Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to chyba poczekam aż i100 (bo czytając ten temat uważam że jeszcze będą poprawki) i i200 będą dopracowane i się z Borysem muszę o płytki dogadać. A może coś "starszego" już sobie wcześniej zrobię...
    :)
    nie spieszy się póki co :)
    powiedzmy zamawiając wszystkie podzespoły elektroniczne np: w TME to ile orientacyjnie taki podstawowy zestaw części stereo ops3 + a9 + jakaś inna najprosysza wejsciówka może kosztować? Wy już macie to za sobą
    Dzięki.
    Last edited by Szczery81; 20.11.2016, 08:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
      Wkładając każdy element na swoje miejsce, dbając o estetykę montażu i bezpieczeństwo podczas uruchamiania powinieneś dać radę.
      W razie czego jest forum by pytać. Z Borysowymi klockami nie ma problemu, wstają od kopa.
      Niestety poczatkujacym brak cierpliwosci i chca skonczyc i posluchac jak najszybciej, a pospiech jest zlym doradca. Jednak zawsze mozna odpalic na zarowkach.. nawet jak sie trafi bubel bedzie wiadomo, ze trzeba go znalezc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szczery81 Zobacz posta
        to chyba poczekam aż i100 (bo czytając ten temat uważam że jeszcze będą poprawki) i i200 będą dopracowane i się z Borysem muszę o płytki dogadać. A może coś "starszego" już sobie wcześniej zrobię...
        Iamp100 jest dopracowany i nie będzie zmian, powstały chyba 3-4 wersje i jest już finalna. Ale znając życie i Borysa to zawsze coś nowego wymyśli
        Last edited by gavron04; 20.11.2016, 10:34.
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Szczery81 Zobacz posta
          .... to chyba poczekam aż i100 (bo czytając ten temat uważam że jeszcze będą poprawki) i i200 będą dopracowane i się z Borysem muszę o płytki dogadać. A może coś "starszego" już sobie wcześniej zrobię...
          :)
          .... taki podstawowy zestaw części stereo ops3 + a9 + jakaś inna najprosysza wejsciówka .....
          Jeśli chcesz składać samodzielnie to składaj i-AMP100.
          Jest to podstawowa wersja i nie sprawiająca kłopotów.
          Tak jak pisałem , płytki PCB + części + radiator i trafo to około 500 zł.
          Jak wszystko zmontujesz poprawnie to " rusza od kopa ".
          Jedynie , w zależności od wersji iPS , trzeba dobrać rezystorki w zależności od napięcia zasilania.
          Jesli chcesz składać wszystko w osobnych blokach to musiał byś dołożyć do "ops3 + a9 + jakaś inna najprosysza wejsciówka" którąś wersję i-PSU ewentualnie jeszcze Mcap.
          Cenowo wyjdzie dużo drożej.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
            Iamp100 jest dopracowany i nie będzie zmian, powstały chyba 3-4 wersje i jest już finalna. Ale znając życie i Borysa to zawsze coś nowego wymyśli
            Jak to bywa , gonimy króliczka :).
            Korci mnie ten kompaktowi moduł .
            Trzeba coś wypłodzić typu UNIAMP , i-AMP100 .
            Taki blok to świetny pomysł do upgrade starszych , uszkodzonych sprzętów.

Skomentuj

toopcool a nie masz już czegoś podobnego > http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post487193 ?
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Następny i-AMP / Uniamp ?

Skomentuj

Mi się problem z iAMP 100 pojawił, znaczy pewnie zawsze był ^^
                  Obudowa to w sumie 0,3mm stalowej perforowanej blachy, separacja na trafach, zero pętli mas, zresztą bez kabli do dac też, zwarta masa iAmpa to samo.
                  Jak dałem DAC .3lite zaraz pod iAmpa (5cm), to lekko słychać 50Hz. Tak 20cm od głośnika, tyle że ja siedzę 40cm od nich więc lekko coś tam słychać.
                  Jak się rozsunie towarzystwo to problem znika, tyle że ta opcja odpada.

Czy stalowa obudowa na DAC da rady to za ekranować, tak przy ściankach 1mm? Toroida nie chcę bo koszty zbędne, a obudowę na całość i tak potrzebuję.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                    Jak to bywa , gonimy króliczka :).
                    Korci mnie ten kompaktowi moduł .
                    Trzeba coś wypłodzić typu UNIAMP , i-AMP100 .
                    Taki blok to świetny pomysł do upgrade starszych , uszkodzonych sprzętów.
                    Przydałby sie taki mini kompakt żeby wszczepiać w miejsce STKów.
                    Wykorzystałem już raz tak BG2 miniamp ale nie zawsze jest miejsce na radiatorze na dwa takie moduły.
                    Last edited by Adzik94; 20.11.2016, 12:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                      toopcool a nie masz już czegoś podobnego > http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post487193 ?
                      No właśnie nie mam bo PCB mi się rozrosło kolosalnie.
                      Ale ten układ miał dawać 200W/4ohm .
                      Temat "stoi w miejscu".
                      Przy integracji jednego kanału z zasilaczem i zabezpieczeniami PCB jest znośnych gabarytów.
                      Ale jak dodaje drugi kanał to robi się dużo , dużo większe PCB.
                      Uniamp jest świetnie zaprojektowany i bardzo kompaktowy ale brakuje w nim kilku rzeczy.
                      Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu jakie zastosował BORYS.
                      Rozdzielenie obwodów wejściowych od całości ułatwia sprawę i pozwala zmniejszyć główne PCB.
                      Można by się pokusić o zastosowanie darlingtonów w stopniu mocy co by pozwoliło zwęzić jeszcze PCB.

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                      Przydałby się taki mini kompakt żeby wszczepiać w miejsce STKów.
                      Wykorzystałem już raz tak BG2 miniamp ale nie zawsze jest miejsce na radiatorze na dwa takie moduły.
                      Jak Ci nie wchodzi 2 x BG2 miniamp na radiator to nie ma szans na jakąś konstrukcję na elementach dyskretnych z zasilaczem i zabezpieczeniami.
                      W takim przypadku to pozostaje TDA7294 .
                      Można jeszcze zbudować coś na darlingtonach , ale i tak wyjdzie to gabarytowo jak BG2miniamp.

Skomentuj

No właśnie nie mam bo PCB mi się rozrosło kolosalnie.
                        Ale ten układ miał dawać 200W/4ohm .
                        Temat "stoi w miejscu".
                        Przy integracji jednego kanału z zasilaczem i zabezpieczeniami PCB jest znośnych gabarytów.
                        Ale jak dodaje drugi kanał to robi się dużo , dużo większe PCB.
                        Uniamp jest świetnie zaprojektowany i bardzo kompaktowy ale brakuje w nim kilku rzeczy.
                        Rozdzielenie obwodów wejściowych od całości ułatwia sprawę i pozwala zmniejszyć główne PCB.
                        Można by się pokusić o zastosowanie darlingtonów w stopniu mocy co by pozwoliło zwęzić jeszcze PCB.

Jak Ci nie wchodzi 2 x BG2 miniamp na radiator to nie ma szans na jakąś konstrukcję na elementach dyskretnych z zasilaczem i zabezpieczeniami.
                        W takim przypadku to pozostaje TDA7294 .
                        Można jeszcze zbudować coś na darlingtonach , ale i tak wyjdzie to gabarytowo jak BG2miniamp.
                        Przeczytaj jeszcze raz o tym co pisałem.
                        W wzmacniaczach gdzie padł STK z reguły jest już zasilacz i zabezpieczenia. STK sa często niedostępne lub zamienniki słabej jakości.
                        Mówiąc w skrócie przydała by się mała końcówka stereo o wymiarach nieco wiekszych niż STK. Warto też zwrócić uwagę że powinna wytrzymać zasilanie rzędu około +/- 50V
                        Last edited by Adzik94; 20.11.2016, 13:42.

Skomentuj

Mam pytanie techniczne - czy OPS3 wytrzyma 50VAC czyli ok. 70VDC? Czy przy takim zasilaniu będą wymagane jakieś zmiany w IPS?

Skomentuj

Jeżeli ktoś potrzebuje stk to tylko cybortech.
                            Pisze jak byk ktory to oryginał a który china.
                            Te chińskie ogółem działają ale na niższym zasilaniu, inaczej zniekrztałcają i często do pierwszego zwarcia :-)

Skomentuj

Jak narazie to najmniejszy wzm to miniCFP, 5cm x5cm z tego co pamietam zmiesci sie doslownie wszedzie.

Zreszta, po co reanimowac stare graty i rzezbic w ....nie

Jak cos to kupic trupa amplituner 5.1, i wtedy sa wszystkie trany, radiator, mostek, kondensatory, trafo, obudowa, terminale glosnikowe, kostki do DACa, kondy foliowe, kondki elektrolityczne itp. No generalnie w cholere gratow.
                              Plytka standby z malym trafkiem zawsze jest osobna takze tez mozna ja wykorzystac. Nie ma co reanimowac, ewentualnie wybebeszyc i sobie przerobic.
                              Jedyny minus to trafo z ampli bedzie miekkie, ale bedzie mialo duzo fajnych napiec, nawet 7V do grzalek od lamp jest.
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                Jak narazie to najmniejszy wzm to miniCFP, 5cm x5cm z tego co pamietam zmiesci sie doslownie wszedzie.

Zreszta, po co reanimowac stare graty i rzezbic w ....nie

Jak cos to kupic trupa amplituner 5.1, i wtedy sa wszystkie trany, radiator, mostek, kondensatory, trafo, obudowa, terminale glosnikowe, kostki do DACa, kondy foliowe, kondki elektrolityczne itp. No generalnie w cholere gratow.
                                Plytka standby z malym trafkiem zawsze jest osobna takze tez mozna ja wykorzystac. Nie ma co reanimowac, ewentualnie wybebeszyc i sobie przerobic.
                                Jedyny minus to trafo z ampli bedzie miekkie, ale bedzie mialo duzo fajnych napiec, nawet 7V do grzalek od lamp jest.
                                Borys z jakim zakresem napięć ten mikrus może pracować?

Skomentuj

A czy mając gotowego Uniampa, jest sens zabierać się za składanie i-Amp100? Jakich różnic dźwiękowych można się spodziewać po takiej przesiadce?

Skomentuj

Dół w iampie w zależności od wejściówki, ale generalnie jest go więcej, uni jakoś szybciej gasi bas. Znaczy uni jak trzeba to szarpnie głośnikiem, ale jakoś mniej tego basu jest. Góra i średnica wg mnie zdecydowanie bardziej poukładana w iampie. Szybka i detaliczna, ale bez ostrości. Też różnie w zależności od wejściówki.
                                    A czy jest sens? Pewnie zależy do czego, uni też zły nie jest.

Skomentuj

No to 100M skończony:

Teraz tylko odpalenie :)

Skomentuj

Obudowa prototypowa juz prawie ready. Do konca roku musze ja zamknac

Boki z ladnego drewna beda w sobote (mam nadzieje) a reszta moze w przyszlym tygu.

Moc moc moc ...
                                        Poszlo trafo 2x 41Vac, TIW tanczy teraz dla mnie .... tak jak mu sie zagra heh
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

przydało się by ty teraz zebrać wszystko od początku iamp w jednym poście. Zdjęcie elementu układanki + mały opis. Ciekawe ile jest tego do tej pory... liczył ktoś?

Skomentuj

Czaruję...