Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Następna babranina. Miałem chwilę wolnego to kupiłem owatę. Wsadziłem do środka wałek o długości około 40cm i średnicy całkowicie wypełniającej poprzeczny przekrój obudowy. Pierwszy pomiar z samą owatą a drugi pomiar z owatą + wełna mineralna w filcu na samym spodzie.

Tak się zastanawiam czy można było by uzyskać lepszy efekt zmieniając położenie tunelu BR ze spodu na boczną ściankę mniej więcej w 1/3 od dołu?

Skomentuj

Pomiary pokazuja bardzo dobre tlumienie rezonansow z obudowie. To z czym dalej chcesz walczyc, to rezonans falowy portu, a z tym bedzie ciezko. JEsli chcesz przeniesc port na boczna scianke, to w Leonardzie sprawdzisz jakie miejsce bedzie najlepsze.

Skomentuj

Ooo no to jestem już zadowolony. Co do przeniesienia portu BR na ściankę - jestem po prostu ciekawy czy zmiany będą duże i czy się opłaca zmieniać.

Skomentuj

Zrobiłem zestawienie symulacji w Leonard z tunelem BR z boku kolumny i pod spodem (jak jest teraz). Co o tym sądzicie - wiem, że czepiam się ale chcę sprawdzić jak to będzie w pomiarach. Przed wycinaniem otworu muszę wiedzieć czy to ma sens czy zostawić BR na spodzie. Pytanie tylko dla czego na wykresie charakterystyka mi opada w prawo?

1. BR z boku:

2. BR pod spodem:

Skomentuj

No i pomierzyłem z tunelem BR z boku - nie mogłem się powstrzymać.

1. Tunel z boku, pod głośnikiem owata a na dole owata i luźna wełna mineralna:

2. Tunel z boku, pod głośnikiem owata a na dole owata + luźna wełna + 2 warstwy gąbki piramidki i warstwa filcu 3mm

3. Tunel z boku, pod głośnikiem owata a na dole twarda wełna mineralna w 1 warstwie owaty i na dole filc 3mm.

3. Zestawienie 3 wersji - czarna to wer.1, czerwona wer. 2 a niebieska wer. 3:

Czy bawić się dalej czy dać sobie spokój. Denerwuje mnie ten pik na 1kHz i nie mogę się go pozbyć. A może przesadzam?

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
              Denerwuje mnie ten pik na 1kHz i nie mogę się go pozbyć. A może przesadzam?
              Pisalem Ci, ze to rezonans wlasny portu i nie ma znaczenia gdzie umiescisz port, bo ten rezonans bedzie zawsze. Mozna wsadzic w rurke kawalek gabki na okolo, tak zeby pozostala wolna przestrzen, ale tym sposobem nie tylko oslabisz rezonans, ale rowniez przestroisz port i oslabisz jego dzialanie. Poza tym, nie wiem po co sie nad tym tak spuszczasz. Przeciez tego nie bedziesz slyszal, bo port bedzie gdzies z tylu, lub na dolnej sciance - jesli wybierzesz taki wariant.

Skomentuj

Ok ok. Tylko w tym przypadku (port na tylnej ściance) nie jest tak osłabiony jak to miało miejsce na dole. Chyba zostawię go z boku.

Skomentuj

Różnice nie są wielkie, choć mnie się najbardziej podoba nr 3 , więc pozostaje ocena brzmienia i wybór sposobu tłumienia już ze zwrotnicami.

Skomentuj

Jak już tak chcesz zrobić idealny port BR, proponuje go wewnątrz wyłożyć filcem samoprzylepnym 3mm, zacząć od 2cm od wlotu i iść dalej, na zewnątrz od wlotu też wyłóż filcem 3mm, zrób pomiar i sprawdź czy coś poprawiło rezonans portu ( to cięzkie zagadnienie) walczę z nim jak jest już bardzo słabo, ale u Ciebie widać tragedii nie ma :) B&W Sobie z tym poradziło w nowszych konstrukcjach ale ogólnie to temat przez producentów pomijalny, u Ciebie zostawił bym tak jak jest...

Skomentuj

KPRINT a dla czego nr 3?
                      GUCIO - właśnie wpadł mi do głowy pomysł z filcem po przeczytaniu porady Pogromcy o gąbce na ściankach BR. Muszę dzisiaj spróbować.

Skomentuj

Najbardziej wypłaszczony rezonans portu i rozciągnięta ch-ka w okolicach 50 Hz ale brzmieniowo wer. 3 może wcale nie być najlepsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                          Najbardziej wypłaszczony rezonans portu i rozciągnięta ch-ka w okolicach 50 Hz ale brzmieniowo wer. 3 może wcale nie być najlepsza.
                          Faktycznie. Nie zwróciłem na to uwagi.

Skomentuj

Ok pomierzyłem z filcem w tunelu BR - zupełnie bez zmian. Bez filcu jak i z nim jest tak samo.

Skomentuj

A ja zastanowił bym się nad 1 lub 3. Najlepiej odsłuchaj.

Skomentuj

A tak z ciekawości - mata bitumiczna albo taka mata wygłuszająca jak np tu:

https://www.castorama.pl/produkty/ur...-x-1-5-cm.html

co by dała?

Skomentuj

Mata da tylko zredukowanie drgań własnych ścianek obudowy i w Twoim przypadku nic nie poprawi. rezonanse z którymi walczysz powstają jako fale stojące generowane pomiędzy ścianami obudowy i w rurze br. Walka z nimi to stosowanie nierównoległych ścian, przegród i najkorzystniejszych proporcji obudowy (tzw. złotych) oraz tłumienia, które działa tylko w pewnym stopniu.
                                  Last edited by KAPRINT; 28.01.2017, 15:50.

Skomentuj

Obudowy nie zmienię już choć mógł bym ale kolejne koszty. Zastanawiam się jakie przegrody by wstawić. Może to walka z wiatrakami. Chciał bym spróbować wszystkiego, co możliwe. Jeżeli macie jakieś propozycje co do przegród to wpisujcie. Nie złośćcie się na mnie za upierdliwość ale cała w tym zabawa, że pomiary przeróbki, próby. Gorzej jak bym czekał na zbawienie pod postacią gotowca. Mimo wszystko mam już wyjściówkę pod postacią nr. 1 (w moim mniemaniu) z powyższych pomiarów. W końcu to DYI.

Skomentuj

"Przegrody" to po prostu wzmacniające kratownice montowane nie prostopadle, w których dodatkowo otwory mijają się tak by ograniczyć powstawanie fal stojących, można też wkleić nakładkę pod kątem nad dolną ścianką obudowy jeżeli jest jakiś zapas objętości. Jeżeli będzie sporo wytłumienia, to pozorna objętość się zwiększa o 10 - 15 %.

Skomentuj

A mam pytanie co do wzmocnień z otworami. Otwory nie powinny się pokrywać jasna sprawa. Ja mam pytanie jakie te otwory miały by mieć powierzchnię żeby nie tłumić zbytnio fal aby tunel BR mógł mieć odpowiednią odpowiedź. Kratownica ma 100% powierzchni - ile procentowo w takim przypadku powinny mieć otwory? 50, 60, 70%? Jakoś to się oblicza?

Skomentuj

Pytania bez odpowiedzi.... Zrobiłem jakieś tam kratownice - dzisiaj powsadzam i pomierzę i zobaczymy na ile są skuteczne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X