Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Właśnie miałem na myśli mostek w 2 ohm.
    Z pewnością napięciem zasilania można ogarnąć maksymalną moc , ale czy zabezpieczenia nie będą się uaktywniać w takiej konfiguracji ?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      Właśnie miałem na myśli mostek w 2 ohm.
      Z pewnością napięciem zasilania można ogarnąć maksymalną moc , ale czy zabezpieczenia nie będą się uaktywniać w takiej konfiguracji ?
      No tu już musimy poczekać na Borysa.

Skomentuj

Wzmacniacz gra w dual mono, źródło niedrogie ale zbalansowane. Jest niesamowicie. Pełna swoboda, już na tą chwilę przypuszczam, że najlepsze granie jakie u mnie gościło. Mega

Skomentuj

Prac ciąg dalszy :)

Skomentuj

Mam takie drobne pytanie. Obudowa metalowa jest podłączona kablem do przewodu uziemienia. Z trafa mam też kabel połączony z uziemieniem. Z trafa osobne kable (dwie pary) podłączone do zasilacza i za mostkiem plus, masa, minus. Czy masa z zasilacza powinna być podłączona do obudowy, przez co również do bolca w gniazdku uziemienia? Mierząc oscyloskopem masę podłączyć do obudowy czy do masy z zasilacza jeżeli nie są połączone? Jak mają być połączone to będzie to samo , ale jak nie połączone to jak mierzyć?

Skomentuj

Taki przykład z sieci

Skomentuj

Dzięki
                Diody zwykłe prostownicze?

Skomentuj

10A6 lub P600A

dla ułatwienie montażu ground loop breakera PCB:

Ta mniejsza - borysowa, złącza tylko PCB-9, w większej, mojej wersji PCB-9 + ARK
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Przykład ground loop breakera również z sieci.

Skomentuj

Koledzy, byłbym wdzięczny gdybyście napisali jakich transformatorów używacie do I100m. Chodzi o firmę, wersję: standard/audio, moc i inne ważne cechy. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Carlo Zobacz posta
                        Koledzy, byłbym wdzięczny gdybyście napisali jakich transformatorów używacie do I100m. Chodzi o firmę, wersję: standard/audio, moc i inne ważne cechy. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
                        Polecam albo Toroidy wersja audio albo Poltrafo w wykonaniu pod kątem audio.

Skomentuj

Aktualnie czekam za transformatorem z firmy Badel o poniższych parametrach dla OPS2 + CapM 2.0:
                          - 2x40VAC (maks napięcie przy 230VAC w stanie jałowym) (2x38VAC pod obciążeniem przy 230VAC) 300VA
                          - Ekran magnetyczny
                          - zalanie w plastikowym kubku
                          - wyprowadzenia 30cm LINKA
                          - mocowanie M8
                          - +10% więcej uzwojeń
                          - impregnowany rdzeń

260zł + VAT. Termin wykonania poniżej 14dni.

Jak przyjdzie to dam znać.

Toroidy.pl - po podwyżkach im podziękowałem, a z Poltrafo niestety ciężki kontakt dla pojedynczych sztuk. Chyba, że już takie trafo robili to nie ma problemu.

Skomentuj

Mam z badela. Pisalem na grupie u nas ... jedyne co mnie lekko w nim boli to ekran zewnetrzny slabo sie trzyma, caly sie rusza z folia.
                            Gdzie przy poltrafo jest rock solid.

Jak dla mnie na ten moment, dwa trafa z poltrafo ktore mam w iAMP sa poki co wedlug mnie.. najsolidniej wykonane.

Skomentuj

Ale to raczej piszesz o zwykłym, bez kubka? Podrzuć foto/ewentualnie filmik.

Pytałeś firmę co z tym mogą zrobić?

Miałem nie raz w ręce/wzmacniaczu Poltrafo i kurcze, jakościowo najlepsi. Jestem ciekaw jak teraz Badel wyjdzie.

Skomentuj

ja kiedyś kupiłem z badela i nie ma się do czego przyczepić :)

Skomentuj

W 2018 zakupiłem transformator z Toroidy.pl do wzmacniacza I-AMP OPS4.

Transformator TS 800VA PRI:230V SEC:
                                  Sec I: 44-0-44V (8,8A) [772VA]
                                  Sec II: 2x14V (1A) [28VA]

Transformator po dwóch miesiącach zaczął cichutko buczeć:(

Podłożyłem pod transformator podkładki wyciszające (takie pod panele podłogowe) i jest ok:)

Oczywiście transformator w wykonaniu audio.
                                  Last edited by spokon; 14.12.2019, 19:16.

Skomentuj

Kolejne eksperymenty, IPS stereo, topologia symetryczna, czyli coś podobnego do Rotela RB/Uniampa, na początku były problemy z ustabilizowaniem prądu spoczynkowego (bo wychodziło 12mA na VAS), ale zszedłem z prądem stopnia napięciowego na 4.5mA i na razie jest git (powinno być około 7-8mA, ale na razie jeszcze nie wykryłem ewentualnych problemów wynikłych ze zmniejszenia tego prądu).

Skomentuj

Pytanie zasadniczo nie w moim imieniu. Ile trzeba liczyć na poskładanie iAMPa w wersji budżetowej? Bez obudowy, podstawowy zestaw stereo, bo wygórowanych wymagań nie ma. Ot końcówka, podstawowy IPS, tańszy zasilacz, pre i korekcja barwy(bez tego nie przejdzie niestety). Więcej chyba nie trzeba...

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                        Pytanie zasadniczo nie w moim imieniu. Ile trzeba liczyć na poskładanie iAMPa w wersji budżetowej? Bez obudowy, podstawowy zestaw stereo, bo wygórowanych wymagań nie ma. Ot końcówka, podstawowy IPS, tańszy zasilacz, pre i korekcja barwy(bez tego nie przejdzie niestety). Więcej chyba nie trzeba...
                                        Można złożyć po taniości, ale jak tak podchodzić do tematu to równie dobrze można kupić używany wzmacniacz z lat 90 tych i zrobić mu małe spa :-) DIY jest po to by uzyskać coś więcej a nie po to by robić wzmacniacze na poziomie tego co można kupić i to czasami za większą kwotę. Bez obudowy bez kombinowania składając samemu może i udałoby się zmiescic w 1000zl, jak ktoś się zacznie ostro spinać i kupywac jakieś stare transformatory, dziwne kondensatory to pewnie zejdzie niżej. Tylko pytanie czy to ma jakikolwiek sens :-) Jak nie ma znaczenia jak to się złoży i na czym się złoży to trzeba kupić gotowy wzmacniacz i nie bawić się w coś o czym ma się przeciętne pojęcie. Poza tym można zwyczajnie usiąść i policzyć. I-amp to i100 i100m i200 ops2 ops3 ops4 ops5 itd... powinno się dobrać do tego do czego ma to służyć, tzn z czym grać.

Nie ma czegoś takiego jak wygórowane wymagania, jak się złoży tak to będzie grać Przewaga DIY to jest wykluczenie kompromisów na które idą producenci bo przy seryjnej produkcji każde 5zl się liczy. Jak się robi coś dla siebie to trzeba mieć na uwadze, że świetnie działa tu powiedzenie "chytry traci dwa razy". Po prostu najpierw się oszczędzi a potem będzie kombinowanie co zrobić żeby to zagrało lepiej.

Przyzwoity transformator nawet z toroidow w wersji audio to do iampa najmniej 300-400zl.. Jak ktoś się uprze to kupi sobie za 120-150 i zagrać też zagra... Tylko czy to ma sens, niech każdy sobie odpowiada sam :-)
                                        Last edited by Adam_85; 01.01.2020, 19:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                          kupywac jakieś stare transformatory, dziwne kondensatory to pewnie zejdzie niżej.
                                          Pytanie co w tym złego? Nieraz widywałem skargi ludzi, co kupowali toroidy w wykonaniu audio za ciężkie pieniądze i brzęczały, tradycyjne trafa w starych klocach japońskich potrafiły być całkiem solidne i czasem da się coś dorwać ze spalonymi hybrydami, itd, kondensatory w zasilaczu też czasem się trafią sensowne.

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                          Ile trzeba liczyć na poskładanie iAMPa w wersji budżetowej?
                                          Gdybyś miał już podstawę w postaci jakiegoś ubitego klocka, to na PCB, tranzystory i drobnicę można około 300zł przeznaczyć.
                                          Ewentualnie iść w coś starszego i złożyć chociażby zwykłego BG7, nie wiem czy ktoś ma jeszcze płytki, ja robiłem swoje, 2 pary, zasilanie +/-60V i na prawdę nie ma się do czego przyczepić, a koszty wykonania nie licząc właśnie trafa, radiatora i obudowy śmieszne (dorzuciłem jeszcze głośność i selektor z pilota, ale to jest, że tak powiem bajer).
                                          Last edited by ampli; 01.01.2020, 19:55.

Skomentuj

Czaruję...