Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
    majstry chcialbym wymienic radiator w iampie 100M
    ten będzie dobry?
    https://www.tme.eu/pl/details/sk622_...sk-622-100-sa/

A czemu akurat taki, potrzebujesz aż takiego dużego? Ja do 100m dawałem 300 x 40 x 75 i spokojnie daje radę przy 2 x 35 AC.
    Last edited by Adam_85; 10.04.2018, 18:57.

Skomentuj

Ten dluzszy to by mi troche zycie skomplikowal

Skomentuj

Postanowilem ze zrobie rewizje CFP Mad, glowna bolaczka to sama czesc napieciowa, ktora ma dosc wysoka impedancje wyjsciowa i nie do konca nadaje sie do sterowania stopniem EF2 (moglo sie to objawiac ostrym nalotem na gorze pasma przy wiekszym wysterowaniu). Zmiany obejma caly IPS:
        -latwo dostepne czesci
        -polepszona stabilnosc temperaturowa (taka mam nadzieje), teoretycznie jakies 40mV @ 50stopni
        -szerszy zakres GM i PM dzieki nowej kompensacji
        -lepszy PSRR
        -mniejsza impedancja wyjsiciowa
        -wiekszy SR (to sie jeszcze okarze)
        -niestety z 6 tranzystorow zrobilo sie 9

Jak bedzie mial ktos uwagi to bardzo poprosze.

Last edited by borys; 14.04.2018, 00:00.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Schemacik i Bode plocik. Trzeba prototypik wytrawic i sprawdzic, bedzie szlo bardzo wolno niestety.

Skomentuj

Kosteczek LM + OPS5

Podmienilem plytki sterujace na driverek z LMkiem, imadelko + koncoweczki + tasma, nawet biasu nie trzeba bylo korygowac (znormalizowany na 5-6mA).
            Narazie jest bardzo dobrze ale niech se pogra troche

Skomentuj

pacjent przygotowany do zabiegu:)

i dupa :( musze kupic inna tasme w conradzie widzialem taka do obklejania modeli i czarna puche bo mi sie skonczyla, jak na zlosc kurrewa a dzis bylem w sklepie po zloty i bezbarwny:angry:

Skomentuj

Witam serdecznie kolegów
                .Gratulacje dla autora za włożony czas w tak owocne projekt.

Mam kilka pytań do p.Borysa
                Czy nowy ipsu v7 jest w stanie zasilić 2 końcówki mocy ops5 pracujące w mostku? Pomijam fakt iż zabezpieczenie kolumn nie będzie działało. Chciał bym użyć 4 x ops5 i załączyć w 2xmostek 1500w 4r dając 2xipsu v7 oraz trafo 4kw Zasilanie 2x95v
                Ile mogę ustawić stabilizacji na takiej mocy?np.2x80v da radę? Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

CiurentBass
                  Obecie to jest troche malo oplacalne robienie koncowek na takie wysokie napiecie, jak juz tak to raczej idzie sie w klase D, czyli moze jakis gotowiec na IRS bylby lepszy dla ciebie (teoretycznie okolo 700W na 4R).

1500W na 4R w mostku to bedzie potrzeba zasilacza okolo 2x65VDC, oczywiscie trzeba by wziac pod uwage sztywnosc calego zasilacza. Moim zdaniem trzeba bylo by zrobic klasyczny zasilacz typu mostek + duze elektrolity (na srubki), dorabianie dodatkowego ukladu z multiplikatorem jak w ''siodemce'' w tym przypadku jest bez sensu.

Trzeba by troche inaczej podejsc do tematu. Mozna by zrobic bardzo mocne stereo na jednej duzej plycie, tak jak mniej wiecej wyglada klon 7100 i masz 4 kanaly w jednej bardzo duzej obudowie. Ja jednak nie czuje sie na silach w tym momecie zeby taki projekt zrobic.

Skomentuj

Taka ciekawostka. Vitus RI-100 i Iamp na ops 5 (3 pary sanken). Koszt nowego Vitusa może przyprawić o zawrót głowy, w recenzjach piszą 46 000zl. W tym iampie jest troche roznych koncepcji, na pewno nie ma takiego drugiego. Sam Vitus mnie nie urzekl, choć miał kilka bardzo fajnych rzeczy, ale iamp też ma coś czym czaruje. Iamp był bardziej otwarty(choć prawdopodobnie brzmienie trochę dociążymy), miał lepsza lokalizację, więcej detali, więcej glebi i lepsze bryły. Vitus potrafił ciekawie różnicować średni bas i miał trochę bogatsza barwę. Szkoda, że nie było mi dane posłuchać dłużej, ale wieczna gonitwa. Ponoć Vitus powinien pograć dłużej, może będzie jeszcze okazja posłuchać :-)

Last edited by Adam_85; 10.05.2018, 12:59.

Skomentuj

P.Borys racja chodziło mi o zasilanie 2x65v.
                      Mam kilka pytań na temat ops5 oraz ipsu v7.0
                      A więc potrzebuję napędu do pokoju 45m2 kolumny obecne to stx electrino 500 w przyszłości je zmienię.
                      1.które tranzystory są lepsze toshiba czy sanken mt200?
                      2.Czy trzeba parowac tranzystory mocy?czy jest to konieczne?
                      3.Jakie zasilanie dla 2x550w 4om?
                      4.Ile wynosi napięcie nasycenia i co to jest bostrap?co on daje?
                      5.Jakiej mocy va trafo dać dla 2x550w 4om?
                      6.Ile można max ustawić stabilizację ipsu dla tej mocy?
                      7.Czy można wstawić w ipsu 4 x kondesator mundorf 22mf/80v zamiast 10mf? Czy nie pogorszy to pracy zasilacza?
                      8.Ile kosztuje pcb do ops5 bjt ipsu v7.0 oraz a9d wejściówka?
                      Dziękuję za info pozdrawiam Michał
                      Last edited by CiurentBass; 12.05.2018, 19:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez CiurentBass Zobacz posta
                        1.które tranzystory są lepsze toshiba czy sanken mt200?
                        Zależy jaki tranzystor, MT200 rozproszy trochę więcej mocy.
                        3.Jakie zasilanie dla 2x550w 4om?
                        2x80V pod pełnym obciążeniem.
                        Chłopie, dla takiej mocy kup zwykłą estradową końcówkę, bo masz dużo strat mocy.
                        5.Jakiej mocy va trafo dać dla 2x550w 4om?
                        1200VA
                        6.Ile można max ustawić stabilizację ipsu dla tej mocy?
                        To jest bez sensu, masz już duże zasilanie, a dla PSU musisz dać jeszcze większe. Straty pewnie z 50W.
                        7.Czy można wstawić w ipsu 4 x kondesator mundorf 22mf/80v zamiast 10mf? Czy nie pogorszy to pracy zasilacza?
                        Możesz, jak Ci wejdą.

Skomentuj

Kolega moze lepiej sprawi sobie Hypex UCD2k x2 + dedykowany zasilacz.
                          Pewnie wyjdzie nawet taniej, jakosc niezla, waciorow sporo.

Skomentuj

Wątpię, że wyjdzie taniej. Prawie 2k za takie coś.
                            Idzie to kupić w Polsce?

Skomentuj

Robiłem ops5 na 2x67VDC i gdy się samemu wszystko chce kupić bez zamówienia grupowego to zbiera się spora kwota :)

Skomentuj

W polsce raczej nie, najblizej w niemcach.

Skomentuj

Robiłem ops5 na 2x67VDC i gdy się samemu wszystko chce kupić bez zamówienia grupowego to zbiera się spora kwota :)

Skomentuj

Zamieszczone przez przemyska Zobacz posta
                                    Robiłem ops5 na 2x67VDC i gdy się samemu wszystko chce kupić bez zamówienia grupowego to zbiera się spora kwota
                                    Dobry wzmacniacz musi kosztować

Skomentuj

Nie powiem że nie , pieniążki wydane ale gra wyśmienicie :) Brakuje mi tylko jakichś większych kolumn do przetestowania jego możliwości, ale wszystko w swoim czasie :)

Skomentuj

Czy trany z allegro od (merlin64) są oryginalne czy ktoś kupował tam do iamp a 100m lub ops3/5? Chodzi mi o te w obudowach mt200 2sc3858 2sa1494 lub 2sa1297 2sc3264 są po 25zl para.
                                        Niechcial bym kasy stracić.

Co do wzmacniacza wolę ops5 że względu na jakość dźwięku i duże możliwości.

Wzmacniacze klasy d mnie nie przekonują.

Skomentuj

Ja biorę od niego i są sprawdzone, nawet w grupowym zamówieniu do i-ampa toshiby braliśmy od niego. Ja mam też sankeny i jeszcze mi nic nie padło, a brałem 15 par naraz. Bierz śmiało, nie zawiedziesz się.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X