Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W zasadzie bez odsłuchania to takie gdybanie.
    Zaproszenie aktualne, niestety najwcześniej w niedzielę 25 lutego.

I tak na marginesie - sir_morgot - zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz. Być może musisz najzwyczajniej od tego projektu odpocząć. Bo teksty w stylu:
    Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
    Powiem tak, jak nic mi się nie uda w ciągu powiedzmy 2 tygodni to daruję sobie.
    to takie w zasadzie odpuszczanie, i nam też nie bardzo czasami się chce pomagać jak czytamy coś takiego.

Ja rozumiem, że masz dosć:
    To taka robota bez sensu - jak mam wiedzieć, że jest ok
    Ale tutaj wychodzi brak obycia z projektowaniem. Wybrałeś sobie skomplikowany projekt, a w mojej ocenie jednak trzeba być trochę bardziej obytym aby coś takiego zrobić.
    Nie masz elementów aby osłuchać zestaw, nie wiesz, czy pomiary są rzeczywiście dobre...potrzebne fanty oraz doświadczenie zdobywa się z czasem. Skróciłeś sobie ten etap i dlatego Cię to przytłacza, bo nie wiesz jak sobie poradzić.
    Ale jest też dobra strona tego medalu - i to nie jedna :) Otóż - zobacz jak wiele osób stara Ci się tutaj pomóc (ja ponawiam swoje zaproszenie), a do tego jak już Ci się uda ten zestaw (z naszą lub nie) pomocą skończyć to będziesz miał bardzo nietypowe kolumny i to w dodatku zrobione samemu - sama satysfakcja.

Więc głowa do góry, odpuść sobie na chwilę, a następnie skorzystaj z jakiegoś zaproszenia i do boju :) Ja kibicuję :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I za to jestem wam wszystkim bardzo wdzięczny.:) Tak, trochę mnie to przytłacza. Tak, czasami mam dołki. Tak, czasami mam już dość. Tak, mam braki w asortymencie - no kilka cewek z różnych Tonsili. Najbardziej przytłacza mnie brak lub brak dojścia do narzędzi takich jak tokarka ewentualnie frezarka CNC co zmniejszyło by mi koszty wytwarzania dla testów (w tym projekcie) stożków. Ale po dołku następuje "rezonans" i mimo wszystko cieszę się z projektu - choć za jakiś czas pewnie znowu będzie dołek - no cóż. To, że nie jestem obyty nie zniechęca mnie do tego stopnia, żeby to moje hobby rzucić w śmietnik. Mam nawet w głowie już następny większy projekt - bardziej skomplikowany. I znowu wplączę się w następną robotę, górki i dołki. Reasumując - zaproszenie - jeżeli będę miał wolne w odpowiednim czasie i te moje pomiary są na tyle poprawne, że da się z nich zaprojektować zwrotkę i jak będę miał jakieś dodatkowe finanse na wyjazd, to jak najbardziej skorzystam.

Skomentuj

Tak, mam braki w asortymencie - no kilka cewek z różnych Tonsili
        - napisz adres na email wyśle ci trochę elementów których nie używam i się kurzą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          - napisz adres na email wyśle ci trochę elementów których nie używam i się kurzą :)
          Ładny gest to się ceni :)

Skomentuj

Potwierdzam. Może kiedyś mnie będzie stać na taki gest. Dzięki wielkie.

Skomentuj

Witam wszystkich. Chciałbym zaprezentować, jako ciekawostkę, jeszcze inny układ zwrotnicy. Wyszedłem z założenia, że być może nie warto korygować "górek" w całym paśmie skoro nieuchronnie prowadzi to do komplikacji obwodów, a skoncentrować się tam gdzie słuch jest najczulszy. W załączonym projekcie charakterystyka w paśmie 800-12.5kHz mieści się w granicach ok+-2dB od wartości średniej. Górka w okolicach 17kHz mimo że wydatna, nie powinna być bardzo zauważalna a nawet wraz z podbiciami w rejonach niskotonowych może tworzyć coś na kształt "krzywej fizjologicznej". Można by się zastanowić, czy korekcji nie rozciągnąć na podbicie przy 680Hz wówczas zapewne trzeba by dodać 1-2 reaktancje do obwodu. W obecnym kształcie mamy zwrotnicę na którą składają się z 4 kondensatory i 5 cewek. Ich wartości nie są jakieś kosmiczne co dobrze rokuje jeśli chodzi o koszty.
              Minimum modułu impedancji w zakresie niskotonowym lokuje się w okolicach 6ohm co pozwalałoby zakwalifikować konstrukcję jako znamionowo 8omową ("łatwe" obciążenie dla wzmacniacza)

Skomentuj

Spróbuję zrobić Wasze 3 propozycje przedstawione w tym wątku. Złoże 3 zestawy i odsłucham z kilkoma osobami. Na razie czekam na części - może uda się z nich coś złożyć. Duże podziękowania dla Branży.

Skomentuj

Ta ostatnia propozycja jakoś Mnie nie przekonuje ... Ps. Paczka spakowana i nie dziękuj już bo to żaden problem - pozbędę się "śmieci" a ty przy odrobinie chęci zamienisz je w wartościowe podzespoły :)
                  Last edited by Zap Projekt; 19.02.2018, 20:22.

Skomentuj

Nie mogłem się doczekać i dzisiaj tak dla próby złożyłem na szybkiego i na pałę 2 filtry II rząd. Wziąłem 4 kondy i 4 cewki tylko to miałem. Zasymulowałem tylko w SW tak mniej więcej gdzie to tnie. Wiem, że to nawet nie pół środki ale chciałem sprawdzić. Podłączyłem i "o kurde...." Ciekawa sprawa. Nie ma co pisać, trzeba posłuchać. Mój pierwszy odsłuch ich w stereo. Teraz tylko docelowe zwrotnice i próby odsłuchowe tak na poważnie.

Skomentuj

Dostałem niezły zastrzyk elementów :) Poniżej spis. Muszę coś z tego wyskrobać. :)

REZYSTORY

1 Ω 3 szt
                      1,2 Ω 2 szt
                      1,6 Ω 1 szt
                      1,8 Ω 1 szt
                      2,2 Ω 8 szt
                      2,3 Ω 1 szt
                      2,4 Ω 2 szt
                      3,3 Ω 2 szt
                      3,9 Ω 2 szt
                      5,5 Ω 1 szt
                      5,6 Ω 2 szt
                      6,2 Ω 2 szt
                      6,5 Ω 1 szt
                      6,8 Ω 1 szt
                      8 Ω 1 szt
                      8,2 Ω 10 szt
                      10 Ω 1 szt
                      12 Ω 1 szt
                      15 Ω 1 szt
                      22 Ω 1 szt
                      27 Ω 1 szt
                      33 Ω 2 szt
                      43 Ω 2 szt

KONDENSATORY

100 nF 4 szt
                      220 nF 7 szt
                      470 nF 6 szt
                      680 nF 24 szt
                      1 uF 11 szt
                      1,5 uF 1 szt
                      1,8 uF 4 szt
                      2,2 uF 3 szt
                      3,3 uF 2 szt
                      3,9 uF 1 szt
                      4,3 uF 1 szt
                      4,7 uF 2 szt
                      5,6 uF 3 szt
                      6,8 uF 4 szt
                      8,2 uF 1 szt
                      10 uF 9 szt
                      12 uF 2 szt
                      15 uF 3 szt
                      18 uF 1 szt
                      27 uF 2 szt
                      47 uF 3 szt
                      56 uF 1 szt
                      100 uF 2 szt
                      220 uF 1 szt

CEWKI

0,0014 mH 0,35Ω 1 szt
                      0,29 mH 0,35Ω 2 szt
                      0,3 mH 0,5Ω 2 szt
                      0,34 mH 1Ω 2 szt
                      0,35 mH 0,6Ω 1 szt
                      0,42 mH 0,67Ω 2 szt
                      0,45 mH 0,73Ω 2 szt
                      0,47 mH 0,3Ω 1 szt
                      0,5 mH 0,25Ω 1 szt
                      0,5 mH 0,22Ω 1 szt
                      0,6 mH 0,6Ω 4 szt
                      0,64 mH 0,53Ω 1 szt
                      0,83 mH 0,5Ω 1 szt
                      0,98 mH 0,63Ω 2 szt
                      1 mH 0,7Ω 2 szt
                      1,2 mH 0,18Ω 1 szt
                      1,5 mH 0,18Ω 1 szt
                      1,5 mH 1,4Ω 2 szt
                      2,2 mH 0,2Ω 2 szt
                      2,5 mH 0,855Ω 2 szt
                      4 mH 1,6Ω 1 szt

Skomentuj

Raczej wątpię że coś z tego wyczarujes jak w dużej części jest jedna sztuka :) . Będziesz musiał dokupić :p .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                          Raczej wątpię że coś z tego wyczarujes jak w dużej części jest jedna sztuka :) . Będziesz musiał dokupić :p .
                          Sądzisz że nic z tego nie wyczaruje? To elementu na tworzenie prototypów a nie do montowania na stałe w docelowych kolumnach a jest to całkiem fajny starter pack Branża się postaral
                          Sir_morgot jak tam idą postępy w projekcie pokazuj co wykombinowales

Skomentuj

Wczoraj wieczorem dopiero posortowałem i spisałem elementy. Widzę, że w niektórych przypadkach będą problemy z waszymi propozycjami - chyba. Muszę coś popróbować i kombinować a jestem w tym kiepski. Muszę się przysiąść a czasowo krucho. Może dzisiaj wieczorem popracuję.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                              Raczej wątpię że coś z tego wyczarujes jak w dużej części jest jedna sztuka
                              Jednej sztuki kolumny tez można słuchać, przynajmniej będzie słychać równowagę tonalną.
                              Brawa dla Branży, taka ilość części sporo kosztuje i niejeden by chciał mieć tyle elementów na stanie, zwłaszcza cewek.

Widzę, że w niektórych przypadkach będą problemy z waszymi propozycjami - chyba.
                              Wieczorem może coś wyczaruję z tych elementów co masz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Brawa dla Branży, taka ilość części sporo kosztuje i niejeden by chciał mieć tyle elementów na stanie, zwłaszcza cewek.
                                prawda :) .

Skomentuj

Oczywiście, że brawa i to nie jedne.

Skomentuj

Panowie jakie elementy i jak ułożone niwelują "górki" na wykresie częstotliwości? Tzn przypuśćmy że mamy pik na 1500Hz i chcieli byśmy go o kilka dB osłabić. Czy w tym przypadku zastosować 2 filtry dolno i górno przepustowy, gdzie na przecięciu tj 1400Hz i 1600Hz obniża go o zadaną wartość czy może jakimś innym układem? Tu właśnie kuleję bo nie wiem jak do tego podejść i moje próby są do "d". Szukałem nieco ale może źle szukałem?

Skomentuj

Pik na wykresie obniza pułapka. Są to elementy rlc ułożone równolegle do głośnika.

Skomentuj

Tak sobie powoli pracuję nad filtrem dolnoprzepustowym. Ustawiłem kompensację impedancji, pułapkę, filtr i niby ok (niby) a tu mi leci impedancja poniżej 2Ohm. Normalnie.... Co za zabawa. Idę bawić się dalej.... :)

Skomentuj

Pułapka może być też w postaci równoległego obwodu rezonansowego włączonego szeregowo z głośnikiem, tak jak tutaj np. Dla piku impedancja widziana przez źródło rośnie wtedy, zamiast maleć jak przy obwodzie szeregowym RLC włączonym równolegle do głośnika.

Skomentuj

Czaruję...