Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosze
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wkradła się chyba mała pomyłka :) podstawa czasu jest 200ns
      Last edited by dario67; 13.01.2016, 22:03.

Skomentuj

Tak oczywiscie 200ns.

Czujnym potrzeba byc!! Fajnie.
        Juz mi sie nie chce tego slajdu poprawiac :P

Skomentuj

Nie na temat...
          Powiedziałeś to niczym Mistrz Yoda :biggrin::thumbup:

Skomentuj

Ja trochę z innej beczki, bo dopiero przymierzam się do składania I-AMPa. Jestem w trakcie kompletowania elementów. Jest to moja pierwsza konstrukcja tej mocy, stąd wole zapytać niż tylko wtopić kasę.

Widzę że w OPSach 2 i 4 kolektory pary MJE340/350 i linia IPS jest podciągnięta przez jedną rezystancje do zasilania, a w wersji OPS3 jest przez 2 różne. Czy jest to jedynie uproszczenie, czy może jakoś bardziej znacząca modyfikacja? Które rozwiązanie wybrać i czy lutować kondensator C5?

Jeszcze do końca nie wiem którą wersje OPS wybiorę, rozważam opcje na 3 lub 4pary. OPS3 musiałbym przerabiać, ponieważ zamierzam wykorzystać graty które mam, czyli pozostałośći po Omnitrochińczyku P-1500:

Jak widać radiatory trudne w adaptacji, bo przeznaczone na tunel, na którym oryginalnie mieściło się po 3trany z jednej strony. Nie chciałbym tunelu, ponieważ wentylator musiałbym ciągle wymuszać przepływ powietrza, no i płytka całkowicie do przeróbki. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby np. skleić i połączyć płaskownikiem 2 radiatory na długość. Na kształt ułożonych po prawej stronie:

Wtedy myślę że spasowałby mi OPS4, tylko rodzi się pytanie czy jest sens lutować 4pary przy zasilaniu +-60 z zasilacza impulsowego hmm 700W? Przetwornice pewnie część pozna i wie jakie są jej możliwości:

Z tego co mi wiadomo to łatwo można zwiększyć jej napięcie, jednak musiałbym zmieniać kondensatory na wyjściu, bo są na 63V. Puki co i tak nie zamierzam obciążać wzmacniacza większą mocą jak 200-250W przy 8ohm. Czy ktoś byłby mi w stanie coś doradzić, ewentualnie miał jakieś inne propozycje? Z góry dziękuje za pomoc

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
              Prosze
              Za filtrami? Szkoda tego wzmacniacza do audio :)

Skomentuj

i to co najlepsze w tym wzmacniaczu :

https://flic.kr/p/D98iTH

https://flic.kr/p/CYyD1Y

https://flic.kr/p/D98hJi

47k zmieniony na 22k, ale lekki szum jak i brum pozostał , pozostaje jeszcze dodanie 10R do GDN

Skomentuj

Dzisiaj na szybkosci sprawdzilem sterowniki do E-MU0204 i ops'a na dwie parki. Wyglada na to ze wsio dziala jak nalezy.
                  Nowa wejsciowke bede musial jeszcze troche pomeczyc.

Setup:

Kreseczki:

Skomentuj

Im więcej słucham cfp tym bardziej mi się podoba. Nie wiem jak wpadłeś na ten pomysł ale był genialny. Nawet wavecor nie przeszkadza, od dawna przy składaniu nie było takiego zadowolenia z całości jak teraz to gra.

Skomentuj

Fajnie ze ci sie podoba. CFP to moja ulubiona wejsciowka, musze nad nia jeszcze popracowac (zwiekszyc zakres bezpieczenstwa i poprawic rownowage termiczna) bo to dosyc delikatne diabelstwo jest. Troche sie nameczylem zanim udalo sie ja opanowac.
                      Teraz robie kolejny wzmak z sprzezeniem pradowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                        Ja trochę z innej beczki, bo dopiero przymierzam się do składania I-AMPa. Jestem w trakcie kompletowania elementów. Jest to moja pierwsza konstrukcja tej mocy, stąd wole zapytać niż tylko wtopić kasę.

Widzę że w OPSach 2 i 4 kolektory pary MJE340/350 i linia IPS jest podciągnięta przez jedną rezystancje do zasilania, a w wersji OPS3 jest przez 2 różne. Czy jest to jedynie uproszczenie, czy może jakoś bardziej znacząca modyfikacja? Które rozwiązanie wybrać i czy lutować kondensator C5?

Jeszcze do końca nie wiem którą wersje OPS wybiorę, rozważam opcje na 3 lub 4pary. OPS3 musiałbym przerabiać, ponieważ zamierzam wykorzystać graty które mam, czyli pozostałośći po Omnitrochińczyku P-1500:

Jak widać radiatory trudne w adaptacji, bo przeznaczone na tunel, na którym oryginalnie mieściło się po 3trany z jednej strony. Nie chciałbym tunelu, ponieważ wentylator musiałbym ciągle wymuszać przepływ powietrza, no i płytka całkowicie do przeróbki. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby np. skleić i połączyć płaskownikiem 2 radiatory na długość. Na kształt ułożonych po prawej stronie:

Wtedy myślę że spasowałby mi OPS4, tylko rodzi się pytanie czy jest sens lutować 4pary przy zasilaniu +-60 z zasilacza impulsowego hmm 700W? Przetwornice pewnie część pozna i wie jakie są jej możliwości:

Z tego co mi wiadomo to łatwo można zwiększyć jej napięcie, jednak musiałbym zmieniać kondensatory na wyjściu, bo są na 63V. Puki co i tak nie zamierzam obciążać wzmacniacza większą mocą jak 200-250W przy 8ohm. Czy ktoś byłby mi w stanie coś doradzić, ewentualnie miał jakieś inne propozycje? Z góry dziękuje za pomoc
                        Mam to samo na zasilaniu, powiedz mi czy masz stabilizacje jeśli tak to jak u Ciebie zmienia się napięcie pod obciążeniem? (700W)

Borys zmień ten front bo gryzie w oczy

Skomentuj

Przetwornicy jeszcze aż tak nie obciążałem, bo nie miałem zresztą czym. Mam zrobione bez stabilizacji i z tego co mi wiadomo to przy 600W napięcie przysiada z 60V na 59V.

Skomentuj

Borys, z jakiego programu te "kreseczki"?

Skomentuj

Kreski sa z pakietu Arta.

Skomentuj

Przetwornicy jeszcze aż tak nie obciążałem, bo nie miałem zresztą czym. Mam zrobione bez stabilizacji i z tego co mi wiadomo to przy 600W napięcie przysiada z 60V na 59V.
                                To jak przy 600W siada o 1V to lepiej sam zmierz . Przymierzałem się do takiego połączenia ale na 2x300W chyba dam dwie sztuki...

Skomentuj

Jest jakis chetny beta tester z gotowymi OPSami do testowania nowej wejsciowki ??

Potrzeba bedzie plytke wytrawic (6cm x 7cm), troszke rezystorkow, zenerki 15V, tranzystorki jakies w to126 na stopien napieciowy i jako wejsciowe mam dwie wersje, jedna na ksa992/ksc1845 i jedna na bc550/560 (albo BC546/556).

Jak cos to dawac znac.
                                  Dzkiekowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                    To jak przy 600W siada o 1V to lepiej sam zmierz . Przymierzałem się do takiego połączenia ale na 2x300W chyba dam dwie sztuki...
                                    Z tego co wiem to na toroidach bywają większe spadki i jakoś wzmacniacze funkcjonują. Tym bardziej że moc muzyczna nie jest mocą ciągłą, przez co w wzmacniacz tylko w krótkim momencie taką moc będzie potrzebował oddać. Być może pojemności w zasilaniu zapobiegną temu spadkowi i pozwolą na oddanie jeszcze większej mocy. Tak jak mówisz, muszę to wszystko sam obadać... tylko najpierw trzeba OPS złożyć :P Na razie kombinuje jak to wszystko upchać i chyba dziś spróbuje zaprojektować płytkę pod radiatory w kształcie tunelu.

Skomentuj

No czy tak spadają to wątpię. U mnie na 2 tych samych trafach toroidach 2x 42v 600w oraz na 2x50v 600w pod obciążeniem 8r spadło o 1-2v? :)
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Z tego co wiem to na toroidach bywają większe spadki i jakoś wzmacniacze funkcjonują. Tym bardziej że moc muzyczna nie jest mocą ciągłą, przez co w wzmacniacz tylko w krótkim momencie taką moc będzie potrzebował oddać. Być może pojemności w zasilaniu zapobiegną temu spadkowi i pozwolą na oddanie jeszcze większej mocy. Tak jak mówisz, muszę to wszystko sam obadać... tylko najpierw trzeba OPS złożyć :P Na razie kombinuje jak to wszystko upchać i chyba dziś spróbuje zaprojektować płytkę pod radiatory w kształcie tunelu.
                                        Nie mówię, że 1V to duży spadek. Chodzi mi abyś obciążył przetworke jakimś rezystorem (jak nie amsz wystarczającego to polecam wrzucić w wode ) tak by się wydzieliło 600W mocy i spisał napięcia. Co więcej powiem Ci, że spadek napięcia to nie wszystko, sprawdź w jakiej temperaturze zasilacz się stabilizuje. Dla mnie zasilacz powinien wytrzymać taką moc ciągłą jaka maksymalnie może dać wzmacniacz.

Skomentuj

Dzisiaj udalo mi sie na szybkosci ogarnac CFP z serwem, nie bylo latwo bo serwo jest podpiete wprost do konda o pojemnosci 1-2.2mF, udalo sie temat ogarnac, offsetu praktycznie brak. Jeszcze musze doszlifowac pewne sprawy i bedzie mozna plytki trawic.

JetFire - wersja na KSC/KSA chodzi bez zarzutu ale kolejna ktora zrobilem na BC550/560 (maja hfe kolo 600) nie jest latwa do ogarniecia w 100% wiec bede potrzebowal jeszcze z 2 dni. Do piatku musze sie wyrobic bo wracam do kraju na kilka dni.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X