Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
    Ostatni pomiar był zrobiony na zupełnie nie "obliczanej", "zamkniętej przegrodzie - coś w stylu TL ale zupełnie odwrotnej (tak z czapki. Miałem przegrodę wzdłuż po skosie kolumny nie na całej długości i patrząc od góry podzieliło mi powierzchnię na mniejszą i większą część. Tak dla jaj mniejszą część postanowiłem zamknąć. Fale akustyczne leciały większą częścią w dół, następnie zawracały w górę i wydostawały się przez BR. Między ściankami wełna silikonowa. Konstrukcja z czapki. Zresztą rys u dołu to wszystko wyjaśni (przekrój wzdłużny).
    Taki rodzaj obudowy, istotnie tworzy w pewnym senie linie transmisyjna, lecz polozenie portu powoduje, ze obudowa zachowuje jak typowy BR. Takie skosnie przegrody bardzo sprawnie oslabiaja antyrezonanse obudowy, natomias Ty caly czas meczysz sie z rezonansem portu. Twoj port pracuje w pewnym zakresie jak krotka linia transmisyjna. Mozna oslabic ten pik rezonansowy, jesli wlozysz na okolo portu gabke. Jednoczesnie oslabi to promieniowanie portu i zmieni jego strojenie. Natomiast mozna tez z tym rezonansem walczyc przesunieciem portu, o czym pisalem, lecz w takiej opcji trzeba wykonac bardzo dokladne symulacje, a sama obudowe bedzie juz pracowac jak ML TL, poniewaz port musi znalesc sie blizej konca obudowy. Pewnym rozwiazaniem, jest stworzenie obudowy, o ktorej pisalem na poczatku, lecz z offsetem portu. Dlugi tunel, bedzie dzialac jak linia transmisyjna, a do odtwarzania niskich czestotliwosci nie trzeba bedzie dlugiego portu, a co za tym idzie - latwiej walczyc z rezonansami.

Tylko takiej obudowy nie mozna zrobic na oko, bo wystarczy, ze przesuniesz port o kilka cm i calosc sie rozsypie.

Denerwujesz sie, bo wkladasz w to zbyt duzo wysilku praktycznego, przy jednoczesnej niewiedzy na temat problemu. Zniechecasz sie, co w sumie rozumiem, ale trzeba do problemu podejsc czysto matematycznie. Jesli wiesz z czym walczysz, to bedziesz wiedzial jaka bronia wroga pokonac :)

Skomentuj

Tylko jak to ustrojstwo obliczyć?

Skomentuj

Jeżeli problemem jest rurka BR sama w sobie a nie np to co się dzieje wewnątrz obudowy to można zastosować dwie rurki o mniejszych średnicach i różnych długościach. Częstotliwość strojenia powinna wypaść dla uśrednionej długości ale rezonanse jeżeli się jakieś pojawią to się rozbiją na szersze spektrum częstotliwości dla każdej z rurek osobno i nie będą przez to tak silne.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
          Tylko jak to ustrojstwo obliczyć?
          Leonard audio lub arkusze MJK

Skomentuj

Gdzie dorwać te arkusze?

Skomentuj

One nie sa darmowe. Poza tym Martin oficjalnie zawiesil ich sprzedaz, poniewaz wraz z nowymi systemami operacyjnymi, pojawil sie problem z dzialaniem starego oprogramowania Mathcad. Jednak jest mozliwosc aby je kupic, trzeba zapisac sie na grupe Yahoo, pobrac probke arkusza i sprawdzic jego dzialanie na komputerze ( mozna tez uruchomic maszyne wirtualna ). Jesli probka liczy na Twoim kompie ok, to Mozna pisz prosbe do Martina i za pomoca paypal zaplacisz za arkusze ( nie sa drogie ).

Skomentuj

Rozumiem. Najpierw spróbuję w Leonard.

Skomentuj

Spokojnie mozesz uzyc Leonarda, bo on puste tunele, lub z niewielka iloscia materialu, symuluje tak samo jak arkusze MJK.

Skomentuj

Kurcze nie wiem jak to zaaplikować w Leonard. I nie wiem, czy dobrze rozumuję, czy dobrze to rozrysowałem. Swoją kolumnę podzieliłem równo na pół później odjąłem równą powierzchnię od góry tam gdzie głośnik żeby uzyskać powierzchniowo równy tunel. Rys poniżej:

Nie wiem jak to zaaplikować do programu (jeżeli ten podział jest dobry). Czu jakoś zakrzywiać rysunek obudowy czy po prostu taki długi narysować? No nie wiem.

Skomentuj

Musisz obliczyc powierzchnie na kazdym fragmencie obudowy. Tutaj komplikuje sprawe ten ksztalt. Poza tym, lepiej by bylo, gdybys mial skosna przegrode, a nie prostopadla. W Leonardzie musisz dodawac kolejne klocki tunelu i ustawiac ich dlugosci powierzchnie w danym fragmencie.

Zobacz tutaj jak jest przeniesiona symulacja z projektu

http://www.diyaudio.com/forums/subwo...-woofer-4.html
                      http://www.diyaudio.com/forums/subwo...-woofer-5.html

Skomentuj

A jak zacząć od strony głośnika? Ścianka do "połowy" równolegle do górnej ścianki czy pod skosem? Czy od razu skos w dół ?

Skomentuj

Proponuje najprosciej jak to mozliwe, czyli tak jak na rysunku, ktory pokazalem. Z ta roznica, ze glosnik bedzie wypadal gdzie w polowie tunelu, bo jest na gorze obudowy.

Skomentuj

Czy masz na myśli coś w tym stylu? Głośnik wypadł by mniej więcej w połowie tunelu:

Jeżeli tak to w której połowie umieścić BR?

Skomentuj

Tak jest. Mozesz zrobic tez pewien tip praktyczny. Jedna scianke, ktora posiada port BR robisz jako przesuwna. Musi ona miec oczywiscie wieksza dlugosc. Pozwoli Ci to na zywo zmieniac przesnuniecie portu ( jesli do konca nie wierzysz w symulacje ). Trzeba tylko zalozyc uszczelki, i dociskac te scianke do obudowy, zaby zachowac szczelnosc obudowy.
                              Last edited by Pogromca mitow; 28.09.2017, 21:45.

Skomentuj

No w końcu coś zakumałem :) A BR w której połowie?

Skomentuj

Tam gdzie masz wieksza pojemnosc, rozwacie.

Skomentuj

OK.

Skomentuj

Trochę nie rozumiem co chcesz osiągnąć w tej obudowie. To ma być w końcu linia transmisyjna czy bass reflex ? Bo coś czuje, że po prostu sobie niepotrzebnie utrudniasz życie.

Skomentuj

Leonard Audio mi się posypał. Przy uruchomieniu wywala błąd. Nie mogę go w sieci znaleźć. Coś się stało ze stroną?

Skomentuj

Przenies katalog z projektami i glosnikami w inne miejsce, a te dotychczasowe usun. Autor programu aktualnie pracuje nad nowa strona i serwerem, ale mozna pobrac paczke do instalowania bez pobierania z netu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X