Będę kombinował - w końcu na tym to polega a nie sklepać obudowę dać gąbkę gdzie popadnie i byle jaki głośnik.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Trochę się pobawiłem chociaż nie wiem czy dobrze ale opisuję:
Kaptur i spód wypełnienie 5kg/m3. Pod głośnikiem wolne miejsce 5cm, no i nie wiem jak przenieść BR niestety w obudowę a pewnie ma to jakieś znaczenie. Pod kapturem jakieś 10cm wolnego i spód 10cm. Długość BR dobrałem na 10cm więc zlicował by się ze spodnim wygłuszeniem. Wybaczcie ale pierwszy raz coś sprawdzam na tym programie. Oczywiście głośnik taki jaki mam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaZrobiłem "kaptur" czyli około połowy lub więcej od góry (głośnika). Pod kapturem BR. No i:
1. Albo jakaś sraczka znowu.
2. Albo coś chrzanię.
Wyłącz tą fase bo tylko przeszkadza. Chyba, że włączysz minimum fase. Pomiar nie wygląda źle, jeżeli to pomiar głośnika tego dużego. Z wzrostem częstotliwości następuje coraz większe rozproszenie i wtedy na "osi" której nie ma, nie można dokonać takiego pomiaru jak w zwykłych pudełkach. Zrób pomiar najpierw bez rozpraszacza z mikrofonem w odległości 5cm od membrany.
Skomentuj
-
To był pomiar tylko i wyłącznie portu wg. instrukcji SW czyli pomiar bliskiego pola portu.Last edited by sir_morgot; 12.01.2017, 17:57.
Skomentuj
-
Mysle, ze zle interpretujesz swoje pomiary. Na przykladzie tego co teraz pokazales, widac ze masz -20db przy 500hz, co jest wynikiem bardzo dobrym. Mierzac port, powinienes patrzec na to, co jest do max 1khz. Nawet jesli bedziesz mial pewne podniesienie, to wynika ono z rezonansow falowych samego portu i nic tu nie zmienic. Tzn mozna to poprawic. Musialbys dac wieksza srednice portu i wlozyc w port zawinieta gabke. Niektore firmy stosuja takie zabiegi.
Mowiac najprosciej, to co bedziesz mial powyzej 200hz nie doda sie do pracy glosnika, ani nie bedzie slyszalne, poniewaz bedzie sporo ponizej efektywnosci calego zestawu. Przy wytlumieniu obudowy, glownie chodzi o to, aby dzwiek z glosnika byl poprawny, bo niewystarczajace tlumienie rezonansow w obudowie, bedzie slyszalne, ale z pracy glosnika. Nawet jakbys zamknal port i probowal sluchac glosnika, to uslyszysz ogromna roznice w dzwieku, miedzy pusta obudowa, a wytlumiona, mimo ze bedzie zamknieta. To wlasnie wynik dzialania rezonansow falowych.
Tlumienie jakie Ci zaproponowalem, w praktyce eliminuje w calosci problem rezonansow. Oslabia je na tyle, ze nie graja juz istotnej roli. Mozne jedynie na koncu, w procesie dostrajania zmniejszyc lub zawiekszyc ilosc materialu wedle wlasnego gustu.
Skomentuj
-
Rozumiem. Jestem taką osobą, która za bardzo dąży do ideału - chciałem w jak największym stopniu zniwelować rezonanse żeby na wykresie pow 100-200Hz nie siało ale jak piszesz że nie będzie to miało znacznego wpływu na pracę głośnika to mnie uspokoiłeś. Powoli myślałem o zarzuceniu projektu. Dzisiaj już można rzec cudowałem z wełną, włóknina gąbką i nawet przegrodą pod skosem. W jednym z wykresów udało się ściągnąć krzaki między 10 a 20kHz ale ten zakres zupełnie mnie nie interesuje. Szkoda ich tu pokazywać bo dużo się na nich nie zmienia. Jutro sprawdzę jeszcze parę kombinacji z długością BR i wygłuszeniem i podam na forum. Może coś się z tego majdanu wybierze.
Skomentuj
-
Rozumiem Twoje dazenie do idealu i pochwalam, ale musisz znac pewna granice :) Zwroc uwage na to, ze w docelowej obudowie glosnik bedzie pracowal gdzies do 2khz, wiec po co sobie zajmujesz glowie odpowiedzia portu powyzej tych czestotliwosci?
Mikrofon zbiera Ci jakies smiecie z otoczenia i stad efekt.
Skomentuj
-
No i znów pomiary.
1 - pomiar z około 30cm zwiniętej włókniny takiej do ocieplania kurtek - ot tak dla próby - nie mam wełny "miękkiej" mineralnej tylko sprasowaną. Port BR 10cm.
2 - pomiar z 20cm sprasowaną wełną mineralną - ustawienie pod głośnikiem jakieś 10cm. BR przydusiło.
3 - pomiar z tzw poduszką okalającą BR która jest na dole - sprasowana wełna mineralna obszyta 3mm filcem.
Przy odsłuchu wersja 3 najbardziej mi odpowiada. Jak dostanę wełnę mineralną nie sprasowaną to spróbuję na niej.
Skomentuj
-
Wersja 3 ,bo BR najmocniej "ryczy" ?A jak to odsłuchujesz? Masz zwrotnicę -prowizorkę? Jak tak to można sprawdzić tym ,gdzie dudni :
https://www.youtube.com/watch?v=qNf9nzvnd1k
a aby było przyjemniej to ja sprawdzam tym utworem przy dużej głośności.Wtedy wyłażą wszystkie "dziady" -u mnie najbardziej dokuczliwy był zakres 60--70 Hz.
https://www.youtube.com/watch?v=mp8f0MgXmA0
p.s. :coś tu jest nie tak ,patrząc na piki portu BR są za duże skrajnościLast edited by czart; 14.01.2017, 09:53.
Skomentuj
-
Przy kontrabasie to chyba raczej nie tak "ryczy" :) Nie słucham łupaniny i dudnienie mnie nie interesuje. Po prostu najbardziej mi 3 odpowiada jak na chwilę obecną. Co masz na myśli "duże skrajności" ???
ps. Ambient lubię :)Last edited by sir_morgot; 14.01.2017, 10:53.
Skomentuj
Skomentuj