Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja sobie dziś w ramach relaxu odpaliłem a9. I znowu mam problem leżący kkasycznie na linii krzesło-lutownica. I też dziwne, bo jedna sztuka ok, a na drugiej bias jest równy dokładnie 0. Obie grają, ale jedna nie ma prądu spoczynkowego. Radiator zimny. Kto mi podpowie od czego zacząć szukać, bo nawet nie mam pomysłu czemu tak się dzieje. Opsy są ok.
    Last edited by Micwoj; 24.12.2015, 00:57.

Skomentuj

Zamień IPSy miejscami i zobacz czy się zjawisko przenosi, jeśli tak to musisz szukać jakiegoś błędu w IPS, najlepiej przez porównanie jednej z drugą.

Skomentuj

Jak ips nie podepniesz to jest 0 właśnie. Na szybko raz tak zrobiłem. Tzn nie zwróciłem uwagi że nie mam zworki z rezow zamiast ips i wtedy właśnie nic nie było

Skomentuj

Micwoj
          W A9 pasowalo by zmierzyc prad jaki plynie przez stopien napieciowy (spadek napiecia na rezystorach w emiterach tych 4szt malych tranzystorkow), najlepiej ustawic tak mniej wiecej 2.5-3.5mA na jeden tranzystor czyli okolo 5-7mA na caly stopien napieciowy.Sprawdzanie mozesz tez rozpoczac od zmierzenia wartosci napiecia pomiedzy punktami PD i ND --> powinno byc rowne okolo 6x spadek na diodzie, w praktyce troche wiecej niz 3,2-3.5v.

Wesolego lutowania !!

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
            Zamień IPSy miejscami
            Przenosi się z ips
            Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
            Jak ips nie podepniesz to jest 0 właśnie.
            Wygląda to tak że na rezystorach normalnie sie bias ustawia, a jak podepnę ips to po jakimś ułamku sekundy od włączenia spada do 0 i ma wezystko w d... ale żeby było wesoło gra w miarę normalnie, chyba w czystej klasie B :) radiator przy nocnej głośności był całkiem zimny.
            Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            W A9 pasowalo by zmierzyc prad jaki plynie przez stopien napieciowy (spadek napiecia na rezystorach w emiterach tych 4szt malych tranzystorkow)
            Dzięki, w poniedziałek sprawdzę i napiszę.
            Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            Wesolego lutowania !!
            Wigilia pod palmami? NICE :)
            To wesołych świąt.

Skomentuj

Ja mam pytanie. Chciałbym dla mojego taty w prezencie zrobić iampa na ecc82. Mam małe radiatory i chciałbym dać jak najmniejsze napięcie, bo zresztą mocy dużo nie potrzeba. Jakie najmniejsze AC z trafa mogę dać na OPS 3 ?

Wesołych świąt dla wszystkich :)

Skomentuj

Adam
                Do lampek przydalo by sie z 2x 50V DC minimum, ja mialem nawet 2x45V DC.

Skomentuj

U mnie działał bez problemów na 2x30VAC bez obciążenia. Aktualnie jest 2x36VAC bez obciążenia. Ale może spróbuj tą wersje OPS2 sam bym się skusił. Ale OPS3 gra i ma się bardzo dobrze.

Niestety nie. CFP oraz Cliff
                  Last edited by nik156; 26.12.2015, 13:51.
                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                    U mnie działał bez problemów na 2x30VAC bez obciążenia. Aktualnie jest 2x36VAC bez obciążenia. Ale może spróbuj tą wersje OPS2 sam bym się skusił. Ale OPS3 gra i ma się bardzo dobrze.
                    Ale napisałem, że chodzi tylko i wyłącznie o IPS ECC82. grałeś na tym IPS?

Skomentuj

Hmm na przestrogę jakiś czas temu na własne życzenie spaliłem jeden z monobloków że nie miałem części zamiennych więc złożyłem następny po miesiącu i oczywiście nie patrzyłem na poradnik tak więc przez 3 dni spaliłem części za jakieś 50 zł i w końcu zaczołem czytać i podczas czytania zaczaiłem kur..... ( Przewód NFB z ekranem. Ekran podpięty TYLKO I WYŁĄCZNIE z jednej strony – do gniazda GND. Z drugiej strony zakończony termokurczką pod koniec przewodu NFB od strony gniazda goldpin. (niebieski ekran, brązowy NFB).I przez takie gów... wkurwi.... się przez 3 dni:P:P:P Wiem moja ina tylko i wyłącznie i tu przestroga borys stworzył coś zajebistego jak nie wychodzi to tylko i wyłącznie wasza wina.:P:P:P:):):)

- - - - - aktualizacja - - - - -

A sorki dodam że grałem już na IPS Cliffjumper i IPS CFP-Mad próbowałem na IPS VSHA ECC82 ale jakoś mam 60 v DC na wyjściu:P ale myślę że kiedyś dojdę dlaczego:P:P:):)

Skomentuj

Pewnie diode odwrotnie wlutowałeś :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):):):):):)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                          Ale mam dziwną sytuację, na obu kanałach bias trzyma te 12mV, ale jak tylko podepnę daca to na jednym skacze do 20mV a na drugim (jak widać na foto) 35mV.
                          No i dzieje się to tylko na dacku, karta z komputera, odtwarzacz cd i telefon jest ok.
                          PD i ND względem GND mają ok 1,7V, a włączając daca skaczą w górę kilkadziesiąt mV.
                          Wyjście z daca tak wygląda:

Zrzuty z oscyloskopu, co tam się dzieje będę miał we wtorek.

Skomentuj

dziwiedziu
                            Daj w szereg przed wejsciem rezystorek zara przy IPS albo daj potek przed wzmacniacz. Jak taki patent nie bedzie ci sie podobal to przerobie dla ciebie filtr wejsciowy, zmniejszy sie mu znaczaco impedancje wejsciowa. Przewod sygnalowy ktorego uzywasz bedzie mial spokojnie z 150_ 200pF co tez nie jest bez znaczenia w tym przypadku. Za 2 godzinki bede juz w domu to wkleje przerobiony filtr wejsciowy.

EDIT
                            Mozesz tez zwiekszyc wartosc Rq72=47R na wieksza, np 220R
                            Last edited by borys; 27.12.2015, 19:30.

Skomentuj

Borys,
                              dzięki za wskazówki, dzięki nim znalazłem błąd w A9 w minutę. Zwarta jedna z tych początkowych diod.
                              Odpaliłem jeszcze cfp-mad. Właśnie gra. Chyba najbardziej mi się podoba z tych trzech, ale jeszcze parę godzin posłucham zanim się na coś zdecyduję. Chciałem jeszcze odpalić VSHA classic, ale się okazało że poczekam, brakuje mi zenerek 6,2v. Chyba że mogę wlutować 15v na razie?

Skomentuj

CFP-Mad bede jeszcze dopracowywal bo tego potrzebuje, to jest bardzo ciekawa wejsciowka wbrew temu co widac na schemacie, sprzezenie pradowe, wejscie na parze CFP i stopien napieciowy CFP.
                                Kup zenerki 6.2V.

Skomentuj

Zeby nie bylo ze sie obijam, moze uda mi sie do konca tygodnia polutowac OPS z dwoma parkami.

Uchwyty do radiatorka bardzo latwo jest zrobic, wystarczy kawaleczek drutu i otworek gwintowany.

Last edited by borys; 29.12.2015, 16:51.

Skomentuj

Co to jest na 3. zdjęciu na prawo od opsa?

Też tak macie, że jak dotykacie radiatora od sterujących (nieumasiony póki co) to zbiera wam syf z palca i spadek na emiterowych wzrasta?

Skomentuj

Spadek (napięcia) na emiterowych, czyli prąd spoczynkowy wzrasta? To raczej nie zbiera syfu, tylko Twój palec odbiera trochę ciepła, a wzmocnienie bipolarów to przecież funkcja temperatury. Jak w BG9 dotknę pary wejściowej to zaraz się bias zmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                        Co to jest na 3. zdjęciu na prawo od opsa?
                                        Widziałeś już coś podobnego. To sterownik do I-SMPS.
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

SowaZ
                                          Podepnij maly radiatorek do masy i sprawdz jeszcze raz jak mozesz. Moze trzeba ten radiatorek zaekranowac. Jak dozyje do jutra to sprawdze u siebie jak to wyglada. Drivery sa skompensowane temperaturowo takze drift biasu tranzystorow wyjsciowych powinien byc niewielki w funkcji temperatury driverow (ilosc tej kompensacji mozna odpowiednio dopasowac w razie potrzeby).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X