Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje Venus
Collapse
X
-
Mały dołek - dołeczek lecący w lewo i to mnie boli. Chyba będę musiał mocniej ciąć kopułkę - tak mi się zdaje. Muszę dalej się babrać. Ale inaczej nie pojmę ogółu.Last edited by sir_morgot; 23.02.2018, 16:18.
Skomentuj
-
Panowie a to co poniżej. Wzorowałem się na propozycji pawel_luk1 bodajże ostatniej. U mnie nie przy kawie - mi tak łatwo nie idzie ale przy spisie swoich elementów i dopasowywaniu - nie wiem czy udolnym. Kopułka podłączana plusem do minusa. Osądźcie bo ja mam za małe doświadczenie. Coś tam jest ale... Cięcie przy około 1640Hz. Nie wiem czy to dobry punkt czy nie trzeba wyżej? Myślałem o 2500Hz ale szarpanina u mnie niemiłosierna. Zresztą zobaczcie.
Skomentuj
-
No widzę, że zaczałeś się bawić VituixCADem...
I jak po doświadczeniach z SW?
Włącz sobie zakresy 60dB w opcjach - będzie widać mniejsze dołki i górki.
Też próbowałem wyższy punkt podziału, ale problemem jest dół na 2,6k na ch-ce woofera.
Może to po prostu zlutuj, jak masz te elementy, bo głowy pod topór nie kładę, że cokolwiek z tego będzie... :razz: :biggrin:
A masz może takie elementy?
Tylko to już się powoli robi wersja "przy winie" :biggrin:Last edited by pawel_luk1; 24.02.2018, 19:28."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaMoże dojdziemy do wersji przy wódce
Skomentuj
-
Zamieszczone przez radecky Zobacz postapo wódce raczej do niczego się nie dochodzi 😁
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaPodłączyłem dzisiaj jedną zwrotkę i hmmmm jakoś tak bez lekkości przytłumione trochę (średnio-górne partie) - tak mi się zdaje. Jak by mi trochę środka brakowało i trochę góry. Ale może to takie złudzenie słuchając 1 kolumny sam nie wiem.
Skomentuj
-
Polutowałem drugą wersję i jeszcze raz od nowa pierwszą wersję. Podłączyłem 1 - na lewy kanał i 2 - na prawy kanał. Wyszło zupełnie inaczej niż wcześniej. Tzn. wersja 1 zagrała lepiej niż 2 ale w sensie, że więcej środka i góry niż poprzednio - chyba jakiś zimny lut się gdzieś znalazł bo jest lepiej. V2 przytłumiona. Będę się bawił dalej.
Poprawka - moje niedopatrzenie - zamiast na wysokie dać 4,7uF dałem 470nF i dla tego tak cienko. Poprawiłem i wersja 2 całkiem nieźle gra.Last edited by sir_morgot; 25.02.2018, 14:11.
Skomentuj
-
Szacun za cierpliwość, mnie by już szlag trafił :).
Teraz pytanie czy dążyć do ideału w nieskończoność czy zostawić tak skoro fajnie gra.
Ja przy swoich Tonsilach też mało nie wyłysiałem do końca przy zwrotkach (cięcie, klejenie, frezowanie, malowanie to był pikuś przy zwrotnicy). Ale miałem inne warunki brzegowe - zrobić coś co zagra lepiej zamiast tekturowych skrzynek od zestawu Pioneera. Wyszło, zagrało lepiej niż kolumienki jakie były w zestawie więc zostawiłem, słucham, nie drążę żeby jeszcze coś tam poprawić bo to chyba zabawa w nieskończoność :). Ja bym na Twoim miejscu uśrednił tą zwrotkę, zamontował i słuchał. A po okrzepnięciu kolumn tak po kilku miesiącach dopiero pomyślał o zmianach :) jeśli czegoś by mi brakowało :).
P.S.
Mi tutaj koledzy pisali że moje GDWK strasznie świszczą, ja tego nie słysze ( teraz niedawno sprawdziłem na darmowym generatorze pobranym na fona że nie słysze wyżej niż 12 max 13 KHz (tzn. coś mi samo piszczy w uszach i zagłusza ton z generatora) także mam z głowy świst Tonsili). Może też sobie pobierz ten generator i przegwizdaj sobie uszy wtedy zobaczysz czy jest sens walczyć o dźwięki których nie słyszysz :).
Sorki e z ogonkiem mi nie działa.
Powodzenia i cierpliwości :).Last edited by Trzysta; 25.02.2018, 18:29.
Skomentuj
-
jeszcze taki układ wykorzystujący wyłącznie dostępne elementy. Zwrotnica nie jest minimalistyczna, zawiera po 3 cewki i 4 kondensatory w każdej z dróg. W obwodzie wyskotonowym nietypowa architektura mostkowa. W efekcie, w przedziale 500-12kHz odchyłka od liniowości mieści się w zakresie ok +-2dB ( dla 1-10KHz nawet +-1.5dB). Minimum impedancji to 4.1R dla 600Hz (w zakresie niskotonowym jest 5.6R dla 100Hz).
Oczywiście nie ma gwarancji, że to coś szczególnie sensownego, no ale skoro dostępne są wszystkie elementy...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Trzysta Zobacz postaTeraz pytanie czy dążyć do ideału w nieskończoność czy zostawić tak skoro fajnie gra.
No i tak można grzebać miesiącami.
Skomentuj
Skomentuj