Ważne jeszcze są nasze osobiste preferencje. Ja np. lubię wysokie podziały i średnicę z woofera. Wątpię żeby zadowoliła mnie średnica z kopułki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Tiaaa. A jeszcze jedni wolą wyższe rzędy, inni niższe.... :)
Jak wyciągnąć pliki .frd z SW, aby zobaczyć fazę bez pre-delaya?
Też chciałem się pobawić tymi pomiarami, ale SW to dla mnie program dla masochistów..."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaWażne jeszcze są nasze osobiste preferencje. Ja np. lubię wysokie podziały i średnicę z woofera. Wątpię żeby zadowoliła mnie średnica z kopułki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKażdy ma jakiś swój fetysz audio :). Może to dlatego że ja raczej w tańszych głośnikach się obracam :) .
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz postaTiaaa. A jeszcze jedni wolą wyższe rzędy, inni niższe.... :)
Jak wyciągnąć pliki .frd z SW, aby zobaczyć fazę bez pre-delaya?
Też chciałem się pobawić tymi pomiarami, ale SW to dla mnie program dla masochistów...? Ja tak mam
.
Co do SW to się zgadzam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaJestem masochistą :) Co proponujecie zamiast SW? ARTĘ? Musiał bym wszystko na nowo szykować. A może warto?
"Zwrtoka Mariana przy kawie" w VituxCADzie
I w sumie nie muszę mieć pomiarów z usuniętym pre-delayem na fazie. Widać "skaszaniną fazę", ale tak też się zaprojektować zwrotnice.
A do symulacji zwrotnic polecam właśnie VituixCAD. Pobawiłem się nim ostatnio trochę.
Nawet lspCAD przy nim to program dla masochistów. :flapper:"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Nie wiem. Nie znam się na pomiarach w SW. Zdaje się, że są tam jakieś latencje, które lubią pływać, ale skoro chłopaki z doświadczeniem w SW piszą, że pomiary OK, to chyba są OK :)Last edited by pawel_luk1; 13.02.2018, 11:42."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
Skomentuj
-
sir_morgot bez robienia prototypów się nie obejdzie i nie liczyłbym na to że pierwsza zwrotnica będzie trafiona. Przy klasycznej kolumnie pierwsze zwrotnice i tak sie poprawia ale jeżeli ma się odpowiednie doświadczenie to do optimum nie jest daleko. W przypadku dookólnej to jest trochę tanie badanie tematu bo ja np nie mam pojęcia jak powinna wyglądać ch-ka tej kolumny aby to dobrze grało. Dlatego musisz się liczyć z tym że kupisz sporo elementów i sporo Ci zostanie nim trafisz ze zwrotnicą w optimum. Dlatego od razu startuj z najtańszych elementów bo szkoda kasy. Na audiofilskie pitu pitu i głaszczenie brzmienia cewkami powietrznymi i kondami za 100zł przyjdzie czas a na początek to się grubo rąbie siekierą i do tego najlepsze są najtańsze elementy ;-).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta"Zwrtoka Mariana przy kawie" w VituxCADzieLast edited by marian; 13.02.2018, 12:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaAle powpisuj wartości takie jakie ja podałem na schemacie (rezystory przy cewkach to rezystory a nie rezystancja cewek. no i nie ma tam cewki 0,36mH 0,43 ohma oraz konda 91uF, tylko 0,36mH 0,115ohm oraz 88uF) i na poprawce rezystancji cewek (których wcześniej nie podałem) w poście nr. 354 z lekką modyfikacją ich indukcyjności tak aby się zgadzała z cewkami o rezystancji takiej jakie są w spisie Polinka.
W sumie najbardziej istotna zmiana jest w pułapce na ok. 200 Hz.
No i w VituxCADzie nie da się podać osobno rezystancji cewek, trzeba to podać jako dodatkowy rezystor, a przy połączeniu szeregowym R i L zsumować rezystancję.
W sumie to największa wada tego softu jak na razie, która mnie trochę wkurza...Last edited by pawel_luk1; 13.02.2018, 13:05."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaA może bym podjechał do Pogromcy
Lepiej nie, bo Ci te obudowy przerobi na TL-ki
Skomentuj
-
Last edited by pawel_luk1; 13.02.2018, 14:49."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaCiekawe co On na to?
Skomentuj
Skomentuj