Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny odsłuchane - zdecydowanie lepsza wersja nr.2. Jedynka nieco bardziej przytłumiona. Wokal na 2 czystszy, wysokie także. Jeszcze kilka poprawek i może coś zamówię.

Ps. pytanie co do cewek. Powietrzne czy rdzeniowe i na jaki tor? Coś wyczytałem że rdzeniówki źle przesuwają fazę - nie wiem tak wyczytałem. Doradźcie. Powoli sklecam całość i jak zwykle walę prawie najdroższe elementy i może zupełnie nie potrzebnie.
    Last edited by sir_morgot; 26.02.2018, 19:49.

Skomentuj

Aleś Ty w gorącej wodzie kąpany. :)
      Ja by na Twoim miejscu jednak podjechał do kogoś i powtórzył pomiary.
      Spróbowałbym też zwrotki na niższych rzędach.
      Twoja konstrukcja, to nie jest taka prosta sprawa, jak dwie drogi na płaskiej ściance...
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Nie mam za bardzo do kogo podjechać. Kolumny odsłuchane uchem, które już raz potwierdziło moje poprzednie konstrukcje - później powtórzyli to ludzie z salonu audio. Oczywiście ile ludzi tyle opinii. Ale jak na razie odsłuch pozytywny.

Skomentuj

Panowie czy taki układ elementów na "polu roboczym" będzie prawidłowy? Wzorowałem się ustawianiem cewek wg. schematu znalezionego w sieci.

Skomentuj

Wal śmiało i nie przejmuj się , unikaj ustawień typu bad i very bad jak na załączonym obrazku .
            A odnośnie tych wenusjanek w recenzji o tych kolumnach znalazłem ciekawą uwagę ,taką że równowagę tonalną udało się uzyskać po zatkaniu otworu BR ,sic?
            czyżby średnie tony dostawały po dupie
            w oryginalnym projekcie ?

Skomentuj

Tak Duevel w tych modelach stosuje zatyczki do BR. Jak właściwie z nimi jest w rzeczywistości to nie wiem. Nigdzie nie widziałem przebiegu ich częstotliwości i tym bardziej ich nie słyszałem już nie mówiąc o ich pomierzeniu :)

Skomentuj

A co szkodzi wbić szpunta i się przekonać?Nawet na ucho wystarczy .

Skomentuj

Zawsze można spróbować.

Skomentuj

Panowie, taki mały skok w bok bo nie chcę zakładać nowego tematu. Kiedyś wiedziałem teraz nie pamiętam. Widziałem, że czasami stosuje się do głośników wysoko tonowych nie wiem jak to nazwać takie tuby toczone z drewna. Jak to się dokładnie nazywa i jakie się do tego stosuje głośniki? Czy może coś takiego?: https://monacor.pl/produkty/mrd-160
                    Co daje taka tuba / horn? Wzmocnienie dźwięku / dB czy jeszcze jakieś inne plusy, minusy?

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                      nie wiem jak to nazwać takie tuby toczone z drewna
                      Horn lub Waveguide.

Skomentuj

To jest tzw. driver albo tweeter pa. Rożnie to nazywają :) . Stx ma w swojej ofercie też takie drivery i ma też pokazane wykresy z różnymi hornami. Na przykład https://stx.pl/d-9-500-8-ti.html

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi w sprawie Waveguide. Mam w głowie następny projekt. Chore to uzależnienie ...

Skomentuj

Mała wrzutka z YT. Dźwięk z telefonu kaszani efekt ale na żywca całkiem fajnie.

https://youtu.be/9fVrJHWAAJ0

Skomentuj

i czuć o dziwo tę przestrzeń zwłaszcza słuchając Pink Floyd.Wyrównać troszeczkę charakterystyki(wysokie drą chyba japę ) i będzie git To tak pi razy drzwi i razy oko .
                              Last edited by czart; 03.03.2018, 15:09.

Skomentuj

Kontynuując temat Waveguide zastanawiam się co dla konstrukcji 2 drożnej o ile będzie w ogóle to możliwe dobrać do średnio-wysokotonowego drivera tubowego PA Monacor MRD-160? Tak żeby można było ciąć w okolicy 2000Hz. Tak teoretycznie czy się da, a jeżeli tak to co, szukając w głośnikach 30cm. Wiem przesadzam czasami ale jestem ciekawy bo chodzi mi po głowie pewien projekt w którym nie chciał bym stosować 3-way. Jak na razie znalazłem 2 głośniki ale nie wiem czy są dobrym wyborem? Konstrukcja z BR oczywiście.

Monacor SP-300P
                                Visaton TIW 300
                                Eton 12-212/C8/62 Hex Symphony II
                                Last edited by sir_morgot; 04.03.2018, 17:22.

Skomentuj

Średnica z tego będzie biedna bardzo.

Skomentuj

Ale da się coś znaleźć pod ten driver tubowy Monacora? Może coś ewentualnie 26-27cm średnicy. A może driver słaby?

Może takie ustrojstwo:
                                    http://www.accuton.com/en/products/s...ch/s280-6-282/
                                    Last edited by sir_morgot; 04.03.2018, 18:10.

Skomentuj

Monacor SP-300P
                                      Visaton TIW 300
                                      Eton 12-212/C8/62 Hex Symphony II
                                      Musisz poszukać czegoś z rynku pro jak beyma seria lw i większego drivera z tubką dedykowaną do niego .
                                      Z normalnym basem się nie da połączyć .

http://www.accuton.com/en/products/s...ch/s280-6-282/
                                      :)
                                      To się nie nadaje do wyższych podziałów niż 200hz po za tym kosztuje prawie 11koła za parę :)

Skomentuj

To po prostu kolumny estradowe wyjdą z tego...

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                                          i czuć o dziwo tę przestrzeń
                                          To pomieszczenie.
                                          Gdyby grały zwykłe kolumny to też by był taki efekt (oczywiście nie ujmując tym kolumnom).
                                          Dla porównania wrzucam mój stary filmik nagrywany w prawie pustym pokoju, z kolumnami na pustej ścianie:

...słychać ewidentnie pusty pokój.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X