Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mozliwe ze nie doczytalem ale zapytam:
    1) Jaka moc osiagnie iamp przy trafku 44V
    2) Jakich wymiarow radiator bedzie optymalny do chlodzenia?

Skomentuj

Wzór od borysa, tylko sobie napięcie podstawić swoje.

40V*1,4=56
      56-1,4=54,6 po wyprostowaniu

-6-7V (napiecie nasycenia)
      -3V spadek napiecia pod obciazeniem
      = -10V

54,6 - 10V = 44,6V

44,6V * 0,7 = 31,22V rms
      ((31,22)^2)/8R= 122W na 8R

na 4R napiecie przysiadzie jeszcze troche wiec pewnie bedzie 200-220W rms na 4R.

Radiator - mam na PW od borysa, ale znaleźć nie mogę..

Przy biasie na 150mA radiator 20-22 x 4 x 10cm będzie ok. (to musi borys potwierdzić)
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Witam.
        Zainteresowałem się właśnie tym projektem, szczególnie w kontekście IPS na bazie lampy elektronowej.
        Natomiast zauważyłem, że jedna "połówka" sygnału jest jak gdyby niewykorzystywana. Dolne piny X1-7 oraz X1-8 jak gdyby "nie dostają" sygnału.
        Zastanawiam się, czy można by było wykorzystać sygnał z tranzystora T10 i "spuścić go windą do piwnicy" w taki oto sposób:

To jest jeszcze "surowy" i nieobrobiony pomysł - szkic pomysłu raczej - ale może coś na tej podstawie dałoby radę doszlifować ?
        Pomysł z tą "windą" kiedyś chyba widziałem w książce Bob'a Cordell'a - Building Power Amplifiers ...

W szczególności nie jestem pewien tego rezystora R33-bis ... może niepotrzebnie ogranicza prąd, który płynie do piwnicy w celu wysterowania trana obsługującego "przeciwległą" czyli dolną szynę ... Nie jestem również pewien trafności przeklejenia wszystkich elementów kompensacyjnych (kondy) itp ...
        Last edited by zjj_wwa; 24.06.2015, 19:12.

Skomentuj

zjj_wwa
          Taki stopien napieciowy juz byl przerabiany , (Hitachi VAS). Na dole trzeba dac lustro pradowe tak zeby po obroceniu fazy o 180 mialo co ciagnac ''w dol''.

Nawet jest w gotowych konstrukcjach.

Pozdr
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Większość paczki już dostała, więc się nie obijać :)

(wszystkie zdjęcia, żeby nie zaśmiecać tematu > _https://www.flickr.com/photos/125677873@N02/sets/72157652284372150

Skomentuj

Wy to jakies takie fajne/kolorowe te elementy macie, ja co wlutuje to zaraz wyjutuje i tak w kolo

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                na 4R napiecie przysiadzie jeszcze troche wiec pewnie bedzie 200-220W rms na 4R.
                Bedzie wiecej! W jednym kanale na 4omach moc zblizy sie do 300W. Radiator ktory odprowadzi tyle mocy to 14cm A5352 lub ok 10cm A6023.
                Pomijam chlodzenie wentylatorem, bo to idiotyczne zeby zamawiac ciche trafo i popsuc efekty szumiacym wiatrakiem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Wy to jakies takie fajne/kolorowe te elementy macie
                Borys litosci :) Chyba kolorowe elemenciki to kreca tylko nastolatkow co dopiero ucza sie lutowac :) Jak to dobrze, ze ja jestem daltonista i tylko uklad dla mne isie liczy a nie kolory :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                  Jak to dobrze, ze ja jestem daltonista
                  To jakim cudem pozwolili ci zostac elektronikiem? Przeciez kiedys były testy itp. Nie wiem jak jest teraz.

Skomentuj

Na plytce od soft startu widze napiecie sieci bardzo blisko kolkow montazowych! Nie dobrze. Jesli obudowa bedzie uziemiona to odleglosc ta powinna wynosic min 6mm dla obudowy izolowanej min 8mm.

Skomentuj

irek
                      Uklad nie jest wazny, ma sie swiecic, ladnie wygladac i ma byc polaczone super kablami Juz mam pomysl na kolejny projekt tylko nie wiem jak te wszystkie plytki polaczyc ze soba

Na soft starcie jest minimalnie mniej niz 6mm od sciezki do otworku. Ja daje soft start na gumowych podkladkach. Tak czy inaczej przy napieciu sieciowym trzeba uwazac.

gavron
                      Dobrze bylo by jeszcze moze rozrysowac jak polaczyc mase, dla mnie to zawsze byl najwiekszy klopot. Cala wejsciowka musi miec ten sam potencial odniesienia dlatego masa z stopnia wejsciowego wraca sie oddzielnym przewodem, potenciometr, preamp itp. tak samo.

Skomentuj

Dla mnie największy problem z masą i do teraz nie rozwiązany to masa wejść, jak połączymy je we wzmaku to zrobi się pętla masy z kablem sygnałowym np jack. Jak nie połączymy to jeden kanał nie działa, przy podłączeniu pojedynczego kabla.

Co do kołków, to na ebayu są teraz modne takie zestawy nylonowych dystansów, śróbek, nakrętek, tylko jest ich dosyć mało
                        Last edited by SowaZ; 24.06.2015, 23:39.

Skomentuj

Sowaz
                          Ja mam gniazda rca izolowane od obudowy, od gniazda rca idzie kabelek masowy do punktu STAR w zasilaczu.
                          Od RCA masy ida sobie do potenciometru i nasepnie do koncowek.

Skomentuj

Też mam izo, ale to nie zmienia faktu że wtedy masy zostaną połączone w wtyku jack i gwieździe.

Dokładając obudowę mamy dwie pętle
                            Last edited by SowaZ; 25.06.2015, 00:52.

Skomentuj

gavron
                              Dobrze bylo by jeszcze moze rozrysowac jak polaczyc mase, dla mnie to zawsze byl najwiekszy klopot. Cala wejsciowka musi miec ten sam potencial odniesienia dlatego masa z stopnia wejsciowego wraca sie oddzielnym przewodem, potenciometr, preamp itp. tak samo.
                              Ja założę swój temat w konstrukcjach z pełnym opisem, ewentualnie dociągniemy pomysł o którym wcześniej pisałem.

Skomentuj

Sowa
                                Nie patrz tak bardzo na ''pentle'', zerknij na zagadnienie z innego punktu widzienia, prad jest jak woda i zawsze szuka najlatwieszej drogi zeby plynac. Masz to wszystko polaczyc w taki sposob zeby jedna rzeka do morza plynely male sygnalowe rybki a wiekie sztuki maja plynac inna rzeka. Ryby maja sie nie mieszac.

Wejsciowka ma miec ten sam potencial!.
                                Dam ci moj przyklad:

- potek --> barwa --> wzmak
                                Tak mam narazie to podrutowane.
                                Jest brum, podglasniam jest go wiecej. Niby wszystko dobrze polaczone a tu lipa.
                                Blad jaki zrobilem to zasilanie +12/-12V do barwy podlaczylem razem z masa (trzy kabelki), oczywiscie masa wracala sie do glownego punktu. I lipa prosze pana BRUM.
                                Wystarczylo obciac masowy kabelek od zasilacza. Czyli podlaczylem +12V i -12V a masa idze ta z RCA (nie ma masy z zasilacza). I jest cisza, jak krece potkiem volume to delikatnie slychac narastajacy szum w glosniku 2R , brumu niet, czyli oznacza to ze potencial jest wszedzie ten sam (grube ryby maja swoja rzeke a male maja swoja).
                                Przewody masowe musza zostac potraktowane jako rezystory, wszystko co ma wysoka impedancje bedzie latwo lapac ''syf'' z otoczenia, czasami to nie jest takie proste i oczywiste, ale jak sie poswieci troche czasu to temat jest do ogarniecia.

(ps rezystorow separujacych mase sygnalowa nie mam wcale)
                                Last edited by borys; 25.06.2015, 08:34.

Skomentuj

tylko nie wiem jak te wszystkie plytki polaczyc ze soba
                                  Dorzuce Ci drugi komplet moich, bedziesz mia llatwiej

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                  Też mam izo, ale to nie zmienia faktu że wtedy masy zostaną połączone w wtyku jack i gwieździe.

Dokładając obudowę mamy dwie pętle
                                  Zauwaz, ze polaczenie sygnalowe CD-wzmacniacz za pomoca stereofoniczengo przewodu czincz-czincz samo w sobie wprowadza petle mas! Problem bylby wiekszy gdyby kable kanalow nie byly przy sobie.

Tak wiec do potka volume masy ida wspolne, dopiero za nim moga rozgalezic sie na dwie koncowki. Jesli koncowki maja rezystory separujace to wtedy tak na prawde koncowka nie dostanie masy sygnalowej. Konieczne jest podlaczenie jej osobnym kablem od potka volume do wspolnej masy koncowek czyli do masy wspolnego zasilacza. Mozna tez w jednej koncowce zewrzec rezystor separujacy. Duzo zalezy od konkretnego projektu.

Jest brum, podglasniam jest go wiecej. Niby wszystko dobrze polaczone a tu lipa.
                                  Blad jaki zrobilem to zasilanie +12/-12V do barwy podlaczylem razem z masa (trzy kabelki), oczywiscie masa wracala sie do glownego punktu. I lipa prosze pana BRUM.
                                  Wystarczylo obciac masowy kabelek od zasilacza. Czyli podlaczylem +12V i -12V a masa idze ta z RCA (nie ma masy z zasilacza).
                                  Wszystko sie zgadza. Odlaczenie sygnalow moze spowodowac klopot bo plytka nie dostanie masy dlatego mozna podlaczyc ta rozcieta mase zasilacza np rezystorem 10om.

Dla dociekliwych dodam jeszcze, ze zasilanie preampa musi byc stabilizowane. Jesli umiescicie stabilizator na plytce preampa a dolaczycie napiecie tetniace to tetniacy prad odlozy sie w postaci napiecia na rezystancji masy. Wystarczy ze bedzie to ulamek mikrowolta ktory potem zostanie wzmocniony przez wzmacniacz.

Jednak to problem brumu preampa a glownie problem dotyczy petli mas na samej koncowce.

(ps rezystorow separujacych mase sygnalowa nie mam wcale)
                                  Wiec zawsze wkradnie Ci sie brum, bo zawsze powstanie petla mas. Jesli bedzie krotka i pociagnieta grubymi przewodami to brum bedzie tak niski, ze nie bedzie slyszalny.

Skomentuj

VSHA_ECC88 (tutaj jeszcze nie publikowana wejsciowka)
                                    Zasilanie +/-70V i 5 par w OPSsie, plytka Marka z Francji.

''I got a chance to play your boards through my Slewmonster OPS today. Wow, sounds awesome. I had it playing on +-70V rails and it is quite nice sounding. I didn't try it without C9 so I can't comment on that but it is very good sounding and stable. Offset drifts a bit but not too bad. I used 100v 10u caps so no issues with the higher voltages.''

Teraz pracjue nad wersja z j-fetami zamiast lampy, musze tylko dokonczyc plytke, IPS bedzie sie nazywal IRONHIDE.
                                    Postaram sie zrobic jakies porowanie z lampa i z j-fetami.
                                    Ledwie zamieszcze schemat, swojej plytki nie zdaze zrobic a chlopaki juz ogarniaja swoje pcb.

pozdr
                                    Last edited by borys; 27.06.2015, 07:56.

Skomentuj

Żeby nie było że się obijam :P

- Jeśli macie podstawi pod bezpieczniki takie jak ja i gavron może być problem z D7

Reszta bardzo fajnie.

@down - Myślisz się, drut jest w pełni izolowany. Fakt sam robił za cewkę.
                                      Last edited by nik156; 27.06.2015, 18:11.
                                      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czy mi się wydaje, czy ta cewka jest nawinięta drutem bez izolacji? Jeżeli tak, to obawiam się, że nie bardzo będzie działać Drut musi być izolowany (emaliowany).

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                                          Żeby nie było że się obijam :P

- Jeśli macie podstawi pod bezpieczniki takie jak ja i gavron może być problem z D7

Reszta bardzo fajnie.
                                          Popełniłeś mały błąd, będziesz mieć problem z wlutem tranów końcowych.

Trzeba było wlutować tak jak mam u siebie:

Przykręcasz trany, lutujesz od góry, odkręcasz, lutujesz od dołu i dopiero rezy emiterowe i kondy 100uF.

W załączniku PDF z punktami OPS,IPS do wiercenia. Drukujemy w skali 100%. Trany są tak rozstawione, żeby weszły bez problemu na radiator o wysokości 10cm. IPS jest przysunięty do OPS tak, żeby bez problemu podłączyć je razem goldpinem.

Uwaga dla wszystkich - pełny poradnik z opisem krok po kroku jak lutować OPS,każdy IPS i jak uruchomić wstawię jak wrócę około 27-28.07. Jako nowy temat.
                                          Załączone pliki
                                          Last edited by gavron04; 27.06.2015, 18:25.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X