Zamieszczone przez Penetrator
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy DAC :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postaLeciwe NE 5532 w obudowie ferrytowej to rarytasy
Zostaw komentarz:
-
Nawet są: https://www.ebay.pl/itm/NE5532-AFE-8...UAAOSwZW5aEav5
Jeżeli są oryginalne Sygneticsa...tak wyglądają.
Tylko ja nie twierdze, że są najlepsze... jest przepaść brzmieniowa pomiędzy tymi współczesnymi a starymiLast edited by Sonik; 24.01.2018, 15:15.
Zostaw komentarz:
-
Adam dołożyłem radiatorki tam gdzie są potrzebne. Wszystkie są widoczne na zdjęciu.
Jeszcze dodam: Miałem troszkę dac-ów, ale ten z dwoma kościami to już półka na tyle wysoka, że chyba nie było u mnie dotąd lepszego.
Literka K oznacza układy wyselekcjonowane pod względem zniekształceń, literka J informuje nas o jeszcze mniejszych zniekształceniach.
To fakt, że rocznik niestety też jest ważny. Żonglerka...
Ciekaw jestem tych w obudowie ferrytowej, z najstarszej produkcji. Leciwe NE 5532 w obudowie ferrytowej to rarytasy, które grają - jak żadne współczesne po 1,50 PLNLast edited by Sonik; 24.01.2018, 09:59.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postaDoszło nasycenie, precyzja i swoboda, przynajmniej ja tak pamiętam swoje pierwsze odsluchy po powrocie daca od Konrada.
Mógłbyś cyknac fote z góry swojego daca, jestem ciekaw gdzie dokładnie dołożyłeś radiatorki. Mi się grzeje ten dac na bogato, ale gra pięknie.
Odnośnie lepiej grających kości, to chyba nie w sensie, że z litera K są słabsze, tylko data produkcji miała wpływ na to, jak to gra ostatecznie.Last edited by Adam_85; 24.01.2018, 07:28.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa mam dwie kości bez K. Muszę zrobić tego moda w końcu.
Nie zostały Ci może precyzyjne rezystory konwersji 500R? Chętnie bym odkupił.
Zostaw komentarz:
-
Ja mam dwie kości bez K. Muszę zrobić tego moda w końcu.
Nie zostały Ci może precyzyjne rezystory konwersji 500R? Chętnie bym odkupił.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaA jakie zmiany najbardziej rzucają Ci się najbardziej w uszy? :)
Lubie dźwięk jasny, rozdzielczy, bez dołków, górek gdziekolwiek i najważniejsze to z prawidłową barwą i wybrzmieniem. Wcześniej trochę narzekałem na ten DAC. Na tą chwilę czuję, że jest dużo lepiej w aspektach jakie preferuje. Czuć spokój w muzyce, pojedyńcze wybrzmienia mają swoje piękno, muzyka emocjonuje... zaraz rymy będą,a poco? Polecam modyfikacje zdecydowanie
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zmiana zniekształceń na poziome 0,002% nie powinna być słyszalna wg mnie, a odnosi się do sygnału wejściowego 0dB. Może to kwestia dość drastycznej poprawy tych zniekształceń na poziomie -60 -80 dB sygnału wejściowego. Ktoś z wiedzą wywoływany do tablicy!
- - - - - aktualizacja - - - - -
Jeszcze jedna uwaga. Wcześniej grałem na pojedyńczej kostce od 3Lite - bez literki K, kanapkę zrobiłem z tego co miałem czyli z literką K. W najbliższym czasie wylutuje układy od 3Lite z reszty moich DAC... chyba coś wspominał, iż lepiej brzmieniowo się sprawują te bez litery KLast edited by Sonik; 23.01.2018, 22:47.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaSEP
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Penetrator Zobacz postaNo ale mając do czynienia z baterią 1,5V nie ma co się więcej spodziewać
EOT
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaA co mówią przepisy o tym.... pewnie nic Nijak uprawnienia jakie masz nie mają się do elektroniki.
No ale mając do czynienia z baterią 1,5V nie ma co się więcej spodziewać :)
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Penetrator Zobacz postarence opadajom
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez qudlaty Zobacz postawszystko ok, ale czy weźmiesz na siebie odpowiedzialność gdy osoba trzecia np. dziecko, sasiad lub znajomy zaproszony na odsłuchy zostanie porażony prądem gdy dotknie urządzenia?
Oraz bardziej na luzie, w wątkach o iAMP chyba byłeś zwolennikiem lutowania połączeń sygnałowych, tutaj zastosowałeś złącza i dość cienkie przewody.
Przewody raczej pogrubie, dorzucę po zyle, może po dwie. Fajnie się sprawdzają w różnych miejscach i bardziej mi odpowiadają od klasycznej linki.Last edited by Adam_85; 03.01.2018, 12:00.
Zostaw komentarz:
-
Tak bardziej merytorycznie to, zrobił bym PCB z bezpiecznikami dla poszczególnych traf, jeden w tym układzie nie ogarnie.
Dodatkowo podpiął bym uziemienie, do obudowy i aby w razie pętli masy przez uziemienie, mieć jakieś pole do działania zrobił bym "ground lift", odcinający masę DAC od obudowy (ten konwerter na atmedze może być zawsze podłączony do masy obudowy, bo DAC ma izolowane wejście).
Jak jeszcze bawiłem się tym dacem, to miałem przy trafie zasilającym konwerter SPDIF przekaźnik który załączał zasilanie do traf daca.
Ten mały zasilacz działał zawsze, a jak przełączałem na nim zworkę to załączał się DAC, miało to być do przełącznika z diodą czerwoną jako standby i zieloną po uruchomieniu.
Ale mi się znudził cały dac.
Do czego jest ten niebieski i fioletowy przewód przy wyjściach DAC?
Oraz bardziej na luzie, w wątkach o iAMP chyba byłeś zwolennikiem lutowania połączeń sygnałowych, tutaj zastosowałeś złącza i dość cienkie przewody.
Rozwiązanie tymczasowe, czy inny powód?
Przypominam o zasadzie że przewód uziemiający w urządzeniu powinien być tak długi, że po zerwaniu przewodów (przy wyrwaniu złącza z obudowy) L i N, on ma ciągle mieć zapas i uziemiać obudowę, oraz że do uziemiania stosujemy dedykowany punkt (śrubkę), nie żaden z punktów konstrukcyjnych (jak śruba mocująca transformator). ^^Last edited by Marcin V; 03.01.2018, 11:46.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaBezpieczeństwo to ważna rzecz, ale robiąc dla siebie sami wiemy jakie podejmujemy ryzyko i jaki mamy w tym cel.
Zostaw komentarz:
-
Bezpieczeństwo to ważna rzecz, ale robiąc dla siebie sami wiemy jakie podejmujemy ryzyko i jaki mamy w tym cel. Ewentualnie można to zasygnalizować, ale teraz nie rozplaczmy się w tym wątku tylko piszmy rzeczy sensowne i na temat, a nie rece odpadają bo to chyba sposób na nabijanie postów. Innego sensu w czymś takim nie widzę.Last edited by Adam_85; 03.01.2018, 11:12.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: