Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje Venus

Witam z nowym tematem bez tematu. Dla czego bez tematu? Bo jeszcze nie wiem, co wyjdzie z mojego projektu. Czy w ogóle będzie do zrealizowania. Na razie więcej nic nie napiszę. Napiszę raczej o głośnikach, które mógł bym przy tym wykorzystać. Z założenia ta konstrukcja była by 2 drożna. Mam do wyboru głośniki Monacor SPH-8M i DT-109 oraz Scan-Speak 22W/4534G00 i D2604/833000. Dla mnie pod względem efektywności lepszym wyborem były by głośniki Scan-Speak. Co myślicie o tych głośnikach. Wiem, że nie zdradzając co mam na myśli trudno będzie radzić co do czego wybrać. Chodzi mi raczej o suche fakty na temat w/w głośników. Może coś z doświadczenia - bo dane są na papierze czarno na białym. Jeżeli coś z tego wyjdzie to dopiero po roku może..... Dzięki za sugestie. Jak się coś kiedyś wyklaruje to zmienię temat (ukłony dla administratora) i opiszę moje postępy bo teraz nie chcę wyjść na wariata. Pozdrawiam.

Zdecydowałem się na głośniki Scan Speak. Admina proszę o usunięcie mojego wątku ze śmietnika - szkoda, żeby były dwa takie same wątki. Na razie czekam na paczuszkę i później zabieram się do powolnej roboty.

Skomentuj

No i dzisiaj Mikołaj przywiózł mi przetworniki. Aż się miło zrobiło.

Skomentuj

Zara zara :)

Tak na szybkiego i nie wyraźnie.

Skomentuj

Zasymulowałem sobie obudowę i wyszło mi że optymalnie ma mieć około 44l. Do tego tunel BR i tu albo (tunel o średnicy 10cm i długości 40cm lub 7,5cm i długości 22cm). I tu nasuwa się pytanie. Czy do głośnika 22cm śr. zastosować aż tak dużą średnicę BR = 10cm czy skusić się na 7,5cm? Ze symulacji wynika że jak by to napisać- "szybkość przetłaczania powietrza" przez ten tunel przy 10cm średnicy to max 12m/s a przy średnicy 7,5cm to około 20m/s. Szczerze nigdy nie brałem tego pod uwagę. Jak dla mnie 10cm śr. BR dla 22cm głośnika jest nieco zbyt duża. Co o tym sądzicie? Poniżej zrzut ekranu. Zielony to 7,5cm, czerwony 10cm.

Zrobiłem próbną budę i wstawiłem BR 10cm - sprawdziłem strojenie - wyszło podobnie jak w symulacji. Jutro jak się uda to sprawdzę jeszcze na 7,5cm. Jak się uda bo się przeprowadzam i jak zwykle musiałem zacząć coś projektować w nie odpowiednim momencie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Trochę czasu podczas przeprowadzki i musiałem na spokojnie pomierzyć tunel BR. Jak wcześniej pisałem biorę pod uwagę tunel średnica/długość: 10cm/40cm i 7,5cm/22cm. Poniżej zrzuty:

10/40

7,5x22

Jak widać są prawie identyczne. Ja bym trochę skrócił tunel aby nieco ponieść pierwszy pik. Nadal zastanawiam się nad średnicą. Nie chciał bym na głośnik 22cm dawać rury 10cm. Jakoś wydaję mi się za duża. Na jednej jak i na drugiej group delay jest podobne tylko zmienia się szybkość przetłaczania powietrza. Nie wiem czy przy większych mocach głośnik na 10cm nie będzie latać trochę jak szmata? "Czy nie dać mu trochę poduszki powietrznej" przy śr. rury 7,5cm. Co byście poradzili?

Skomentuj

Zdecydowałem się na 7,5cm

Skomentuj

Panowie, czy ma sens puszczanie sygnału audio po śrubie nie po kablu (na pewnym odcinku oczywiście). Pytam się z przyczyn technicznych. Czy jakość nie zostanie pogorszona? Moim zdaniem tak ale wolę się zapytać dla pewności.

Skomentuj

W skrócie nie zostanie pogorszona.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                    Zdecydowałem się na 7,5cm
                    Ja mam 8 i trochę furkocze pomimo wyokrągleń na obu końcach. Nie to żeby mnie bardzo wkurzało, ale furkocze. Lepiej 10 nawet jak głupio wygląda.

sygnału audio po śrubie nie po kablu
                    Zaciekawiłeś mnie, jak to po śrubie?

Skomentuj

Po śrubie - chodzi mi o to, że np. odcinek powiedzmy 10-20cm nie mógł bym dać kabla bo by miejsca nie było. Były by śruby - po jednej + a po drugiej -. Wiadomo, inny przewodnik itp. Ciekawi mnie jaki miało by to wpływ np. na częstotliwości np. od 2,5 - 20kHz? I czy nie było by jakichś strat w sygnale?
                      Kwestia druga - rezonanse. Wczoraj sprawdzałem czy są jakieś fale stojące - nie mogło być inaczej. Sprawdziłem piramidki z gąbki o wysokości około 4cm. Zmniejszają rezonans ale zajmują nieco miejsca. Zastanawiam się czy nie użyć czegoś bardziej gęstszego np. 5mm filcu na ściankach by zlikwidować rezonans w zakresie około 290Hz. Poniżej wykres. Zielona bez gąbki, żółta z wygłuszeniem.

Skomentuj

[QUOTE=sir_morgot;492796]Zastanawiam się czy nie użyć czegoś bardziej gęstszego np. 5mm filcu na ściankach by zlikwidować rezonans w zakresie około 290Hz. Poniżej wykres. Zielona bez gąbki, żółta z wygłuszeniem.
                        QUOTE]

Kładąc filc na ściankach nie zlikwidujesz tego rezonansu. Długość fali 290 Hz to ok 1,2 m czyli trzeba na spód kolumny położyć 1-2 warstwy ciężkiej wełny mineralnej i warstwę filcu.
                        Oczywiście możesz obłożyć ścianki filcem ale przy jego 5 mm grubości pochłonie tylko wysokie. Ważna jest ścianka bezpośrednio za głośnikiem niskośredniotonowym, od ilości i rodzaju wytłumienia kształtuje się przetwarzanie średnicy.
                        Last edited by KAPRINT; 28.12.2016, 10:48.

Skomentuj

[QUOTE=KAPRINT;492806]
                          Zastanawiam się czy nie użyć czegoś bardziej gęstszego np. 5mm filcu na ściankach by zlikwidować rezonans w zakresie około 290Hz. Poniżej wykres. Zielona bez gąbki, żółta z wygłuszeniem.
                          QUOTE]

Kładąc filc na ściankach nie zlikwidujesz tego rezonansu. Długość fali 290 Hz to ok 1,2 m czyli trzeba na spód kolumny położyć 1-2 warstwy ciężkiej wełny mineralnej i warstwę filcu.
                          Oczywiście możesz obłożyć ścianki filcem ale przy jego 5 mm grubości pochłonie tylko wysokie. Ważna jest ścianka bezpośrednio za głośnikiem niskośredniotonowym, od ilości i rodzaju wytłumienia kształtuje się przetwarzanie średnicy.
                          Dzięki. Zastosuję si e do wskazówek i spróbuję coś zadziałać :)

Skomentuj

Zerknij na pomiar bliski portu, bedziesz widzial co tam z niego wylazi i czy sa duze rezonanse.
                            Co do wielkosci portu, to tutaj nie ma zasady, ze port jest za duzy. Jedyne co jest minusem, to tworzenie sie rezonansow falowych na dlugosci takiego portu. Natomiast duzy port ma wieksza liniowosc pracy, to znaczy, ze przy wiekszych poziomach glosnosci, male porty sie zatykaja i nie sa wstanie efektywnie pracowac, co przeklada sie na wzrost znieksztalcen i wieksze wychylenia glosnika.
                            Last edited by Pogromca mitow; 28.12.2016, 12:41.

Skomentuj

Spróbuję później zrobić drugi port o większym przekroju i pomierzyć obydwa warianty. Na razie będę walczył z rezonansem. Później pomiary portu mikrofonem. Na szczęście mam możliwość wymiany portów i ścianki do której są dołączone :)

Skomentuj

Zastosowałem propozycję KAPRINT i wynika z tego, że zdaje to fajnie egzamin. Tylko i wyłącznie na tylnej ściance dałem około 7cm wełny mineralnej i na górę 3mm filcu - wyniki poniżej:

1. Dla przypomnienia wykres bez wypełnienia:

2. Wykres z wypełnieniem gąbką:

3. Wykres z wypełnieniem wełną i filcem:

4. Zestawienie wykresu bez wypełnienia (kolor zielony) i wypełnienia wełną i filcem (kolor niebieski):

5. Zestawienie wypełnienie gąbką (kolor żółty) i wypełnienie wełną i filcem (kolor niebieski):

I pytanie - wiadomo, że wełna mineralna może pylić włoskami. Jak uniknąć tego zjawiska? Zaszyć ją w jakiś materiał czy co?

Skomentuj

Zawiń w jakieś stare rajstopy i po problemie. :)

Żartowałem, potem wstyd pokazywać rozbierane fotki wnętrza kolumn, zastosuj jakiś cienki, w miarę przeźroczysty akustycznie materiał.
                                  Last edited by KAPRINT; 29.12.2016, 10:38.

Skomentuj

Spróbuję jeszcze z wełną silikonową ciasno zwiniętą. Ciekawi mnie efekt.
                                    Ps. nawet rajstopy mogą być - ważne żeby nie pyliło i zdawało egzamin.

Skomentuj

Nie znam nic ogólnie dostępnego, lepszego od ciężkiej wełny mineralnej, co by lepiej tłumiło od 100 Hz w górę.
                                      Może Ci pomogą te linki, jak chcesz poeksperymentować.
                                      https://nagrywamy.com/2013/01/30/ada...sc-3-podstawy/
                                      http://livesound.pl/tutoriale/kursy/...dzwiekochlonne

Skomentuj

A może by tak obszyć filcem 3mm?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X