem, że to zwykłe ceramiczne?
        Last edited by wiorekw; 30.11.2015, 22:24.

Skomentuj

Koniecznie 0,6w 1%. W rcselektronik pakiet 100szt 3zl.

5pf > 4,7pf

Ceramiczne,mozna zaszalec i dac mlcc
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
            rcselektronik pakiet 100szt 3zl
            Ale z kosztami wysyłki to pojechali 16zł :o
            Last edited by piotreq123; 01.12.2015, 07:17.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
              Nie na temat...

Ale z kosztami wysyłki to pojechali 16zł :o
              Ja z kolei zaopatruję się czasami w sklep.avt.pl, bo:
              1. mam po drodze, a do rcs electronic muszę "podjechać"
              2. sprzedają rezystory w "paczkach" po 10 sztuk za 0,6PLN - wychodzi co prawda 2x drożej za sztukę niż w rcs electronic, ale nie zawsze mam ochotę kolekcjonować po 100 sztuk wartości gdy potrzebuję np. dwóch
              3. koszty wysyłki - z tego co widzę od 10PLN (przelew + Poczta Polska).

Skomentuj

Diody D6-7 sprawne?
                Pytanie ponawiam!
                Kurcze odpisałem wczoraj i się nie pojawiło. Po pijaku klikałem, czy co.

Nie wytrzymałem wczoraj i zamiast spać siadłem jeszcze do tematu. Dziś mi się oczy zamykają :(

Diody sprawne, uwalony był jeszcze MJE350. Po wymianie wzmacniacz ruszył.
                No padłem...
                Po "konstruktywnej" krytyce kolegi poprawiłem jeszcze trochę luty po obejrzeniu przez lupę. I stwierdziłem że muszę lepszy grot i lepsze obcinaczki kupić.
                Ale kurcze nie ma z czego ryć, żebyś ty tak hale budował jak ja wzmacniacze składam...

Anyway odpalone obie końcówki i dwa cliffjumpery. Pograły wczoraj na testowym głośniku. Więc nie posłuchałem, ale dźwięki wydają, brumu ani szumu nie słychać. Jest OK.
                Jedna rzecz, na jednym ips-ie mam 20mV DC na wyjściu, na drugim 80 (zmniejsza się nieco w czasie rozgrzewania, ale poniżej 70 nie spada), wejście oczywiście zwarte. Na pewno jest to związane z cliffjumperem, bo po zamianie miejscami są dokładnie te same wartości.
                Jeśli do 100 jest prawidłowo, to na razie zostawiam. Jeśli okaże się że zostaje na dłużej cliff, będę kombinował żeby zrobić mu dobrze i żeby aż takich rozjazdów nie było. Na razie poskładam jeszcze inne wejściówki i chociaż szkielet budy.
                Wszystkie rezystory z zamówiena (1, ledy te co trzeba (już nie pamiętam oznaczenia), ale trany brałem z worka jak leci. Tu szukać przyczyny, czy jeszcze gdzieś indziej?

Nie na temat...
                Zamieszczone przez wiorekw Zobacz posta
                Kompletuje elementy do i-ampa OPS2 + Symetri.
                Jakby ci zostały nadmiary elementów do symetri to jestem zainteresowany.

Skomentuj

Nie na temat...
                  o cążkach to Ci miałem od razu napisać, po roku przesiadłem się na mniejsze i aktualnie w życiu bym nie zmienił ich na inne, płyta wygląda estetyczniej i łatwiej zauważyć czy jakiegoś elementu się nie zalutowało czy może lut do poprawy

Skomentuj

Co zmieni zwiększenie pojemności C1 i C2 w IPS Symetri z 22uF do 33uF? Zamówiłem kondensatory lecz przysłali mi te dwa o innej wartości, nie wiem czy coś z tym robić czy taka zmiana nic nie "zepsuje".

Skomentuj

Zamieszczone przez wiorekw Zobacz posta
                      Co zmieni zwiększenie pojemności C1 i C2 w IPS Symetri z 22uF do 33uF? Zamówiłem kondensatory lecz przysłali mi te dwa o innej wartości, nie wiem czy coś z tym robić czy taka zmiana nic nie "zepsuje".
                      Moim zdaniem zmiana nic nie "zepsuje" - to kondensator, który ma "stabilizować" napięcia na diodach LED, które są źródłem odniesienia.

Ale dla pewności poczekałbym na opinie autora

Skomentuj

Smialo mozesz dac troche wieksze pojemnosci (te na LEDach). Nic sie nie stanie.
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

wszyscy tak ostatnio zapodają iampy, no cóż :

myślę że czas obudowę jakąś zrobić

Last edited by szastal; 07.12.2015, 12:42.

Skomentuj

Hm... trafo jakby znajome, zaciski głośnikowe też :) Gość sporo sprzeda do i-ampów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              Hm... trafo jakby znajome, zaciski głośnikowe też :) Gość sporo sprzeda do i-ampów :)
                              Trafo chyba od tego faceta chociaż ja je odkupiłem od kogoś innego z forum i do iampa idealne bo ma 59.3V na zaciskach od ops3. A wtyki głośnikowe chyba zostały po yamaszce rx397, ale fakt na iampa obudowa i wtyki z jakiegoś ampli onkyo czeka. A te trafa widzę po nazwie że jedna firma klepie dla yamahy i onkyo

Tak ogólnie to ops3 rusza z miejsca, jedyne co jedną wejściówkę zrobiłem małe zwarcie na tranie, o czym gavron pisał żeby uważać ale na pomiarze szybko wychodzi że na emiterowym nagle mamy znacznie za dużo mV, więc już wiadomo że coś nie tak i stałe na wyjściu, szybko osunięte i można spokojnie regulować tak jak powinno być i można grać, więc jak ktoś się jeszcze boi że coś nie tak pójdzie to nie ma się czego bać
                              Last edited by szastal; 07.12.2015, 12:57.

Skomentuj

Witam.
                                Mam do Was pytanie.
                                Poskładałem OPSy, regulowałem prądy zgodnie z instrukcją.
                                Niby wszystko jak być powinno. Napięcia ustabilizowały się w podanych wartościach.
                                Ale bardzo niepokoi mnie 1 sprawa. Na wyjściu mam napięcie stałe w okolicach 1-1,2V.
                                Sprawdziłem płytki - OK, elementy prawidłowe, zwarć nie ma.
                                Podłączyłem IPS CFP-Mad, podregulowałem - DC mniejsze niż 0,2v ale nie zero.
                                Inne IPSy nie mają regulacji.
                                Przepuści mi to zabezpieczenie zasilacza?
                                Pozdrawiam
                                Martwić się tym czy ten typ tak ma?

Skomentuj

Dużo, coś masz chyba nie tak. Ktoś pisał że na samym ops miał 70mV, ja na swoim nie sprawdzałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                                    Witam.
                                    Mam do Was pytanie.
                                    Poskładałem OPSy, regulowałem prądy zgodnie z instrukcją.
                                    Niby wszystko jak być powinno. Napięcia ustabilizowały się w podanych wartościach.
                                    Ale bardzo niepokoi mnie 1 sprawa. Na wyjściu mam napięcie stałe w okolicach 1-1,2V.
                                    Sprawdziłem płytki - OK, elementy prawidłowe, zwarć nie ma.
                                    Podłączyłem IPS CFP-Mad, podregulowałem - DC mniejsze niż 0,2v ale nie zero.
                                    Inne IPSy nie mają regulacji.
                                    Przepuści mi to zabezpieczenie zasilacza?
                                    Pozdrawiam
                                    Martwić się tym czy ten typ tak ma?
                                    Przecież na tym CFP masz możliwość regulacji. Można wejść do 0mV. Niekiedy wtedy idzie na - lub +,ale to masz 14mV...
                                    Sam OPS nie nadaję się na sprawdzenie DC zrób to tylko i wyłącznie z podłączonym IPS.
                                    Zabezpieczenie zadziała ci chyba od 2V DC. Ale 200mV to i tak za dużo.
                                    U siebie mam 33mV,22mV Cliff
                                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

No to opiszęco dalej z OPSami:
                                      Dziś siadłem na spokojnie jeszcze raz do regulacji.
                                      I powiem nie wiem co wczoraj się działo. Aktualnie mam Bez IPSów 160mV ( tak wiem nie ma sensu tam się sugereować ).
                                      Z CFP - prawie 0- +/- 5mV OK.
                                      Z Symetri -30 - -45mV
                                      Cliffjumper 25-30mV.
                                      No to tak może zostać ( chyba? )
                                      Na razie jeszcze nie słuchałem i pewnie będzie kilka dni musiało minąć zanim wyskrobię trochę więcej czasu na odsłuch.
                                      Dzięki za podpowiedzi.

Skomentuj

n-krzychu. Do 100mV jest ok, poniżej jeszcze lepiej :) Można grać :)
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

U mnie znowu coś pod górę.
                                          Końcówki z A9 i słychać brum, przydźwięk.
                                          Do zasilacza podłączone tylko końcówki, wejścia zwarte i brzęczy.
                                          Kurde co to może być? Pętli masy nie ma bo do wejścia nic nie podłączone.
                                          Wszystkie masy prowadzone do zasilacza (forumowego) oddzielnymi przewodami.
                                          Napięcie na wyjściu 0,9mV na jednym, na drugim nie pamiętam, ale też jakieś "nic".
                                          Nie jest to może głośne, ale z odległości 1m od kolumny słyszalne.
                                          Na zasilaniu przewody 1,5mm2, wszystkie po około 40cm.
                                          Normalnie ręce opadają już...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X