Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdzałem różne położenia portu na długości około 13cm. No i .... "kupa" za przeproszeniem.

Skomentuj

Śledzę temat, nie poddawaj się walcz do końca😉

Skomentuj

Postanowiłem nie odpuszczać. Tyle pracy co wsadziłem w to wszystko, tyle godzin pomiarów, modyfikacji nie pozwala mi na to.

ps. Dostałem podpowiedź, że taki rezonans można spróbować osłabić rezonatorem Helmholtza. Muszę zasięgnąć trochę wiedzy na ten temat bo mam braki.
        Last edited by sir_morgot; 04.10.2017, 22:25.

Skomentuj

Szkoda, ze nie wrzuciles pomiarow. Jakies srednicy i dlugosci masz ten port? Sprobuj wsadzic do portu cienka gabke i owinac ja na okolo. Zrob pomiar, czy rezonans sie oslabi.

cos w ten desen

port powinien sie rowniez przestroic nizej.

Skomentuj

Teraz nie będę miał czasu przez 2 dni więc nie będę działał. Średnica wewnętrzna portu to7,5 cm a długość 17cm.

Skomentuj

Jestem ciekawy czy dyfuzor Schroedera umieszczony na samym dole by coś zdziałał?

Skomentuj

Ps. ciekawa stronka - może się komuś przyda.

http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm

Skomentuj

Jak chcesz dyfuzorem rozpraszac rezonans, ktory uklada sie w porcie?

Skomentuj

Heh no jasne. Najpierw sprawdzę czy to w porcie Twoim sposobem.

Skomentuj

1. Pusty port BR

2. Port z cienką gąbką

3. Port z grubszą gąbką

4. Port z wełną silikonową

5. Port z filcem 10mm

6. Port z filcem 10mm ale bez przegrody wewnątrz kolumny

Skomentuj

Za jakiś czas jeszcze spróbuję zrobić port z profilowanymi końcami.

Skomentuj

Profilowane końce g..no dają w tym przypadku. Zmieniłem tunel na średnicę wewnętrzną 10cm w który wsadziłem na całej długości filc 1cm grubości. Tunel 17cm długości jak ten o mniejszej średnicy - taki miałem kawałek. Jutro może uda mi się sprawdzić na czymś dłuższym. No prawie prawie tylko ta góra....

Skomentuj

Olej juz te gorke i koncz glosniki :)

Skomentuj

No mi też już się dłuży... Dzisiaj lub jutro się jeszcze pobawię i lecę dalej. Muszę ostateczną konstrukcję przyjąć do dalszych prac.

Skomentuj

Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak wygląda wnętrze oryginalnych Venus. Nigdzie żadnej grafiki czy zdjęcia. Znalazłem jednak artykuł opisujący te kolumny w którym znajdowało się jedno zdjęcie z uchylonym głośnikiem i kawałek wnętrza - zbyt ciemnego, żeby coś zauważyć. Pobawiłem się poziomami i co-nieco się ujawniło. Nie ma tam żadnej przegrody (bynajmniej tyle widać), jest za to gąbka czopowana po obwodzie ale nie równo z poziomem lecz po ukosie w górę (na oko jakieś 45 stopni może mniej) od tunelu BR. Ciekawe jaki dało to efekt? Poniżej grafiki:

Skomentuj

Wcale mnie to nie dziwi :)

Skomentuj

Dzisiaj przerobiłem wszystko tak, jak to ma miejsce w oryginałach - no może za dużo powiedziane - prawie. Czyli dałem gąbkę piramidki jak w oryginałach. Z dołu taj jak poprzednio 20cm wełny mineralnej prasowanej. Średnica portu jak poprzednio - 7,5cm ale długość 19cm bez wsadu filcowego. Nie jest źle. Ale... pik jest. Nie wiem jak sobie z tym poradzili w oryginale. Sądzę, że raczej nie poradzili (chyba) bo konstrukcja podobna. Może olali ten efekt i robili swoje :) Osądźcie sami. Mam jeszcze jeden pomysł - w sumie ostatni do sprawdzenia. Ale to później. Tak na słuch dość dobrze gra ale to tylko moje subiektywne odczucie (po sprawdzeniu różnych tuneli BR).

Skomentuj

Ok posprawdzałem i podjąłem decyzję. Robię to tak jak jest na ostatnim wykresie. W sumie mi pasuje. Odsłuch "mono" :) także chyba najbardziej mi odpowiada. Teraz muszę zająć się stożkami a dokładniej ich mocowaniem na rurkach dystansowych. Problem w tym, że nie mogę nigdzie dostać śrub imbusowych M4 o długości około 15-18cm. Muszę wziąć standardowe i spróbować dospawać pręty gwintowane. Nie wiem czy się uda - za mała średnica - może przepalać.

Skomentuj

Wstępne przymiarki bez śrub na rurkach. Śruby udało mi się znaleźć M5 12cm. Sprawdziłem i będzie pasować. Mam tylko jeden dylemat. Kabel jest schowany w rurce w której będzie śruba. W koszu głośnika będę jeden z otworów musiał powiększyć. Nie lubię takich sytuacji ale wyboru mieć nie będę. Muszę jeszcze popracować nad górą. Tak to jest jak brak "domowej" tokarki......

Skomentuj

Fajny ten "grzybek" ale budka testowa mam nadzieję😁😉

Skomentuj

Czaruję...
                                          X