Tak, do Ciebie. Jak polutujesz i uruchomisz to już wystarczy. Zobacz kit z advanceelectronic. Dobrze mówisz, że trzeba dostosować zab. do końcówki. Nie mam kitu i nie wiem czy tam jest jakąś regulacja do prądu pracy. Gdyby nie było to całe zabezpieczenie jest tylko na papierze...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaDo mnie pytanie? Nic nie dam rady samodzielnie zrobić poza polutowaniem i uruchomieniem urządzenia. Mój zasób wiedzy należy traktować jak wiedzę pani na taśmie produkcyjnej lutującą elektronikę.
Poza tym z wypowiedzi Irka i Borysa wychodzi, że przeciwzwarciowe powinno być dostosowane do końcówki (z jednej strony pod kątem prądu bezpiecznego dla końcówki, z drugiej nie za małego, żeby nie rozpinało wzmacniacza bez potrzeby, szybkości zadziałania itp) Więc nie wiem na ile uniwersalne rozwiązanie zadziała.
A tu rozwiązanie sprawdzone przez Autora. Tyle że mi się nie zmieści :(
W zasadzie można było by dołożyć jakiegoś LM61 i dołożyć zabezpieczenie termiczne do tego.Last edited by BIG ROMAN; 26.01.2016, 13:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaA słuchałeś wejściówek lampowych? Mi również wydaje się, że w A9 leży mega potencjał, przede wszystkim neutralności i przyjemności z odsłuchu. Symetria jest bardzo detaliczna, ma swój czar, ale na bardzo szczegółowo grających głośnikach może być zbyt "zimna".Last edited by turecki; 26.01.2016, 17:43.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaKolego turecki :) Napisz coś więcej nt wrażeń odsłuchowych cfp,symetrii,cliff,jet i a9 :)
Mogę tylko je przedstawić w/g kolejności od najlepszej do bardzo dobrej -A9-Ratchet, potem JetFire i Cliffjumper, CFP-Madness i Symetri.
Tak jak już pisałem wejściówki na lampach nie zabrzmiały tak jak VSHA_HD 4 i tu polecam VSHD.
Skomentuj
-
Wszyscy mają iAMPa, mam i ja :)
Kolega dzwiedziu sprzedawał OPS3 z Symetrii to kupiłem razem z radiatorami. Zasilacz 4x10mF z filtracją CRC leżał od jakiegoś czasu,ekranowane trafo EI ze starego niemieckiego wzmacniacza estradowego 2x35V także leżało od dłuższego czasu. Dziś poskładałem, wyregulowałem no i działa.
Niestety na razie jestem zawiedziony, znikły emocje z muzyki, jakoś tak płasko wszystko. Potestuję jeszcze inne wejściówki, może coś się poprawi...Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNiestety na razie jestem zawiedziony, znikły emocje z muzyki, jakoś tak płasko wszystko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo
Skomentuj
-
Dodanie preampa JC-2 trochę ratuje sprawę, ale średnica i góra dalej takie bez emocji :/
Kolega Micwoj zaoferował się, że pożyczy inne wejściówki, więc potestuję trochę i jeszcze pewnie się odezwę.
Natomiast na plus muszę powiedzieć, że fajny basik jest z tego wzmaka, energiczny, zwarty, czuć moc - bardzo dobrze zgrywa się z moimi, dość trudnymi kolumnami na dwóch TIWach 200XS w obudowie zamkniętej :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Po długich oczekiwaniach na części udało mi się wstępnie poskładać I-AMPa.
Po szybkim odsłuchu, jak na razie CFP, ciężko mi stwierdzić jak to gra, nie mam się za bardzo do czego odnieś. No i do dyspozycji jak na razie mam tylko Altusy 75 które za wiele nie pozwalają. Na pewno jest dobrze ale w jakim stopniu nie mam pojęcia no i pewnie po dograniu wszystkiego będzie jeszcze lepiej. Też kwestia przetestowania innych wejściówek które powoli kończę.
Jak ktoś lubi oglądać to tutaj link do zdjęć: http://1drv.ms/1nz0Rs1
Myślę ,że warto mi dodać że lutowałem pierwszy raz w życiu jakieś PCB.Last edited by farel123; 27.01.2016, 23:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaPrzydalo by sie trafko conajmniej 2x40vac. Do 2x35vac trzeba by kilka rezikow pozmieniac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez farel123 Zobacz postaPo długich oczekiwaniach na części udało mi się wstępnie poskładać I-AMPa.
Po szybkim odsłuchu, jak na razie CFP, ciężko mi stwierdzić jak to gra, nie mam się za bardzo do czego odnieś. No i do dyspozycji jak na razie mam tylko Altusy 75 które za wiele nie pozwalają. Na pewno jest dobrze ale w jakim stopniu nie mam pojęcia no i pewnie po dograniu wszystkiego będzie jeszcze lepiej. Też kwestia przetestowania innych wejściówek które powoli kończę.
Jak ktoś lubi oglądać to tutaj link do zdjęć: http://1drv.ms/1nz0Rs1
Myślę ,że warto mi dodać że lutowałem pierwszy raz w życiu jakieś PCB.
Luszti, dziwne że masz dobry basik na tym trafie..
Skomentuj
-
Ops moze pracowac na takim napieciu na jakie pozwalaja tranzystory i kondensatory, do 90V mozesz smialo jechac. A9 tez bedzie gral przy takim napieciu, tylko trzeba pamietac o przeliczeniu rezow w zasilaniu opampa i o tranzystorach ktore wyttzymia takie napiecie. Niestety mam tylko telefon pod reka. Wracam w sobote to moge wkleic juz przeliczony schemat.
Luszti
Symetri - na poczatek mozesz wywalic 10kR rezystorki ktore odchodza od zrodel pradowych do wzmacniaczy roznicowych. Musze poszukac na necie schematu bo nie pamietam nr. Jezeli bedzie lipa to trzeba bedzie zmienic ips na inny.
Ps
Te tiwy to duzo wacikow potrzebuja? Jestem w polsce i myslalem sobie lyknac taka parke bo mieszkam niedaleko greltonu.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SowaZ Zobacz postaLuszti, dziwne że masz dobry basik na tym trafie..Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Dużo tu chyba zależy też od reszty sprzętu jak i własnych preferencji, ja np sucho precyzyjnie z lekko kłujacą górą szczególnie na starych nagraniach rockowych miałem na cliffjumper (grało zwyczajnie z nalotem cyfrowym) natomiast na cfp jak nie te głośniki , łanie bas podkreślony i przede wszystkim średnica oraz góra złagodniała (szczególnie na skraju pasma wavecora) , teraz można nawet vinyl ripy ac-dc `74 słuchać bez bólu, ale też może być że mi się podoba właśnie granie w takim starym stylu. Pozostaje jeszcze inne ipsy potestować w wolnej chwili (z tym chyba największy problem będzie) . Przy opiniach myślę że warto dodawać na jakiej muzyce to sprawdzaliśmy i sprzęcie towarzyszącym
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaOps moze pracowac na takim napieciu na jakie pozwalaja tranzystory i kondensatory, do 90V mozesz smialo jechac. A9 tez bedzie gral przy takim napieciu, tylko trzeba pamietac o przeliczeniu rezow w zasilaniu opampa i o tranzystorach ktore wyttzymia takie napiecie. Niestety mam tylko telefon pod reka. Wracam w sobote to moge wkleic juz przeliczony schemat.
Z takiego napięcia to już niezłą moc można wydusić :cool:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaSymetri - na poczatek mozesz wywalic 10kR rezystorki ktore odchodza od zrodel pradowych do wzmacniaczy roznicowych. Musze poszukac na necie schematu bo nie pamietam nr. Jezeli bedzie lipa to trzeba bedzie zmienic ips na inny.
Zamieszczone przez borys Zobacz postaTe tiwy to duzo wacikow potrzebuja? Jestem w polsce i myslalem sobie lyknac taka parke bo mieszkam niedaleko greltonu.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj