Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ważne jeszcze są nasze osobiste preferencje. Ja np. lubię wysokie podziały i średnicę z woofera. Wątpię żeby zadowoliła mnie średnica z kopułki.

Skomentuj

Tiaaa. A jeszcze jedni wolą wyższe rzędy, inni niższe.... :)

Jak wyciągnąć pliki .frd z SW, aby zobaczyć fazę bez pre-delaya?
      Też chciałem się pobawić tymi pomiarami, ale SW to dla mnie program dla masochistów...
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Ważne jeszcze są nasze osobiste preferencje. Ja np. lubię wysokie podziały i średnicę z woofera. Wątpię żeby zadowoliła mnie średnica z kopułki.
        Każdy ma jakiś swój fetysz audio :)

Skomentuj

Zrobiłem eksport do frd pomiarów onaxis. frd.rar

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Każdy ma jakiś swój fetysz audio :)
            No ja mam taki . Może to dlatego że ja raczej w tańszych głośnikach się obracam :) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            Tiaaa. A jeszcze jedni wolą wyższe rzędy, inni niższe.... :)

Jak wyciągnąć pliki .frd z SW, aby zobaczyć fazę bez pre-delaya?
            Też chciałem się pobawić tymi pomiarami, ale SW to dla mnie program dla masochistów...
            No co ? Ja tak mam .

Co do SW to się zgadzam .

Skomentuj

Jestem masochistą :) Co proponujecie zamiast SW? ARTĘ? Musiał bym wszystko na nowo szykować. A może warto?

Skomentuj

Jak wrócę do domu to wrzucę te pliki frd w inny program i Ci też coś pacne .

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                  Jestem masochistą :) Co proponujecie zamiast SW? ARTĘ? Musiał bym wszystko na nowo szykować. A może warto?
                  W sumie by się zgadzało.

"Zwrtoka Mariana przy kawie" w VituxCADzie

I w sumie nie muszę mieć pomiarów z usuniętym pre-delayem na fazie. Widać "skaszaniną fazę", ale tak też się zaprojektować zwrotnice.

A do symulacji zwrotnic polecam właśnie VituixCAD. Pobawiłem się nim ostatnio trochę.
                  Nawet lspCAD przy nim to program dla masochistów. :flapper:
                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Co miało wpływ na skaszanioną fazę? Wg opisu do programu dla masochistów :) wpisałem opóźnienie dla fazy które wyliczyłem wg instrukcji. Może coś źle pomierzyłem?

Skomentuj

Nie wiem. Nie znam się na pomiarach w SW. Zdaje się, że są tam jakieś latencje, które lubią pływać, ale skoro chłopaki z doświadczeniem w SW piszą, że pomiary OK, to chyba są OK :)
                      Last edited by pawel_luk1; 13.02.2018, 11:42.

Skomentuj

Ja też chciałem do VituxCADa wrzucić .

Skomentuj

sir_morgot bez robienia prototypów się nie obejdzie i nie liczyłbym na to że pierwsza zwrotnica będzie trafiona. Przy klasycznej kolumnie pierwsze zwrotnice i tak sie poprawia ale jeżeli ma się odpowiednie doświadczenie to do optimum nie jest daleko. W przypadku dookólnej to jest trochę tanie badanie tematu bo ja np nie mam pojęcia jak powinna wyglądać ch-ka tej kolumny aby to dobrze grało. Dlatego musisz się liczyć z tym że kupisz sporo elementów i sporo Ci zostanie nim trafisz ze zwrotnicą w optimum. Dlatego od razu startuj z najtańszych elementów bo szkoda kasy. Na audiofilskie pitu pitu i głaszczenie brzmienia cewkami powietrznymi i kondami za 100zł przyjdzie czas a na początek to się grubo rąbie siekierą i do tego najlepsze są najtańsze elementy ;-).

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                            "Zwrtoka Mariana przy kawie" w VituxCADzie
                            Ale powpisuj wartości takie jakie ja podałem na schemacie (rezystory przy cewkach to rezystory a nie rezystancja cewek. no i nie ma tam cewki 0,36mH 0,43 ohma oraz konda 91uF, tylko 0,36mH 0,115ohm oraz 88uF) i na poprawce rezystancji cewek (których wcześniej nie podałem) w poście nr. 354 z lekką modyfikacją ich indukcyjności tak aby się zgadzała z cewkami o rezystancji takiej jakie są w spisie Polinka.
                            Last edited by marian; 13.02.2018, 12:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Ale powpisuj wartości takie jakie ja podałem na schemacie (rezystory przy cewkach to rezystory a nie rezystancja cewek. no i nie ma tam cewki 0,36mH 0,43 ohma oraz konda 91uF, tylko 0,36mH 0,115ohm oraz 88uF) i na poprawce rezystancji cewek (których wcześniej nie podałem) w poście nr. 354 z lekką modyfikacją ich indukcyjności tak aby się zgadzała z cewkami o rezystancji takiej jakie są w spisie Polinka.
                              Ach, przepraszam Cię Marianie. Nie zauważyłem, że podałeś tam rezystancję cewek. :)
                              W sumie najbardziej istotna zmiana jest w pułapce na ok. 200 Hz.

No i w VituxCADzie nie da się podać osobno rezystancji cewek, trzeba to podać jako dodatkowy rezystor, a przy połączeniu szeregowym R i L zsumować rezystancję.
                              W sumie to największa wada tego softu jak na razie, która mnie trochę wkurza...
                              Last edited by pawel_luk1; 13.02.2018, 13:05.

Skomentuj

A może bym podjechał do Pogromcy - blisko mam nawet bardzo blisko. ????? Ciekawe co On na to? :)

Skomentuj

Musisz go zapytać. Masz nawet bliżej niż do Wrocławia.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    A może bym podjechał do Pogromcy

Lepiej nie, bo Ci te obudowy przerobi na TL-ki

Skomentuj

Nie na temat...
                                      i cały projekt pójdzie się . ...

Skomentuj

A może olać te wszystkie górki i dołki, i po grubasie rozjechać to III/IV rzędem? :lol:

Oczywiście to też "przy kawie".
                                        Last edited by pawel_luk1; 13.02.2018, 14:49.

Skomentuj

Ciekawe co On na to?
                                          A ja na to, ze spóźniłeś się kilka godzin. Dzisiaj rano robiłem pomiary :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X