Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Borys, pytanie do Ciebie. Mam 3 IPSy ale problem który opiszę występuje tylko przy jetfire (z resztą u mnie świetnie sie spisuje). Gdy wkładam rca do iamp i bolec lekko wejdzie ale masa nie styka jeszcze to dymi sie rez R5 lub R18 q zależności od kanału, jaka może być przyczyna? W tym czasie gasną diody na jetfire jak wkładam, po włożeniu szybko się uruchamiają i dioda DC nie zdąży się załączyć. Jak troszke dłużej przytrzymam to potrafi się DC dioda na i200 zapalić ale boję się spalenia rezystorow

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Może wzbudza się podczas tego podłączania.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
        Może wzbudza się podczas tego podłączania.
        Pytanie dlaczego?

Skomentuj

Zamieszczone przez gazela922 Zobacz posta
          Borys, pytanie do Ciebie. Mam 3 IPSy ale problem który opiszę występuje tylko przy jetfire (z resztą u mnie świetnie sie spisuje). Gdy wkładam rca do iamp i bolec lekko wejdzie ale masa nie styka jeszcze to dymi sie rez R5 lub R18 q zależności od kanału, jaka może być przyczyna? W tym czasie gasną diody na jetfire jak wkładam, po włożeniu szybko się uruchamiają i dioda DC nie zdąży się załączyć. Jak troszke dłużej przytrzymam to potrafi się DC dioda na i200 zapalić ale boję się spalenia rezystorow

Moze sie wzbudzac od samego wejscia, ktore wisi luzem w powietrzu.
          Mialem kiedys podobny klopot z jednym rodzajem BCkow wejsciowych z koncowka C, musialem dolutowac po 10pF od spodu jak na obrazku z zalacznika (sory ale nie dziala uploader).

Dolutuj tam male pojemnosci 10/15pF/200V i daj znac..

Pozdr
          Załączone pliki
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Dzięki :) LEDy już wybrałem, ale w sumie dalej nie wiem jaką dobrać zenerkę - napięcia zasilania to 50V.
            W gruncie rzeczy, mogę zrobić stabilizacje, multiplikator i cokolwiek, bo moduł sterujący jest jak IPS/OPS :) :) Będę musiał potestować.
            Jak rozumiem iPSU V7 nie miał wrzuconego schematu?
            A jeszcze głupie pytanie - mając 3 kondensatory przed MOSFETami, gdzie najlepiej dać rezystory 0.22R?
            Lepiej In->C->R->C->C->FET->C->C->OUT
            czy In->C->C->R->C->FET->C->C->OUT
            ?

Skomentuj

Bardziej obrazowo:

albo tak:
              Last edited by BIG ROMAN; 29.12.2017, 23:05.

Skomentuj

A jeszcze głupie pytanie - mając 3 kondensatory przed MOSFETami, gdzie najlepiej dać rezystory 0.22R?
                Lepiej In->C->R->C->C->FET->C->C->OUT
                czy In->C->C->R->C->FET->C->C->OUT
                ?
                Sprawdź jaki prąd ładowania mają kondensatory.
                Potem łącz albo w pary albo segmentuj aby nie przekroczyć wytrzymałości mostka prostowniczego , bezpieczników.
                Te rezystorki właśni po to są aby ograniczać prąd udarowy ładowania przy uruchamianiu zasilacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                  Raczej będzie trudno. Ich ESR jest pewnie mniejszy niż rezystancja przewodów pomiarowych.
                  Potem łącz albo w pary albo segmentuj aby nie przekroczyć wytrzymałości mostka prostowniczego , bezpieczników.
                  Nie ma takiej możliwości no chyba że wstawi bezpiecznik F a mostek na 1A.

Te rezystorki właśni po to są aby ograniczać prąd udarowy ładowania przy uruchamianiu zasilacza.
                  Nie tylko. Stanowią tez elementy filtra dolnoprzepustoego.
                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                    Raczej będzie trudno. Ich ESR jest pewnie mniejszy niż rezystancja przewodów pomiarowych.
                    wystarczy zerknąć w note producenta.

Nie ma takiej możliwości no chyba że wstawi bezpiecznik F a mostek na 1A.
                    No właśnie że jest taka możliwość.
                    Dlatego należy dobierać odpowiednią konfigurację w zależności co chcemy zbudować.

To fakt , ale pomijalny w tym momencie.

Skomentuj

No właśnie że jest taka możliwość.
                      Impedancja wewnętrzna sieci 230V, transformatora sieciowego itp nie pozwoli na takie coś.
                      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                        Bardziej obrazowo:

albo tak:
                        Tak już na pewno nie zrobię, bo PCB gotowe:

No, prawie, bo na razie zamiast mosfetów są rezy 0.2R, termotransfer do modułu sterującego nie wyszedł za bardzo, a na czymś trzeba grać :)
                        Po zmianie BG9 na OPS2, zrobię nowe kable zasilacz<->OPS i wtedy zasilacz wejdzie głębiej, zlicuje się ładnie z radiatorem - PCB ma taką samą długość jak radiator :)

Tutaj zachciało mi się robić fajny radiator do fetów... po co? nie wiem
                        Oprócz tego gruntowne porządki, ale jeszcze mnóstwo pracy. W gruncie rzeczy wszystkie płytki będą wymienione..
                        Jakby ktoś pytał - tak, przekaźniki od zabezpieczeń są na taśmie dwustronnej

Wracając do zasilacza..
                        Zamieszczone przez Borys (i-amp.cba.pl)
                        Main reservoir capacitors are separated with 0,2R resistance (on the bottom of the PCB) this kind of setup lowers the amount of harmonics passing into the amplifier rails, those 2W SMD resistors have another feature, in case of major short circuit and a complete failure they are blowing like a fuses (it is well tested by me safety feature).
                        Bezpieczników w zasilaniu nie mam, a mostek jest na 50A - o to się nie boję :) Chodziło mi właśnie o filtr dolnoprzepustowy. Opcje mam takie:

Z prostego wyliczenia RC wychodzi, że lepiej zrobić C R C C, bo wtedy częstotliwość -3dB jest dwa razy niższa, ale nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne.

Skomentuj

Witam, chciałbym się przywitać, jestem nowy. Udało mi się przeczytać wszystkie posty w tym wątku, zajęło mi to mniej więcej cztery dni (święta).
                          Chciałbym się dowiedzieć czy można kupić płytki do iAMP200? Wysłałem PW Borysowi , ale bez odpowiedzi. Ktoś, coś?
                          Last edited by Lenek72; 30.12.2017, 18:11.

Skomentuj

Z prostego wyliczenia RC wychodzi, że lepiej zrobić C R C C, bo wtedy częstotliwość -3dB jest dwa razy niższa, ale nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne.
                            Lepiej jak pierwszy po mostku kondensator jest większy niz drugi.
                            Są programy do wyliczen filtrów zasilających, np. najbardziej znany http://www.duncanamps.com/psud2/
                            No i oczywiście masa tematów na triodzie dotycząca tego zagadnienia: http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=781

Skomentuj

Zamieszczone przez Lenek72 Zobacz posta
                              Witam, chciałbym się przywitać, jestem nowy. Udało mi się przeczytać wszystkie posty w tym wątku, zajęło mi to mniej więcej cztery dni (święta).
                              Chciałbym się dowiedzieć czy można kupić płytki do iAMP200? Wysłałem PW Borysowi , ale bez odpowiedzi. Ktoś, coś?
                              Cześć. Daj borysowi parę dni Okres między świętami/nowym rokiem ma zapracowany :)
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Może mi ktoś powiedzieć czy mogę w jakiś sposób sprawdzić zabezpieczenie przeciwzwarciowe bez wzmacniacza? Te zabezpieczenie będzie działać z ops5 Borys potwierdził ale chciałem sprawdzić zanim wezmę się za projekt pcb.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                  Cześć. Daj borysowi parę dni Okres między świętami/nowym rokiem ma zapracowany :)
                                  Ok, dzięki, poczekam.

Skomentuj

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                                    Może mi ktoś powiedzieć czy mogę w jakiś sposób sprawdzić zabezpieczenie przeciwzwarciowe bez wzmacniacza? Te zabezpieczenie będzie działać z ops5 Borys potwierdził ale chciałem sprawdzić zanim wezmę się za projekt pcb.
                                    Przerysować do SPICE (np LTspice), zasymulować odpowiednie sygnały i będzie wszystko wiadomo.

Skomentuj

Zamieszczone przez duszek666 Zobacz posta
                                      Nie wiem czy to będzie w temacie I-Ampa ale Borys stworzył ciekawą przystaweczkę.
                                      Więc jeśli ktoś lubi słuchać muzyki na słuchawkach to polecam u mnie gra z i-ampem bez problemu.
                                      Nie szumi Ci wzmocniony sygnał na słuchawkach?
                                      Z jakim pre to gra?

Skomentuj

Szumów nie stwierdziłem przynajmniej na moje ucho tylko musisz dobrze ułożyć przewody.
                                        U mnie gra z IPS VSHA ECC88

Skomentuj

Zamieszczone przez duszek666 Zobacz posta
                                          Szumów nie stwierdziłem przynajmniej na moje ucho tylko musisz dobrze ułożyć przewody.
                                          U mnie gra z IPS VSHA ECC88
                                          Mam taki tor że szum chyba nie unikniony u mnie. Będę układał kable i montowal płytki na froncie to wtedy spróbuję zrobić co się da. Pytałem czy masz jakiś pre amp?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X