Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Logo wycięte. Żmudna i mozolna robota nożykiem do tapet, linijki i młotka. Jakoś wyszło. Później coś wstawię. Najlepiej było by zrobić to grawerką cnc ale na razie moje prace w tym kierunku stoją - brak prowadnic, śrub i materiału na konstrukcję. Reszta czeka.

Skomentuj

Dzisiaj wrzucam pierwsze przymiarki całości ale jeszcze kupa roboty. Trzeba doszlifować, domalować, polakierować, dociąć rurki i inne pierdoły ale nie mogłem wytrzymać i musiałem próbnie złożyć. Chyba nie jest źle... mam nadzieję.

Skomentuj

Jestem w trakcie lakierowania. Po rozmowie z panem od lakierów mnie w mieście stanęło na lakierze poliuretanowym Bona Mega. Podkład pod lakier proponowany przez pana to capon. I faktycznie sprawdza się ładnie ale... Postanowiłem polakierować kolumny tym razem wałkiem z włosiem (krótkim i małym). Lakieruje się wygodnie ale zauważyłem, że lakier się pieni i powstają małe pęcherzyki powietrza na powierzchni lakierowanej. Po wyschnięciu znikają ale pod palcami czasami coś tam znajdę ale to prawie nic. Chcę teraz lekko przeszlifować malowane powierzchnie (jak to jest w opisie od producenta) i tym razem polecieć pędzlem do lakierowania. Co o tym sądzicie?

Skomentuj

No i przeszlifowałem lekko i polakierowałem pędzlem s drobnym miękkim sztucznym włosiem. Wygląda o wiele lepiej.

Skomentuj

Panie pokaż Pan jak to wyglada, daj oko pocieszyć😁

Skomentuj

Jeszcze nie teraz. Cierpliwości, wszystko wysycha choć już suche :)

Skomentuj

Jutro pierwsze pomiary mikrofonem. Sam nie wiem czego się spodziewać. Jedną mam zagwozdkę. Pomiar w polu bliskim. Zazwyczaj mikrofon ustawia się 1cm od głośnika. No fajnie ale ja musiał bym zdjąć stożek, położyć kolumnę poziomo i mierzyć. Ale moim zdaniem pomiar był by nie prawdziwy. Nie prawdziwy gdy założymy stożek. Co innego pomiar prosto z membrany a co innego pomiar sygnału odbitego. Myślę żeby ten pomiar zrobić 1cm od teoretycznej powierzchni liczonej od krawędzi stożka w dół jak na rysunku.

Skomentuj

Nie śledziłem tego wątku dokładnie ale jak dopiero będziesz podchodzić do pomiarów to faktycznie nie wiadomo czego się spodziewać. Przy takiej konstrukcji, obudowę i wykończenie zostawiłbym na szarym końcu a zacząłbym własnie od pomiarów. Kiedyś się trochę bawiłem w prototyp kolumny omnipolarnej z takim stożkiem i wiem, że ten stożek oraz jego położenie ma kluczowy wpływ na ch-kę. Dlatego trochę się dziwię, że dopiero coś mierzysz bo ja bym w ogóle od tego zaczął aby zobaczyć czy konstrukcja ma szanse powodzenia nim się narobię z obudową.

Faktycznie pomiar w polu bliskim może byc trudny. Jak chcesz pomiarem złapać poziom basu to po prostu wydłuż czas pomiaru i wygładź. Możesz też zmierzyć z małej odległości jak na rysunku i z dużej i potem sobie to skleić.
                  Z moich eksperymentów na dośc małym głośniku szerokopasmowym (ok 10cm) wynikało, że efektu baffle step w ogóle nie trzeba było kompensować. Sam się kompensował na tym stożku, utrata efektywności w kierunku wyższych częstotliwości był tak silna ;-)

Skomentuj

A co np. z ustawianiem delay dla fazy? Przy on-axis wpisuje się opóźnienie, przy polu bliskim z tego co wiem to raczej nie bo mikrofon jest zbyt blisko membrany ale w tym przypadku fale dźwiękowe lecą do stożka, odbijają się i lecą do mikrofonu, który umieszczony jest przed wirtualną linią krańców stożka. To już nie jest 1cm a powiedzmy hmmmm około 15-20. Czy zmierzyć różnice i wpisać opóźnienie dla pola bliskiego (dla fazy)??

Skomentuj

No i pierwsze koty za płoty. Nie wiem co o tym sądzić. Przy nisko-średnio tonowcu (pomiar portu i bliskiego pola) jest to cholerne podbicie przy około 720Hz. No rzesz... Zresztą zobaczcie sami. Nie wiem czy całkiem do d..y czy coś się wyciągnie.

Kopułka:

Średnio-nisko tonowiec:

Skomentuj

Wygląda całkiem dobrze. Trzeba by znaleźć przyczynę podbicia na porcie. Ogólnie promieniowanie tego portu jest niezwykle efektywne na szerokość. To jakaś linia transmisyjna?

Skomentuj

Nie to nie linia transmisyjna. Port o wewnętrznej średnicy 7,7cm i długości około 21cm.

Skomentuj

Dzisiaj jak znajdę czas to poeksperymentuję z polem bliskim (od membrany) - jak to wygląda i z długościami rurek podtrzymujących stożek.

Skomentuj

Ze względu na zbyt mało czasu dzisiejszego wieczoru pomierzyłem tylko pole bliskie dla położenia mikrofonu (licząc od krawędzi stożka) i idąc w dół oraz jeden pomiar mikrofonem skierowanym od dołu w kierunku stożka – mikrofon na oko 45 stopni. Sprawdziłem także pole bliskie dla samej membrany jak to się robi standardowo. Wszystkie pomiary robione w domu, więc wykresy dość poszarpane, ale nie chodzi tutaj o dokładność do obliczania zwrotnic tylko o wykresy poglądowe czy coś się zmienia czy nie. No i do rzeczy:

Pole bliskie dla membrany.

Pole bliskie – odległość od krawędzi stożka 0,5cm

Pole bliskie – odległość od krawędzi stożka 4cm

Pole bliskie – odległość od krawędzi stożka 6cm

Pole bliskie – pod kątem do stożka.

Suma wszystkich

Jeżeli dobrze rozumuję, stożek dobrze odbija fale w okolicy mniej więcej 800Hz a reszta już leci w dół. Co by tu w takiej sytuacji robić? Czy zbijać tą górkę do poziomu reszty czy olać to i bardziej brać pod uwagę pomiar on-axis? A może pomiar samej membrany - choć to już było by przekłamanie.

Skomentuj

Ja bym tego w ogole nie mierzyl z bliska. Zrob pomiar daleki, ale tak abys mogl zalozyc dluzsza bramke, na ktorej bedziesz widzial spadek basu.

Skomentuj

No tak myślałem. Spróbuję porządnie wygłuszyć podłogę i na salę gimnastyczną marsz. No chyba, że pójdę na dwór poza salę gimnastyczną. Długi przedłużacz i jazda. Bramkowanie powinno być niezłe. Obawiam się tylko hałasów z zewnątrz i ewentualnego wiatru. Zawsze jak wieje to nieźle szumi w mikrofonie. Na dworze jeszcze nigdy nie mierzyłem. Może spróbuję. Zastanawiam się jeszcze nad długością rurek dla podtrzymania kopułki. Jak widać ma spadek około 12kHz. Cholerka wie czy jak podniosę bardziej kopułkę to dołek zmaleje czy też nie. Popróbuję.

Skomentuj

Spokojnie sala wystrczy. Postaw kolumne na wysoka lawke i wio. Dolozyc tlumienia na podloge nie zaszkodzi. Trzeba tylko brac pod uwage fakt, ze tu bedzie pomiar bramkowany, a w pomieszczeniu to bedzie gralo na okolo. Mozna sie wsadzic na mine przy robieniu zwrotnicy. Zrobilbym pomiary kontrolne w pomieszczeniu docelowym, z duzym wygladzaniem. Tak zebys mial jakis zarys tego co sie bedzie dzialo w pomieszczeniu.

Skomentuj

No i zrobiłem próbny pomiar w pomieszczeniu ale czy ono będzie docelowe? Ustawiłem tak jak opisuje Duevel czyli odsunięcie od tylnej ściany i bocznej. Niestety bardzo u mnie sieje więc pomiar baaaardzo poglądowy. I tak: od nie wygładzonego po wygładzenie 1/2 oktawy.

Skomentuj

Ja bym tu za wiele nie kombinował i pomierzył to tak jak mierzy się każdą kolumnę i na tej podstawie robił zwrotnice. Ogólne zasady są niezmienne. To co może tutaj być inne od klasycznej kolumny to sposób zestrojenia równowagi tonalnej. Dookólne promieniowanie całego pasma może wymusić inne poprowadzenie ch-ki aby grało to dobrze. Ale tego nikt Ci tutaj raczej nie powie jak powinno być prawidłowo. Musisz bazować na swoim uchu ;-) i ewentualnie korzystać z pomiarów podobnych konstrukcji jako jakąś sugestię.

Skomentuj

W piątek spróbuję zrobić ponownie pomiary na sali ale bardziej wygłuszę podłogę. Spróbuję bramkowania na około 50ms - kiedyś mi się to udało. Co do pomiarów podobnych konstrukcji - nie mam możliwości. Co do ucha - na innej zwrotnicy 2drożnej brzmiało ciekawie a to przecież nie z tej konstrukcji. Ogólnie rzecz biorąc możliwe że jest tak - wykresy swoje a ucho swoje - może faktycznie być dobrze i słuchacz będzie zadowolony. Trudna konstrukcja. Myślę o cięciu około 2,5kHz - 3kHz i zobaczyć jak się zestroi. Szkoda, że nie mam dostępu do żadnych podobnych konstrukcji bo miał bym jakiś punkt odniesienia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X