Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po wczorajszych kombinacjach znalazłem przyczynę tego brumu.
    Masę od A9 i OPSa najlepiej jest połączyć przy OPSie.
    Nie dawać oddzielnego przewodu od A9 do zasilacza, bo to właśnie powoduje przydźwięk.
    Last edited by piotreq123; 15.12.2015, 07:22.

Skomentuj

A ja wczoraj pierwszy raz podłączyłem swojego do kolumn. Na cliffjumperze, tylko to mam na razie polutowane. Ależ to ma atak i swobodę. Trzyma kolumny za pysk. Całość jest taka... hm.. spokojna w odbiorze. Podoba mi się bardzo. Na razie za mną godzinka słuchania. Chciałbym parę dni posłuchać, ale nie mogę, muszę specjalnie rozstawiać, bo mam na desce i przy dzieciach boję się zostawić na wierzchu podłączone do prądu.
      Ale muszę przy tym powiedzieć że BG9 też jest bardzo spoko.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
        Po wczorajszych kombinacjach znalazłem przyczynę tego brumu.
        Masę od A9 i OPSa najlepiej jest połączyć przy OPSie.
        Nie dawać oddzielnego przewodu od A9 do zasilacza, bo to właśnie powoduje przydźwięk.
        U mnie przy A9 dawałem z zasilacza i cisza :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          U mnie przy A9 dawałem z zasilacza i cisza :-)
          Forumowy zasilacz? Jeśli tak to dziwne trochę, że 2 identyczne układy zachowują się inaczej :blink:

Skomentuj

U mnie cliff, ale absolutna cisza. Masa do wejściówki oddzielnym kablem prosto z zasilacza. Zasilacz Taza ostatnia wersja.
            A powiedz, zapinałeś przez ten pre z którym masz kłopoty, czy z jakimś potencjometrem na wejściu?
            Jak zewrzesz wejście do masy na krótko też brumi?

Skomentuj

Końcówki sprawdzałem oczywiście oddzielnie, ze zwartym wejściem.
              Brum zniknął dopiero jak odpiąłem masę A9 od zasilacza i połączyłem ją z masą przy PCB OPSa.
              Później test na zwykłym potencjometrze i było już dobrze.
              A ten pre nieszczęsny to szumi a nie brumi :biggrin: i to nieważne czy z i-ampem czy podpięty pod wejście amplitunera, którego używałem do tej pory.

Zawsze jak czytałem o problemach ludzi z przydźwiękiem to się dziwiłem, bo nic takiego nigdy mi się nie zdarzało.... do czasu jak widać.
              Last edited by piotreq123; 16.12.2015, 10:46.

Skomentuj

Forumowy zasilacz? Jeśli tak to dziwne trochę, że 2 identyczne układy zachowują się inaczej :blink:
                Mam zasilacz taza :-) liczy się podłączenie wszystkiego , a nie komponenty.

Skomentuj

I obie końcówki brumią tak samo? Próbowałeś innych wejściówek?
                  Może zrób zdjęcie jak ty to masz wszystko razem połączone.

Skomentuj

Nie próbowałem innych wejściówek bo nie kupowałem PCB, od początku byłem nastawiony na tą z opa2134.
                    A czego tu zdjęcia robić - zasilacz taza + 2 i-ampy podłączone prostymi przewodami o długości ok. 40cm.
                    Brumią obie jednakowo.
                    Kombinacje już różne robiłem z ułożeniem przewodów, oddaleniem trafa od końcówek, ale to nie ma w ogóle wpływu.
                    Testowałem też na podłączonej tylko jednej końcówce - było dokładnie tak samo.
                    Last edited by piotreq123; 16.12.2015, 11:04.

Skomentuj

u mnie to tak wczoraj wyglądało. Pająk obskórny, potencjometr najpodlejszego autoramentu, obudowa potka nawet nie spięta do masy, kabel sygnałowy nad zasilaczem, głośnikowe koło trafa... zasilające jeden od lampki, drugi od spawarki. Generalnie polepiłem na szybko z tego co miałem pod ręką.
                      I cisza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta

u mnie to tak wczoraj wyglądało. Pająk obskórny, potencjometr najpodlejszego autoramentu, obudowa potka nawet nie spięta do masy, kabel sygnałowy nad zasilaczem, głośnikowe koło trafa... zasilające jeden od lampki, drugi od spawarki. Generalnie polepiłem na szybko z tego co miałem pod ręką.
                        I cisza.
                        A to nie wiedziałeś,że rozwiązania prowizoryczne nie ustępują nic tym docelowym. Tak było zawsze.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta

I cisza.
                          A robiłeś A9 ?

PS. fajny wyłącznik od lampki nocnej :flapper:
                          Last edited by piotreq123; 16.12.2015, 11:48.

Skomentuj

A robiłeś A9 ?
                            Ja nie, ale Adam_85 robił :)

Skomentuj

U mnie też powoli do przodu, z ciekawości.

Skomentuj

Nie powinno byc zadnego brumu jezeli wsio jest poprawnie poskladane. Trzeba tylko pilnowac zeby po masie sygnalowej nie wracaly sie prady np z duzych elektrolitow. (podawalem chyba moj przyklad z barwa).

Takie lutowanie na pajaka ma swoje duze plusy, ''druty'' sa polutowane ladnie w punkt i jest kontrola nad pradem, np na plytce PCB moga dojsc kawalki sciezki albo jakas wylewka masowa i juz kontroli nad pradem nie bedzie.

A jak zajdzie potrzeba to mozna polutowac takiego babola i problemu z brumem nie bedzie.
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Układ sterowania oparty o uC czy jakis gotowy układ?

Skomentuj

Przetwornica to projekt i-SMPS, sa narazie dwie plyty glowne.
                                    Sterownik ma taki sam pinout. Sterownik mozna zrobic na czym sie tylko podoba bo plyta glowna jest na tyle uniwersalna. Moze to byc sg2525, tl494, ir2153, ucc25600, irs2795 albo cokolwiek innego. Tylko trzeba ten sterownik odpowiednio ogarnac. Powyzsza plyta jest zrobiona w 80% ze zlomu elektronicznego ATX + chlodzenie oemowe z starego athlona.
                                    A lapek to dell d610, mam ich z 4szt, nie do zakatowania.
                                    Last edited by borys; 16.12.2015, 20:25.

Skomentuj

Ile mocy można z takiej przetwornicy wykrzesać?

Skomentuj

Adzik
                                        Ja planuje jakies 1kW z tego wykrzesac, moze troche mniej w trybie ciaglym.

Skomentuj

Jak zostało zrealizowane zabezpieczenie nadprądowe?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X