Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdź organoleptycznie jak grają jeśli dźwięk Ci się spodoba to klata do przodu i bądź dumny z projektu bo jest nietuzinkowy i może się podobać :)no chyba że grają jak altusy to w tedy wybieraj które kolano lewe czy prawe? :biggrin:

Skomentuj

No ładnie - krocie na elementy. Ale jak nie na poważnie to jakieś inne wyjście?

Tak organoleptycznie można ale trzeba z czegoś wyjść bo elementów nie mam - musiał bym zamówić a na forsie nie śpię :) Nie wiem czego się czepić.
      Last edited by sir_morgot; 12.02.2018, 18:43.

Skomentuj

Aleś pułapek napierdzielił :)
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ta konstrukcja to dla mnie jedna, wielka pułapka.

Skomentuj

marian naliczyłem elementów na sumę około 1540zł - miazga ....

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
              marian naliczyłem elementów na sumę około 1540zł - miazga ....
              Dlatego napisałem żebyś nie brał tego na poważnie

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Nie traktuj tego na poważnie
                No no to mi się podoba :thumbsup:

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                marian naliczyłem elementów na sumę około 1540zł -
                ?? jakieś góra 5 stów i to z dobrą cewką na bas .
                Nie wiem jakim cudem wyszło Ci tyle kasy .

Skomentuj

Cennik POLINK. Może nie dobrałem co trzeba albo ceny mają wysokie.

Skomentuj

Że tak powiem Polink nigdy nie był tani😉

Skomentuj

Coś ty. W życiu nie wyjdzie 1500zl. Chyba że cewki taśmowe albo inne wynalazki. Zwykła cewka rdzeniowa albo powietrzna na bas i powietrzna na górę. Rezystory też nie muszą być najdroższe :) . Tak samo kondensatory najważniejsze żeby były foliowe.

Skomentuj

Co polecacie? Tzn jaki sklep?

Skomentuj

Nie chce robić reklamy napisz do blackdotaudio.eu o dostępność elementów, i napewno pomogą Ci i doradzą

Skomentuj

Dzięki. Mam jeszcze pytanie do mariana. Ładnie to się zgrywa u Ciebie. Piszesz, żeby nie brać tego na poważnie. Da się to jakoś uprościć? Uświadomiłem sobie, że mam zbyt mało miejsca na upchanie tego wszystkiego. Cewki by miały na siebie duży wpływ przy takiej ich ilości.

Skomentuj

Ja tą zwrotkę zrobiłem z lekkim przymrużeniem oka.
                              Trzeba by to jeszcze sprawdzić jak zagra pod kątem.
                              No i bez głośników i elementów nie gwarantuje że w ogóle zagra.

Jeśli chcesz iść w tę stronę to niech inni wypowiedzą się na temat takiej zwrotnicy, czy w ogóle warto wydawać kasę na te elementy.
                              Po za tym musiał bym jeszcze podać rezystancję cewek, bo może się okazać że w Polinku takich nie mają i trzeba lekko modyfikować zwrotki, bo nie patrzyłem akurat czy mają cewki o takich rezystancjach jakie wpisałem.

Jak ja kupowałem dużą ilość elementów, to kondensatory zamawiałem w STX a resztę w Polinku. Tutaj nie ma tego dużo więc jeśli wszystko zamówisz w Polinku to może wyjść na to samo odliczając przesyłkę z STX.
                              Kondy szeregowe mogą być nawet owalne Jantzeny żeby było taniej, a 88uf oraz 100uf bipolary łączone z kilku 22uf (wyjdzie 10zł a nie 100zł).

Ale tak jak pisałem, głowy nie daję że to w ogóle zagra.

cewka 520uH 0,160 ohm 12zł
                              cewka 360uH 0,115 ohm 10zł
                              cewka 150uH 0,490 ohm 5zł
                              cewka 37uH 0,058 ohm 13zł
                              cewka 68mH 5,28 ohm 18zł
                              cewka 2,2mH tutaj wychodzi najdrożej. bo im niższa rezystancja tym lepiej
                              Last edited by marian; 13.02.2018, 06:55.

Skomentuj

Ta Marianowa zwrotnica będzie kosztować grosze. Trzeba umiejętnie dobierać elementy. Tam gdzie muszą być lepsze i droższe to się daje droższe a tam gdzie nie to się daje najtańsze. Wszystkie pułapki lecisz na najtańszych elementach tj cewki drutowe powietrzne lub rdzeniowe (zależnie co taniej) na cienkim drucie np. 0.5mm i korygujesz wartości rezystorów szeregowych. Kondensatory w pułapkach jak duży (powyżej 22uF) to spokojnie dawaj elektrolity MDL a jak jest mniejszy to spokojnie żółte polipropyleny owalne, ewentualnie jak chcesz zaszaleć to podstawowe jantzeny czarne. Rezystory 5W MOX .
                                Do prototypu elementy te które uważamy za lepsze można kupić i tak najtańsze, cewki na rdzeniu, kondy zwykłe jantzeny. Prototypów nie ma sensu budować drogo. Ta zwrotnica powinna wyjść tyle co czapka śliwek.

Skomentuj

To jeszcze jedno pytanie. Czy bawić się w tą zwrotkę czy może coś mniej rozbudowanego koledzy zaproponują? Bo jak w tą od mariana to wymienię elementy z polinka i coś się dobierze tak jak radzicie. Może faktycznie lepiej na taniości polecieć i zobaczyć jak to wszystko zagra. Później można było by już zrobić z droższych elementów.

Skomentuj

Jeśli jesteś zmotoryzowany to wrzuć kolumny na auto, przyjedź do mnie, wiaderko elementów się znajdzie i osłucha się różne rzeczy. Żeby bez sensu nie kupować elementów dla posłuchania nie wiadomej zwrotki.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wielkie dzięki. Zmotoryzowany jestem ale to ze 300km jest. A i z czasem kiepsko. Muszę się zastanowić. Jak by co to odezwę się bo propozycja kusząca.

Skomentuj

LuSzTi dobrze radzi.
                                        Kiedyś wymodziłem super zwrotnicę, płaska charakterystyka, zgranie fazowe... kupiłem części do zwrotnic, zapłaciłem 300zł, złożyłem, posłuchałem... i byłem zniesmaczony bo kurde jakoś nie grało.
                                        Ze dwa razy jeszcze robiłem zamówienia w Polinku (i żeby nie robić tego ponownie brałem elementy na górkę wydając około tyś. zł.) i dopiero po kilkunastu modyfikacjach w programie oraz kilkudziesięciu na słuch, zaczęło grać.

Wykonanie zwrotnicy w SW to jest chwila, przy kawie można to zrobić, ale żeby zagrało tak jak chcemy no to już nie jest tak łatwo.
                                        Last edited by marian; 13.02.2018, 10:20.

Skomentuj

Co do propozycji LuSzTi - jeżeli chodzi o dzień wolnego to mam tylko soboty i niedziele - reszta pracująca. Nie wiem jak ta sprawa wygląda u LuSzTi?
                                          Dzięki za radę marian :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X