Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    regan3000
    Bardzo prosze wklej zdjecie jak mozesz bedzie latwiej cos powiedziec. Pisz bardziej konkretnie jak mozesz, im wiecej informacji tym latwiej bedzie ci pomoc (z czkawki i cykania nie potrafie nic wywnioskowac).
    Projekty zingtegrowane z serji i100x i200 sa wlasnie po to zeby nie bylo klopotow z polaczeniami i brumem. Do podlaczenia jest trafo, sygnal i glosniki.

Pozdr
    Sprawdziłem pojedynczo kanaly i efekt taki, że jak puszczam muzyke to dźwięk charczy po prostu są duże zniekształcenia. Nic nie brumi nic nie szumi tylko zniekształcony jest sygnał. Może to być wina dość wysokiego nap. 50v dc? Zdjęcia jeszczcze dziś wkleję.

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
      Może to być wina dość wysokiego nap. 50v dc?
      Myślę że problem leży między krzesłem a lutownicą w tym przypadku :(
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Jak obiecałem wklejam zdjęcie ale ono dużo nie wniesie bo wzmacniacz do testów w połowie rozebrany jest. Ale jak kolega wyżej wspomniał czeka mnie rozbieranie czyszczenie i kontrola elementu po elemencie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
          Myślę że problem leży między krzesłem a lutownicą w tym przypadku :(
          No jeśli problem nie siedzi to może leżeć tam gdzie mówisz . :(
          Last edited by rysiu126; 18.10.2017, 22:19.

Skomentuj

Panowie, pewnie było nie raz, sorki.
            Czy do iAmpów :) , pomierzenia elementów, dc na wyjściu i jakiś diy kolumn wystarczy taki miernik z automatem:
            VOLTCRAFT VC170-1? http://allegro.pl/multimetr-cyfrowy-...992261185.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            i-AMP 200 przed odpaleniem.. Stresik

A gdzie masz diody przy IPS DZ8, D13, D14, DZ9 itd. Jakieś wybrakowane te Twoje elementy, poza tym płytki się myje bo kalafonia przewodzi.
            Opp, Adam_85 opłaca się wsadzać mlytiki do iAmpów!?
            Last edited by pierotez; 18.10.2017, 23:20.

Skomentuj

Wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez pierotez Zobacz posta
                Opp, Adam_85 opłaca się wsadzać mlytiki do iAmpów!?
                Dla mnie jak najbardziej. Sporo zmieniają kondensatory w zasilaczu. Nietanie, ale pewniaki jak dla mnie. To nie pierwszy iAMP z mundorfami

Dla mnie iAMP'y to naprawdę dobre wzmacniacze, kiedyś popełniłem na bogato ops4 z ecc88. Gra w zacnym systemie i robi to naprawdę dobrze, za źródło robi tam MBL 1531 :-) Jednak było dużo szlifowania i wcale nie jest to takie łatwe wycisnąć niemal wszystko, co się da..
                Last edited by Adam_85; 19.10.2017, 18:17.

Skomentuj

Poprawiłem wszystkie luty i dokładnie wyczyściłem płytkę. Zmierzyłem też napięcie między ND-PD, w obydwóch kanałach jest minimalnie poniżej 3V. Co sprawdzić teraz?

Skomentuj

Masy głośników podłączyłem w jednym punkcie przy transformatorze.
                    Tzn mówisz o płytce psu na wyjściu za mostkiem jest to połączone czy za trafem przed psu ?

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    Dla mnie jak najbardziej. Sporo zmieniają kondensatory w zasilaczu. Nietanie, ale pewniaki jak dla mnie. To nie pierwszy iAMP z mundorfami

Dla mnie iAMP'y to naprawdę dobre wzmacniacze, kiedyś popełniłem na bogato ops4 z ecc88. Gra w zacnym systemie i robi to naprawdę dobrze, za źródło robi tam MBL 1531 :-) Jednak było dużo szlifowania i wcale nie jest to takie łatwe wycisnąć niemal wszystko, co się da..
                    Tak w roli przypomnienia bo już się post przysypał następnymi , już dawno miałeś napisać jakie zmiany i gdzie warto wprowadzić i jakie elementy zastosowałeś

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                      Tzn mówisz o płytce psu na wyjściu za mostkiem jest to połączone czy za trafem przed psu ?

Na płytce PSU zabrakło mi już miejsc to masy głośników przylutowałem do wspólnego styku z uzwojenia transformatora. Czyli tak jak piszesz przed PSU a za trafem.

Skomentuj

TheMeinMen
                        Sprawdz czy nie wlutowales na odwrot PZTA z tego co widze , a ledwie widze na fotkach to na obydu tranzystorach jest napisz P2D.

Napiecie pomiedzy PD i ND bedzie cos kolo 3V - 3,5V, to jest dobrze narazie. Sprawdz spadki napiecia narezystorze R11 i R13, jak plynie przez nie prad to LED1 i LED2 musza sie swiecic.
                        Daj znac jak cos.
                        Last edited by borys; 20.10.2017, 08:27.
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

TheMeinMen
                          Sprawdz czy nie wlutowales na odwrot PZTA z tego co widze , a ledwie widze na fotkach to na obydu tranzystorach jest napisz P2D.

Napiecie pomiedzy PD i ND bedzie cos kolo 3V - 3,5V, to jest dobrze narazie. Sprawdz spadki napiecia narezystorze R11 i R13, jak plynie przez nie prad to LED1 i LED2 musza sie swiecic.
                          Daj znac jak cos.
                          Mimo tego, że sprawdzałem te tranzystory kilka razy, jest tam błąd. Muszę zamówić pzta42, jak przyjdzie to spróbuje uruchomić i dam znać jaki efekt

Skomentuj

to masy głośników przylutowałem do wspólnego styku z uzwojenia transformatora.
                            Podstawowy błąd amatora.
                            http://student.agh.edu.pl/~mejdej/to...tm#Prowadzenie masy
                            https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

VU Meterek sie powoli robi. Ukladzik ma dwupolowkowy prostownik precyzyjny wzmacniacz logarytmujacy i na koncu gain amp. W ostatniej rewizji dodalem tez ustawianie offsetu na potku.
                              Gorne (zielone) wskazniki sa wyskalowane poprawnie na 100W (28RMS) a dolny (niebieski) jest wyskalowany na jakies 5W. Jeszcze mam do przetestowania jedna rewizje i jak skoncze to wkleje gotowca.

Skomentuj

Wpadły mi takie potworki w ręce:

Kondy (NOS, 1.4kg sztuka :o): Rifa 33000uf 200VDC
                                Trafo (używka za grosze): 1214VA 2x 63.5V 1x 15V

Myślałem by skleić z tych kondów OPS5, jakie maks napięcie toto przyjmie ?

Tymczasowo pewnie na tym trafie wyżej pochodzi, ale widzą mi się duże monobloki więc docelowo zmieniałbym na nowe trafka i warto by wiedzieć jakie napięcie maks można z tego OPS wycisnąć :-)

Skomentuj

Napięcie AC 2 x 125V co da około +/-175V i jest margines na skok zasilania z sieci.

Z jednego kanału powinno być jakieś 2,3kW RMS/4ohm .
                                  Prąd około 18A dla jednego kanału do pełnego wysterowania.
                                  Last edited by toopcool; 23.10.2017, 18:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                    Napięcie AC 2 x 125V co da około +/-175V i jest margines na skok zasilania z sieci.

Z jednego kanału powinno być jakieś 2,3kW RMS/4ohm .
                                    Prąd około 18A dla jednego kanału do pełnego wysterowania.
                                    Dzięki, pytanie tylko czy OPS5 to udźwignie ? Borys pewnie nie projektował tego na takie napięcia i 2-3kW mocy ? :P

Swoją drogą kalkulator do trafa wklejony wcześniej w tym wątku pokazuje ... 3230W przy AC 125V. :o

Skomentuj

gi
                                      Bardzo ladne te Rify. Wzmacniaczy na takie wysokie napiecie zasilania w kalsie AB sie nie robi (no chyba ze do radio-wezla ), moc strat rosnie lawinowo. Na dodatek wiele osob nie bierze pewnych rzeczy pod uwage, np popularna toshiba przy 100VCE bedzie miala juz tylko okolo 40W do dyspozycji (przy zalozeniu ze tranzystor bedzie mial mega chlodzenie). Moim zdaniem tak do tych 75VDC mozna jeszcze cos w AB budowac, dalej to juz lepiej szukac innego rozwiazania (ewentualnie mostek).

Pozdr

Skomentuj

gi
                                        Bardzo ladne te Rify. Wzmacniaczy na takie wysokie napiecie zasilania w kalsie AB sie nie robi (no chyba ze do radio-wezla ), moc strat rosnie lawinowo. Na dodatek wiele osob nie bierze pewnych rzeczy pod uwage, np popularna toshiba przy 100VCE bedzie miala juz tylko okolo 40W do dyspozycji (przy zalozeniu ze tranzystor bedzie mial mega chlodzenie). Moim zdaniem tak do tych 75VDC mozna jeszcze cos w AB budowac, dalej to juz lepiej szukac innego rozwiazania (ewentualnie mostek).

Pozdr
                                        No i właśnie, trochę szkoda że się kondy będą marnowały, choć może użyje ich na niższych napięciach "dekoracyjnie" Albo puszczę na allegro

Z innej beczki, w i-amp200 kondy C1, C2, C5,C6 mają po 10000uF na 63V, są jakieś przeciwskazania bym zamiast dwóch C1+C5 oraz C2+C6 dał po jednym kondzie z tych wyżej "na kabelku" (czyli 1x 33000uf 200V w miejsce 2x 10000uF 63V) oraz użył tego trafa 2x63.5VAC ?

2x63.5VAC daje jakoś 2x87.5VDC oraz moc 356W 8R oraz 713W 4R, chyba trochę sporo jak na 4 pary, a może jednak da radę przy "nadmiarowym" radiatorze ?
                                        Last edited by gi; 24.10.2017, 13:31.

Skomentuj

Nie wiem czy iamp 200 ma cap-m. Mi wywalało jednego mosfeta po zmianie pojemności po stronie wtórnej na 10mF. Najwyraźniej ripple current przy ładowaniu go uśmiercał, bo pomogło zwiększenie stałej czasowej. To może być ograniczenie. Jeśli będziesz miał sztywne trafo, to IHMO przy takich pojemnościach też warto już dać softstart.
                                          Co ci szkodzi dołożyć jeszcze jedną-dwie pary końcowych? Oby były tylko wysterowane.

Skomentuj

Czaruję...